Holder krisemøte om volden i Jerusalem

FNs sikkerhetsråd samles fredag til et krisemøte om den økende volden mellom Israel og palestinerne. 39 mennesker er drept de siste to ukene.

FNs sikkerhetsråd

SAMLES: FNs sikkerhetsråd møtes fredag for å diskutere den anspente situasjonen i Israel. 32 palestinere og 7 israelere er drept de siste 14 dagene.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Det er Jordan, som for tiden sitter i Sikkerhetsrådet, som har bedt om møtet etter at arabiske ambassadører møttes torsdag. På møtet vil FN-sekretariatet opplyse om situasjonen er i det stadig mer anspente Israel.

De to siste ukene er 7 israelere og 32 palestinere blitt drept. Israel har innført de strengeste sikkerhetstiltakene på ti år, og flere hundre militære er utplassert over hele Israel i et forsøk på å dempe frykt og frustrasjon.

Israelsk politi kontrollerer palestiner

KONTROLL: Israelsk politi sjekker en palestiner i Jerusalem.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Ingen resolusjon

Ifølge diplomater som ikke ønsker å bli navngitt, er det foreløpig ingen planer om noen resolusjon, men det kan bli aktuelt å prøve å få møtet til å komme med en uttalelse med sikte på å få partene til å stanse volden.

– Alle muligheter er på bordet, sier en diplomat til nyhetsbyrået Reuters.

Blant de 32 døde palestinerne inkluderer ti personer som gikk til angrep med kniv, samt barn og demonstranter som er skutt. Uroligheten er den verste på flere år og er delvis utløst av palestinsk sinne og frustrasjon over det de ser som en snikende og økende jødisk innflytelse over plassen foran al-Aqsa-moskeen. Plassen er viktig for jøder som stedet der de to historiske templene sto.

Palestinske demonstranter løper nær byen Ramallah

URO: Flere har blitt drept og skadet i uroen de siste dagene. Her løper palestinske demonstranter over flammer i nærheten av byen Ramallah på Vestbredden.

Foto: Mohamad Torokman / Reuters

– Overdreven maktbruk

En talsmann for FN sier generalsekretær Ban Ki-moon «syns den tilsynelatende overdrevne maktbruken fra de israelske sikkerhetsstyrkenes side er foruroligende og må granskes nøye, ettersom den bare bidrar til å gjøre situasjonen verre, noe som fører til en ond sirkel med nytteløs blodsutgytelse».

USA har tradisjonelt vært Israels beskytter i Sikkerhetsrådet og motsatt seg uttalelser som fordømmer Israel, selv om begge sider kritiseres. Tidligere i uken sa likevel USAs utenriksdepartement at selv om Israel har rett til å beskytte seg selv, har det vært «meldinger om det mange ville kalt overdreven maktbruk».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt