- 15 norsk-eritreiske familier tatt av menneskesmuglere

Minst 15 norsk-eritreiske familier har blitt utsatt for utpressing og trusler om tortur fra menneskesmuglere i Sinaiørkenen, hevder Meron Estefanos.

Video 0805f0ec-238c-46a8-a239-bcc4e80fd374.jpg

Utsettes for trusler og utpressing

Mutasem viser fram brennmerker

Flyktningen «Mutasem» viser fram brennmerkene han fikk da menneskesmuglere torturerte ham ved å kaste påtente nylon- og plastsekker på ham.

Foto: Hotline for Migrant Workers

Fra en leilighet i Stockholms-området forteller hun om situasjonen for eritreiske flyktninger via radiosendinger på internett.

De siste to årene har sendingene i stor grad dreid seg om tortur og utpressing av gisler i Sinaiørkenen.

Gislene ringer menneskerettsaktivisten, som formidler kontakt med familiene. For få dager siden gjorde hun et intervju med en 14 år gammel gutt som var tatt til fange.

– Jeg ble slått med store kjettinger i hodet. Jeg mistet mye blod, og to har dødd, sier 14-åringen.

Ga etter for presset

Søndag fortalte NRK om hvordan eritreiske, sudanske og egyptiske menneskesmuglere tar til fange flyktninger og presser familiene for penger.
En onkel på Furuset ga etter for presset for å få frigitt nevøen sin.

– Først avviste jeg ham, sa jeg ikke ville betale. Men etterpå fikk jeg dårlig samvittighet, jeg hører jo hva som skjer med folk som ikke betaler. Derfor følte jeg at jeg drepte ham om jeg ikke hjalp han, sier mannen.

Han ombestemte seg og ga beskjed om at han ville betale. Fra utpresserne fikk han beskjed om å gå til en person i Oslo for å levere pengene.

To tusen holdes fanget

Rundt to tusen eritreere er nå fanget i Sinai. Flere av dem har familie i Norge.

– Jeg kjenner til 15 norsk-etireiske familier som har vært, eller som akkurat nå er, utsatt for utpressing, og som presses til å betale for å få frigitt familiemedlemmer, sier Meron Estefanos.

I disse dager er en norsk-eritreisk familie i Bærum i ferd med å betale 45.000 dollar for en nevø på 18 år. Ellers vil det gå han ille.

– De har overfor tanten i Norge, og guttens mor i Eritrea, truet med å kutte av fingrene hans hvis ikke pengene kommer, forteller Meron Estefanos.

– Ingen gjør noe

NRK har selv snakket med den norsk-etireiske familien som forteller at de nå har lånt penger og skal overføre dem til utpresserne. Mens NRK snakker med Estefanos, ringer en gutt på 16 år som har vært fanget i fire måneder i Sinai. Estefanos har et bilde av huset der de holdes fanget.

– Det er frustrerende. Vi vet hvor disse guttene holdes fanget, vi vet navnet på kidnapperen, men ingen gjør noe.

Gutten forteller at fire i gruppen er døde. Kidnapperne krever 33.000 dollar. Familien har betalt 9.000 dollar, men har ikke mer penger. Dette kan bety slutten for 16 åringen.

– Vi kvittet oss med slaveriet for 200 år siden, men nå skjer dette, i 2012. Vi vet hva som skjer, vi vet hvem som står bak. Likvevel lar vi det skje, sier en oppgitt Estefanos.

SISTE NYTT

Siste nytt