Hopp til innhold

Hjemmehygge på japansk vis

I Japan kan du finne kafeer for ethvert behov; med monstre som skremmer, med katter som man kan klappe og med hushjelper som ønsker sin herre velkommen hjem.

NRK besøkte en av Japans mange temakafeer. På «@home café» er alle vertinnene kledd i klassisk husjhjelpkostyme, komplett med et kort skjørt og rosa sløyfe i håret.

NETT-TV: På «@home café» i Tokyo er alle vertinnene kledd i klassisk husjhjelpkostyme, komplett med et kort skjørt og rosa sløyfe i håret.

Anders Magnus i Japan
Foto: NRK

«Velkommen hjem, min herre. Vær så god, denne veien.»

NRK er på besøk på spisestedet «@home kafé», som er en av svært mange såkalte temakafeer i Japans hovedstad Tokyo.

– Kom og sitt ned her, sier «hushjelpen» Hitomi og viser vei til bordet.

Den unge jenta er kledd i en klassisk hushjelpkostyme, komplett med et kort skjørt og rosa sløyfe i håret. Hun ser ut som hun har blitt revet ut av sidene på et Manga-magasin.

– Her er spisekartet til vår hjemmekafé. Og her kan du velge drikke. Ønsker herren litt iskaffe, spør Hitomi.

– En drømmeverden

Japansk servitør

Hitomi viser frem sin nye uniform under en utstilling i Akihabara-distriktet i Tokyo.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Kafeen fyller fire etasjer med slike hushjelper i strutteskjørt. Målet til betjeningen er å få kunden til å føle seg som hjemme, og bli oppvartet av den unge hushjelpen.

– Det er en drømmeverden som kommer til live, spesielt for folk som er animefans. Det er ganske uskyldig, sammenlignet med Los Angeles, sier amerikaneren Jim Robinett.

«Tusen takk for at herren venter. Her er Deres pio pio-omelett»

Hitomi er tilbake ved bordet. Før hun serverer maten, tegner hun på tallerkenen og omeletten med ketchup'en.

– Helt siden jeg var liten har jeg likt frynser og rosa klær. De fleste servitørene her elsker sine hushjelpkostymer, sier Hitomi.

Hun forteller at jobben hennes som hushjelp, består av mer enn å servere mat til kundene.

– Vi snakker med gjestene om alt mulig. Vi snakker om været. Mange er også opptatt av animasjon og tv-stjerner, så da snakker vi ofte om det også, sier Hitomi.

Strenge regler

Spill og leker er populært hos de unge mannlige gjestene. For ekstra betaling kan man kjøpe seg tid til å leke litt med jentene.

På et av bordene finner vi den unge mannen, Daisuke Aoki. Han er midt i et spennende spill sammen med en av jentene som jobber på restauranten.

– Favorittjenta min jobber her. Så jeg pleier å komme hit tre ganger i uken, forteller Daisuke.

Han vil gjerne invitere sin favorittjente på en date, men Daisuki vet at det er imot reglene i kafeen.

– Det ville vært flott. Men jeg vet at hun ikke bare er her for meg, så jeg må oppføre meg, forklarer Daisuki.

Det er strenge regler for hvordan man skal oppføre seg mot jentene på restauranten. De kan ikke bli romantisk involvert med gjestene.

Det er heller ikke lov til å ta bilder av interiøret eller jentene på restauranten, som i prinsippet aldri blir eldre enn 17 år gamle. Dersom man betaler ekstra, så får man derimot muligheten til å bli avbildet sammen med jentene.

SISTE NYTT

Siste nytt