NRK Meny
Normal

Holder armlengdes avstand til rivalene

Donald Trump øker ledelsen i det republikanske feltet. – Jeg skulle ønske valget var i morgen, sa han under nattens folkemøte i Alabama.

Donald Trump

AVSTANDEN ØKER: Donald Trump holder rivalene unna. Hans oppslutning har økt til 32 prosent blant republikanske velgere.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Natt til lørdag norsk tid holdt han et folkemøte i Alabama der han viste seg full av selvtillit.

– Jeg skulle ønske valget var i morgen. Jeg vil ikke vente, sa Trump til vill jubel fra rundt 20.000 tilhengere.

Igjen anklaget han det statlige immigrasjonssystemet, spesielt grunnlovsbestemmelsen om at alle som er født i USA, har amerikansk statsborgerskap

– Svært få steder har denne ordningen. Vi er de eneste omtrent som er dumme nok til å ha det sånn.

Han lovte også å bli den største arbeidsplass-presidenten som Gud noensinne har skapt.

Donald Trump

Donald Trump trekker fulle hus til sine folkemøter. Her i Alabama kom rundt 20.000 for å høre på han.

Foto: MIKE BRANTLEY / Reuters

Tilhengerskaren vokser

Republikanske velgere viser ingen tegn til å gå lei av den høyrøstede eiendomsmogulen som har dominert scenen siden han dukket opp med grove anklager mot mexicanske innvandrere og trakassering av sine rivaler.

Jeb Bush kunngjorde at han vil bli Republikanernes presidentkandidat 15. juni 2015

Jeb Bush har også sine tilhengere, men sliter stadig lengre bak sin argeste konkurrent Donald Trump.

Foto: JOE SKIPPER / Reuters

Ifølge den siste meningsmålingen til Reuters/Ipsos har Trump nesten 32 prosents støtte blant republikanske velgere, noe som er en oppgang på 8 prosentpoeng siden forrige uke.

Trump har nesten dobbelt så høy oppslutning som sin nærmeste konkurrent, Jeb Bush, som har 16 prosent. På tredjeplass kommer kirurgen Ben Carson med 8 prosent.

Selv når Trump blir satt opp mot sine rivaler, leder han klart med 44 prosent mot Bushs 29 prosent og Carsons 25 prosent.

Rivalene fortviler

Men alle hans republikanske rivaler er stadig mer fortvilet over hvordan Trump har greid å avspore hele den republikanske valgkampen med sin uvanlig kompromissløse retorikk.

– Ingen har funnet ut hvordan de skal takle Trump. Alle undervurderte ham fra første dag, sier New Jerseys tidligere republikanske guvernør Tom Keane.

Jeb Bush ser omsider ut til å ha forstått at han må gå til motangrep i stedet for bare å ta imot fornærmelsene. Onsdag trakk han fram at Trump var demokrat før han ble republikaner, og at han tidligere har støttet fri abort og et offentlig helsesystem.

Går løs på demokratene

Newt Gingrich

Newt Gingrich har vært kongressmedlem fra Georgia og speaker (leder) i Representantenes hus.

Foto: Laura Emmons / Ap

Trump selv har begynt å gå løs på demokratenes kandidater. Hans siste mål var Martin O'Malley, som han kalte en "avskyelig, liten, svak, patetisk baby".

Mens Trump fortsetter å øke oppslutningen, fortsetter eksperter og analytikere å spå at han bare er en forbigående dille og at han snart sprekker.

– Det er som en science fiction-film. Jo mer du skyter på ham, desto større blir han. Her har vi noen som er helt annerledes enn alt annet i moderne politikk, sier Newt Gingrich, en annen profilert republikansk politiker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt