Holder innvandrerbarn hjemme i Trollhättan

TROLLHÄTTAN (NRK): – Mange innvandrerbarn er blitt holdt hjemme i dag. Flere skoler har låst dørene, fordi barn og foreldre har vært utrygge, sier skolesjef Birgitta Lindström Sundegren.

Sørger over tapet av venner
Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Ved ransakelse i 21-åringens bolig har politiet funnet bevis på det de mener gir grunnlag for at drapene på Kronan skole var drevet av rasisme og hat.

Fredag ettermiddag holdt flere personer fra Trollhättan kommune en pressekonferanse ved skolen som ble rammet. Der opplyste de om at mange innvandrerbarn er blitt holdt hjemme fredag.

Flere skoler har låst dørene, fordi barn og foreldre har vært utrygge, sier skolesjef Birgitta Lindström Sundegren i Trollhättan.

Kommunalråd Paul Åkerlund i Trollhättan sier at de skal gjøre alt de kan for at barn og unge skal føle seg trygge når de går på skolen.

Pressekonferanse ved skolen

PRESSEKONFERANSE: Kommunalråd Paul Åkerlund i Trollhättan, forvaltningssjef Tommy Svensson i kultur- og fritidsforvaltningen og skolesjef Birgitta Lindström Sundegren i Trollhättan holdt en pressekonferanse på Kronan skole fredag ettermiddag.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

– Gikk etter mørkhudede

En elev og en lærerassistent ble drept i angrepet. En 15 år gammel elev og 41 år gammel lærer ligger alvorlig skadd på sykehus. Anton Lundin-Pettersson ble skutt på stedet og døde senere på sykehuset.

Politiet har sett bilder, såkalte selfies, fra skolen der Lundin-Pettersson prater med lyshudede elever i gangene.

– Vi ser også hva som skjedde med dem som var mørkere i huden, sier Haraldsson.

Hans klesdrakt, som var en svart kappe, svart hjelm og svart maske, samt at han marsjerte rundt på skolen, peker på nazisympatier. Fra før er det kjent at han har vist stor interesse for Hitler og Nazi-Tyskland på nettet.

Her bodde drapsmannen

BODDE HER: Fra drapsmannen Anton Lundin-Petterssons leilighet, som ligger en kilometers avstand fra skolen han angrep torsdag formiddag, kan man se rett på en barneskole. En annen skole ligger på veien til Kronan.

Foto: Svein Vestrum-Olsson/ JONATHAN NACKSTRAND / NRK/AFP

Lærere slo alarm om sikkerheten

Skolesjef Sundegren sa også at trusselen en skole i nærheten av Kronan skole mottok dagen før, ikke har sammenheng med angrepet.

Kronan skole ligger i en bydel der det bor mange innvandrere. 90 prosent av elevene ved denne skolen har flerkulturell bakgrunn.

Lærere ved skolen har tidligere advart mot at miljøet på skolen ikke har vært trygt for elevene.

Kjernen i problemet skal ha vært kafeen som ligger i samme bygg som skolen, og hvor angrepet skjedde. Den er åpen for allmennheten og blir besøkt både av skolens elever og utenforstående voksne.

Trollhattan og Sverige er i sorg

SORG: Trollhättan og Sverige er i sorg etter skoleangrepet i Trollhättan torsdag.

Foto: Adam Ihse/TT, Adam Ihse / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt

Unge russiske artister støtter Navalnyj: – Vi må slutte å finne oss i dette

Unge russiske skuespillere og musikere blir utsatt for kraftig kritikk i statlige medier. Det skjer etter at de har støttet opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj i sosiale medier.