Hopp til innhold

Hjørnebutikk med godt stoff

LONDON (NRK.no): Den ser ut som hvilken som helst hjørnebutikk på avstand, det lille lokalet på et stille hjørne i Øst-London. Men ved nærmere øyesyn, viser det seg at alt fra øl til grønnsaker er laget av …. filt.

Lucy Sparrow

Lucy Sparrow med noen av de 4000 filtgjenstandene hun har i butikken.

Foto: Espen Aas / NRK

De ekstra myke kondomene

De ekstra myke kondomene

Foto: Espen Aas / NRK

Få ting er viktigere i lokale bysamfunn enn den lokale butikken på hjørnet, hvor du får kjøpt nødvendigheter som hermetikk, vaskemidler, sjokolade eller en avis.

Og butikken «The Cornershop» på hjørnet av Wellington Row og Ravenscroft Street i Øst-London ser også ut til å være nettopp en slik en. På utsiden reklamerer den med ferske aviser, tipping, snacks og telefonkort.

I det du kommer på innsiden forstår du snart at ingenting her er spiselig, drikkelig eller kan brukes det til det du først trodde.

– Jeg pleide å jobbe i en slik butikk selv, da jeg var 13–14 år, og har laget ting av filt siden jeg var ni, forteller kvinnen bak butikken, kunstneren Lucy Sparrow.

Hun tar smilende imot kunder, der hun står bak disken, med et kassaapparat i filt, flankert av hel rekke sigarettpakker i filt på veggen bak. I en hel måned skal hun holde åpent i den fiktive butikken, før hun flytter den til kystbyen Brighton sør for London.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Butikken til Lucy Sparrow

Tilsynelatende er butikken til Lucy Sparrow en helt vanlig butikk.

Foto: Espen Aas / NRK

Ingen filtersigaretter, kun filtsigaretter

Lucy Sparrow

Hektiske dager for kunstner Lucy Sparrow bak filt-kassen.

Foto: Espen Aas / NRK

Nyheten om lokalbutikken i filt som åpnet søndag, har spredd seg i rekordfart gjennom sosiale medier og på internett. Butikken er full av folk som tar bilder, «selfies» og som elsker det de ser.

– Fordi det er laget så bra, tenker du at der er det en helt kartong med melk, selv om det ikke er det. Det får deg til å stoppe opp, og ta en ekstra titt. Det er storartet, sier Ian Price som ikke får sett seg mett på alle filtproduktene.

Kim Turkinton går rundt med et speilreflekskamera og tar så mange bilder hun klarer. Hun fikk høre om stedet av en venninne og har omsider funnet frem etter å ha gått rundt i strøket en god stund.

– De er skikkelig søte og imponerende, sier hun og studerer tannkremtuber, kaffe- og sukkerposer.

Noen har også trodd det var en ekte butikk, går inn for å handle – men får seg en overraskelse.

– Så langt har vi hatt særlig fem skikkelige imponerende besøk, ler Sparrow.

– På åpningsdagen, søndag, kom en mann innom for å kjøpe sigaretter. Han tok frem pengene og jeg la sigarettene på disken. Han skulle til å ta dem, men så stoppet han opp og sa «de er ikke ekte, jeg vil ha ekte sigaretter», og jeg måtte bare si at det hadde jeg ikke, de er laget av filt. Så det var ganske imponerende».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Blader i filt

Både kvinner og menn får det stoffet de liker i bladhyllen.

Foto: Espen Aas / NRK

Slitsom jobb

Selv om hun har laget ting av filt i store deler av livet, var det noe helt eget å produsere nok varer til å fylle en butikk. I et stativ står samtlige av de britiske avisene, med skrikende forsideoppslag, ved siden av står kjølevarer som melk, ost, ferdigsmurte sandwicher og colabokser, selvsagt også i light-versjoner.

Colabokser i filt

Garantert sukkerfri Cola, enten man går for den vanlige varianten eller light.

Foto: Espen Aas / NRK

I fryseboksen ligger frossen-chips og iskrem. Kjente britiske sjokolademerker ligger sirlig ved disken, ved siden av et stativ med grønnsaker.

– Det var en slitsom jobb. Det tok åtte måneder, 14 timer om dagen med søm og klipp, sier Lucy Sparrow, og legger til at hun fikk hjelp av assisten sin, og at more hjalp henne med noe av godteriet.

Alle filt-produktene er til salgs, det vil si hun må lage nye. Ut fra den enorme interessen fra folk, ville trolig butikken vært tom etter bare to dager.

Til sammen 4.000 artikler står utstilt i butikken, det gikk med 300 kvadratmeter filt for å få det til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Medisiner og hygieneprodukter i filt

Medisiner og hygieneprodukter i filt. Lucy Sparrow har sydd i filtvarer i åtte sammenhengende måneder før butikken sto klar.

Foto: Espen Aas / NRK

Ikke røre, bare se

Kanadiske Andy Beaulac er på London-besøk med de to sønnene sine, og måtte bare innom etter at han leste om stedet. Guttene står og poserer med hver sin colaboks av filt, mens han fotograferer ivrig.

Daily Mail i filt

Noen ganger har den britiske tabloiden Daily Mail litt annet stoff, for eksempel filt.

Foto: Espen Aas / NRK

– Det er et flott vitnesbyrd om det visuelle og ikke minst om talent, sier han, og legger til at det også ble en fin mulighet for å se at nabolag de normalt sett ikke ville gått gjennom.

Det står for øvrig «Vær snill, ikke rør» under hver eneste hylle med utstilte filtverk, men det ser ikke ut som noen har oppfattet akkurat det.

- «Ikke rør» er et skilt de fleste ignorerer med stor iver. Jeg har jo ikke lyst til å rope til folk heller, og jeg elsker jo at de liker det … så det er ikke så lett, sier kunstneren selv.

– Kan det være fordi skiltene er noe av de få tingene her inne som er ekte?

– Aha, det kan være forklaringen, smiler Lucy Sparrow lurt.

Hun har uansett bevist at filt er godt stoff. På flere måter.

SISTE NYTT

Siste nytt