Hodeskalle-komet passerer jorda på Halloween

Den store steinen som suser forbi jorden på Halloween er mest sannsynlig en død komet som svært passende har en uhyggelig likhet med en hodeskalle, skriver NASA.

Kometen kjent som 2 015 TB145, som ser ut som en dødningskalle
Foto: NASA Facebook / Skjermdump

Kometen kjent som 2 015 TB145 er anslått å være omtrent 400 meter i diameter og vil suse forbi jorden i hele 35 kilometer i sekundet rundt kl. 1800 norsk tid lørdag kveld.

Den store steinen vil passere omtrent 300.000 miles eller drøye 48.000 mil fra jorden. Det er litt lenger unna enn månen, men relativt nært kosmisk sett.

Paul Chodas, leder for Senter for Near Earth Studies ved NASAs Jet Propulsion Laboratory sier det ikke er noen grunn til å bekymre seg for at kometen skal treffe jorden.

– La det være klart, vil denne asteroiden passere jorden med god margin, sier han på NASAs hjemmesider.

Håper å få tatt radarbilder

Astronomene håper å fange radarbilder og andre målinger av asteroiden for å finne ut mer om formen, dimensjonene, overflatetrekk og andre kjennetegn på den.

Radar er en kraftfull teknikk også for å gjøre gode beregninger for asteroiders videre baner mye lenger inn i fremtiden enn det ellers ville være mulig.

NASA-forsker Kelly Fast sier at data fra NASAs infrarøde teleskop «IRTF» kan tyde på at objektet kan være en død komet, men at det på bildene ser det ut til at den har tatt på et hodeskalle-kostyme før den skal passere jorden på Halloween.

Kan hjelpe forskerne

Bortsett fra den rent vitenskapelig verdien, kan passeringen hjelpe forskerne å utvikle bedre sporingsteknikker og mottiltak for asteroider som kan være på kollisjonskurs med jorden.

– Hvis vi noen gang kommer til å trenge å avlede en asteroide vil vi trenge å vite mye om disse, og vi vet ikke så mye om asteroider generelt, – deres struktur, hvor sterke de er, om de er fulle av hull som en sveitserost, eller er de mer solide, sier Chodas.

Asteroiden ble oppdaget 10 oktober 2015, ved University of Hawaii Pan-Starrs-en (Panoramic Survey Telescope og Rapid Response System) på Haleakala, Maui, – en del av NASA-finansierte Near-Earth Object Observasjoner (NEOO) programmet.

Neste gang asteroiden vil være i nærheten av jorda vil være i september 2018. Da vil den passere om lag 38 millioner kilometer unna, – om lag en fjerdedel av avstanden mellom jorden og solen.

The large space rock that will zip past Earth this Halloween is most likely a dead comet that, fittingly, bears an eerie resemblance to a skull. Details: http://go.nasa.gov/1irRW85

Publisert av NASA - National Aeronautics and Space Administration Fredag 30. oktober 2015

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump og Joe Biden møtes til duell i Nashville, Tennessee.

Den siste debatten mellom Trump og Biden

For fire år siden var Donald Trump i en lik situasjon. Han lå bak på meningsmålingene og følte presset før den siste debatten. Nå må han igjen overbevise velgerne.