NRK Meny
Normal

Hjemmesittere kan svekke Obama

Velgere som sier de vil stemme, men ikke gjør det: Dette er meningsmålernes skrekk.

Evans Witt

Valgdeltakelsen kan bli avgjørende, mener valgekspert og meningsmåler Evans Witt.

Foto: Knut Erik Holm / NRK

En uke før valget er tendensen klar: Barack Obama leder på de fleste viktige meningsmålingene. Og aldri før har det vært så mange meningsmålinger før et valg i USA som nå.

Problemet for meningsmålerne er at det er umulig å forutsi hva folk faktisk gjør på valgdagen, sier valgekspert Evans Witt til NRK.

- Selv om folk sier at de skal stemme, er det slett ikke sikkert at de gjør det. Hvis ungdommer for Obama for eksempel ikke går og stemmer, fører til det at den demokratiske kandidatens forsprang kanskje ikke blir så stort til slutt, sier Witt.

Lav valgdeltakelse

Obama har stor støtte blant USAs yngre befolkning. Men tradisjonelt er valgdeltakelsen lav blant ungdom. Den gikk opp noe ved forrige valg, og mange vil bli nok bli overrasket hvis den ikke gjør det igjen nå.

Eldre amerikanere deltar mye oftere i valg enn de yngre.

Demokratene har mobilisert voldsomt på grasrota for å få folk til å registrere seg, og for å få dem til å stemme. Mange blir oppfordret til å forhåndsstemme.

Gidder ikke stemme

Men det er ikke garantert at de kommer til å stemme, sier Witt. Han mener også at finanskrisen ikke nødvendigvis gjør at folk strømmer til valglokalene.

- En som akkurat har mistet jobben, har mer enn nok av bekymringer. Og en som må ha to jobber for å forsørge familien, gidder kanskje ikke gå og stemme, sier Witt.

Helt uvanlig

Dette presidentvalget er helt ekstraordinært, mener valgeksperten .

- Vi har en ung afroamerikansk kandidat mot en 72 år gammel krigshelt. Vi har en kvinnelig visepresidentkandidat for første gang på lenge. Og vi er midt oppe i en rystende økonomisk krise. Det er vanskelig å si hvordan dette vil slå ut, sier Witt.

Heller ikke han kan utelukke at Obamas hudfarge kan spille en rolle. Det er også vanskelig å fange opp i meningsmålinger om folk snakker sant når de sier at hudfarge ikke er relevant, når de skal avgi stemme.

Rase

På den annen side får Obama nok mange stemmer fra den svarte delen av befolkningen i USA.

En ung Obama-aktivist vi møter på gata i byen, sier han håper at rase ikke vil spille noen rolle.

- Men sikker kan ingen være før vi ser resultatet, sier aktivist Ben.

En ung McCain-tilhenger NRK treffer på en kafe tror ikke rasespørsmålet vil få noen betydning.

- Vi lever i det 21. århundre. Rase er ikke så viktig lenger, sier George.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt