Holder pusten og håper på fred

Hjelpeorganisasjoner står klare for å rykke inn med mat og medisiner i Syria dersom våpenhvilen holder. Ifølge Syria-ekspert Kai Kverme er det mange skjær i sjøen.

Ruiner i Douma i Syria

EN PAUSE I BOMBEREGNET: Mange syrere er helt avhengige av at nødhjelp kan nå dem på grunn av våpenhvilen.

Foto: BASSAM KHABIEH / Reuters

– Jeg ser ikke noe annet håp enn at dette må gå. Det er enormt behov for hjelp, særlig blant befolkningen i Aleppo, sier Elizabeth Hoff i Verdens Helseorganisasjone (WHO).

Ifølge Hoff mobiliserer alle FN-organisasjoner for fullt for å utnytte våpenhvileavtalen som skal tre i kraft ved solnedgang mandag 12. september.

Elizabeth Hoff

Elizabeth Hoff i WHO sier FN-organisasjoner kun venter på en bekreftelse på at partene holder våpenhvileavtalen før de rykker inn til trengende i Syria.

Foto: Salvatore Di Nolfi / Ap

– Mange ansatte har egentlig fri for å feire høytiden Id, men de har kommet på kontoret og er fullt opptatt av å kunne levere maksimum og utnytte hvert minutt, sier Hoff.

– Alt er pakket og klart og skal ut så snart det blir dagslys, men vi må være sikre på at alle parter holder våpenhvileavtalen.

– Gjenstår å se

Syrias president, Bashar al Assad har tidligere uttalt at han godtar våpenhvileavtalen fremforhandlet av USA og Russland. Også den syriske opposisjonen sier de kommer til å holde våpenhvilen, dersom Assads regime gjør det. Samtidig har mindre opprørsgrupper krevd flere «garantier» før de stiller seg bak den, skriver nyhetsbyrået AFP.

Syria-ekspert Kai Kverme advarer om at det er mange skjær i sjøen.

– Det gjenstår å se om våpenhvilen vedvarer, og hvor omfattende den blir. Det er mange skjær i sjøen. Vi må nok gi det litt tid før vi kan si at krigen er over.

Kai Kverme

Syria-ekspert Kai Kverme sier USA har begrenset innflytelse på partene i Syria.

Foto: Nyhetsspiller

Ifølge Kverme har USA og Russland begrenset innflytelse på partene i krigen:

– Amerikanerne er ikke i en posisjon til å påtvinge noe som helst, slik som russerne kan overfor Assad, fordi regimet er avhengig av russiske luftstyrker på sin side i borgerkrigen. USA har mye mindre innflytelse, spesielt på alle de lokale aktørene.

Terrorgruppa IS kan tape på at våpehvileavtalen holdes i Syria.

Kun 48 timer først

Det er en midlertidig våpenhvile som starter mandag, i første omgang på 48 timer. Da skal myndighetene stanse alle offensive operasjoner mot opprørerne i spesifikke områder.

Avtalen innebærer også at det skal slippes inn humanitær hjelp inn i de beleirede områdene, først og fremst Øst-Aleppo, der den humanitære situasjonen er prekær.

Tidligere våpenhviler har falt sammen relativt raskt. Utfordringen er at det er så mange aktører, både interne og eksterne. Langt fra alle er samlet rundt denne avtalen eller inkludert i den.

Samme dag som våpenhvilen startet kom Assad med en offisiell uttalelse hvor han sverger på på ta tilbake hele Syria.

– Krever konkrete skritt mot politisk løsning

– Det som virkelig betyr noe er om de store gruppene i krigen respekterer avtalen. Det vil være et godt tegn. Da er det kanskje nok til at avtalen holder, men situasjonen er et potensielt minefelt, sier Kverme.

Han sier det må flere komponenter til som peker fremover for at våpenhvilen skal holde utover to døgn.

– Tidligere har man kun brukt våpenhviler som en pust i bakken, til å flytte tropper og likende. For å få en varig våpenhvile må man ha med konkrete skritt mot en politisk løsning av konflikten, sier han.

Gutter leker i ruiner i Syria

Noen syriske gutter leker i ruinene av en ødelagt bygning i Damaskus.

Foto: BASSAM KHABIEH / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt