Hjemsøkes av spøkelser etter tsunamien

Mange av de overlevende etter tsunamien i Japan i 2011 sliter med tunge traumer. Flere oppsøker eksorsister for å kvitte seg med spøkelser fra fortiden.

Mange av de overlevende etter tsunamien i Japan tilkaller eksorsister for å bli kvitt ubehagelige opplevelser og traumer knyttet til tsunamien i 2011.

VIDEO: Mange av de overlevende etter tsunamien i Japan tilkaller eksorsister for å bli kvitt ubehagelige opplevelser og traumer knyttet til tsunamien i 2011.

19.000 mennesker omkom i tsunamien som rammet Japan 11. mars i 2011.

I løpet av minutter ble hele landsbyer jevnet med jorden. Folk opplevde at naboer og familiemedlemmer ble revet bort i vannmassene, og overlevende sliter nå med ettervirkningene av de traumatiske opplevelsene.

Mange hevder at de blir oppsøkt av spøkelser som minner dem om katastrofen.

– Det er snakk om spøkelser uten hode, og noen som mangler hender eller bein. Andre er fullstendig kuttet i to. Folk omkom på så mange forskjellige måter under katastrofen, og de ble værende igjen slik, i limbo. Det er veldig tungt for oss, vi ser dem som de var da de døde, sier 56 år gamle Kansho Aizawa fra byen Ishinomaki.

Overtro

Aizawa arbeider som eksorsist, og har blitt kontaktet av mange av de som sliter. Men hun hevder også selv å ha sett flere spøkelser.

Hjembyen hennes er blant de som ble hardest rammet av tsunamien.

For mange av de som opplever problemer etter tsunamien, kan terskelen for å oppsøke eksorsister være lavere enn for å ta kontakt med helsevesenet – spesielt i et land hvor folk er forsiktige med å vedgå at de sliter psykisk.

I tillegg er det mange japanere som holder fast ved gammel overtro, og det er ikke uvanlig med forfedredyrking.

Knyttes til frykt

Psykiater Keizo Hara knytter observasjonene av overnaturlige fenomener opp mot frykten som sitter igjen hos mange etter tsunamien.

– Stedene hvor folk sier at de ser spøkelser, er ofte de samme stedene som ble totalt ødelagt av tsunamien. Vi tror at spøkelsesobservasjonene kan være mentale projeksjoner av skrekken og uroen folk knytter til disse stedene, sier han.

Hara tror at Japan kan oppleve en tiltakende bølge av posttraumatiske stresslidelser i tiden framover.

Han mener at mange først nå begynner å merke problemene, to år etter tsunamien.

– Det vil ta tid før stresslidelsene dukker opp hos folk som bor i midlertidige boliger, og hvor ingenting har endret seg etter jordskjelvet, sier psykiateren, som også holder til i Ishinomaki.

Uforklarlige fenomener

Historiene om overnaturlige hendelser i byen er mange.

Folk melder om at de har sett spøkelsesaktige skikkelser stille seg i kø på steder hvor det tidligere var butikker, og drosjesjåfører forteller at de styrer unna de verst rammede områdene i frykt for å plukke opp gjengangere.

En av dem som sier at han har opplevd unaturlige ting etter tsunamien, er bygningsarbeideren Shinichi Yamada.

Han klarte å rømme fra bølgene som ødela hjemmet hans, men hentet senere ut to Buddha-statuer fra ruinene etter huset

Da han tok statuene med seg til sin nåværende bolig, opplevde han at merkelige ting begynte å skje.

Eksorsist Kansho Aizawa ber ved buddha-statuer

Eksorsist Kansho Aizawa ber en bønn ved de to buddha-statuene som hevdes å være hjemsøkte.

Foto: Reuters

– Hjemsøkt

Yamada sier at ungene hans plutselig ble syke, og at en uforklarlig kulde begynte å følge dem gjennom huset.

– Noen ganger når jeg har ligget i sengen, har jeg opplevd at noe kom gående forbi, og tråkket meg på brystet, sier Yamada til Reuters.

Yamada tror at statuene er hjemsøkte, og sier at livet hans har bedret seg etter at han puttet dem i et skrin.

Han har også oppsøkt eksorsisten Kansho Aizawa, som blant annet har framført en bønn foran statuene, slik at avdøde slektninger skal få fred.

Eksorsisten forteller om variasjon i oppgavene hun blir bedt om å gjøre.

I det siste har hun opplevd en økning i folk som ønsker å sende beskjeder til slektninger som omkom i tsunamien, mens hun tidligere først og fremst ble bedt om å finne ut hvordan de døde.

SISTE NYTT

Siste nytt