Hopp til innhold

Hodeplagg til Obamas besvær

Et statsbesøk til India skaper hodebry på to kontinenter. For hva gjør man når sikhene ønsker å ikle president Barack Obama turban ved besøk i Det gylne tempel - mens rådgiverne stivner av skrekk ved tanken på muslim-forveksling.

Barack Obama og Tea Party bevegelsen

Dette er bildet rådgiverne til USAs president Barack Obama for enhver pris vil unngå å forsterke. For Tea Party-aktivistene er Obama fienden.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Når USAs president Barack Obama kommer til India om drøyt to uker dreier det seg om to ting: Politikk og symbolikk.

Begge deler kan være like ødeleggende om presidenten og hans stab ikke er påpasselige.

Den amerikanske gjesten kommer til å bo på Taj-hotellet i Mumbai. Det ble ødelagt av pakistanske terrorister den 26.september 2008, og overnattingen er en håndsrekning til India i kampen mot internasjonal terrorisme.

Men et besøk i sikhenes by Amritsar, blir - etter alt å dømme - for komplisert hva symbolikk angår.

Muslim eller ikke muslim

Den vakre byen i det nordvestlige India er mest kjent for Det gylne tempel. Flere turister besøker sikhenes helligdom Harmandir Sahib enn selveste Taj Mahal i Agra.

Det gyldne tempel i Amritsar

Hit til Det gyldne tempel i Amritsar skulle presidenten den 7. november.

Foto: NARINDER NANU / Afp

Før man går inn i det aller helligste, tilsier religiøs skikk og bruk blant sikhene at man tar på seg et hodeplagg. Helst en turban, slik sikhene selv alltid bruker, men ikke nødvendigvis. Et dekkende skjerf er det vanligste og mest hensiktsmessige.

Men det er her problemene ventelig vil oppstå, ifølge presidentens såkalte «advance team».

For hvordan vil store deler av den amerikanske opinion tolke bilder av presidenten med et fremmedartet skjerf på hodet mens han besøker – var det en moské?

Litt ustøe i Østens religioner som mange kanskje er, så vil de bare se at han har iført seg et religiøst tørkle - og umiddelbart tro at det har noe med islam å gjøre.

President Barack Obama iført palestinaskjerf

Plakater av president Barack Obama iført palestinaskjerf henger allerede rundt i Jerusalem.

Foto: - / AFP

Og siden en ikke ubetydelig andel av amerikanske velgere allerede er overbevist om at Barack Obama er muslim, så ønsker ikke fortroppen hans å bidra til at de i tillegg får et fotografisk «bevis».

Det er åpenbart resonnementet i Det hvite hus.

Uansett så ligger Amritsar i Punjab, like ved grensen til Pakistan, ikke så langt fra det omstridte Kashmir, så geografisk - om ikke religiøst - er det i alle fall muslimsk territorium og lett å misforstå for den som vil.

Og dem er det mange av.

Skjønner ikke problemet

Forhandlinger om å bruke en baseball-lue, dog uten skjerm, har visstnok strandet. Så svippturen til vakre Amritsar blir ifølge indisk presse i dag etter alt å dømme avlyst, selv om ingenting ennå er bekreftet.

Vertskapet i Det gylne tempel stiller seg ifølge indiske aviser undrende til hele problemstillingen.

De viser til at ethvert sivilt hodeplagg kan benyttes og bruker dronning Elizabeth som sannhetsvitne.

Dronning Elizabeth på besøk i Det gyldne tempel i Amritsar

Dronning Elizabeth på besøk i Amritsar i 1997.

Hun fikk bære en av sine særpregede hatter da hun besøkte tempelet - og så på ingen som helst måte muslimsk ut. Men så heter hun da heller ikke Hussein til mellomnavn.

Obama kommer ikke til India før etter mellomvalget i begynnelsen av neste måned, så hodeplaggdiplomatene har ennå noen dager på seg til å finne en egnet lue.

Men det skal åpenbart ikke være lett.

Da president Bill Clinton i sin tid besøkte India skulle han ri på en elefant. Men om han ikke ante ugler i mosen, så skjønte han seg i alle fall på elefanter i politikken.

I USA er nemlig elefanten det republikanske partiets symbol, så president Clinton fra det demokratiske åartiet avslo høflig men bestemt. Et så symboltungt bilde ville han ikke gi sine motstandere.

Så rent objektivt er det bare den politiske fotohistorien som gjentar seg.

SISTE NYTT

Siste nytt