Hjemløse Relisha forsvant i februar

I USA blir flere hundre tusen barn meldt savnet hvert år, men de fleste blir funnet. Åtte år gamle Relisha Rudd er så langt ikke blant dem.

Etterlysningsplakat for Relisha Rudd

Etterlysningsplakat for Relisha Rudd.

Anita Washington (til høyre)

Anita Washington (til høyre) vil ikke fotograferes forfra. Hun forteller at Relisha kalte henne 'Gudmor'.

Foto: Gro Holm / NRK
Etterlysningsplakat

Etterlysningsplakat der FBI etterlyser Kahlil Malik Tatum.

Foto: FBI / Ap

Hun forsvant fra et hospits for hjemløse i hovedstaden Washington 26. februar, men det tok tre uker før noen meldte henne savnet.

Det er vår i lufta, og barna leker i betongørkenen utenfor det som for flere tiår siden var sentralsykehuset her i DC. Nå er det losji for rundt 600 hjemløse. Relishas mor er narkoman med ansvar for 4 barn.

Hun overlot gladelig Relisha til en av de mannlig ansatte, 51 årige Khalil Tatum. Han tok henne av og til med hjem, av og til på kino, og han gav henne gaver. Til jul skal hun ha fått nettbrett.

Jeg slipper ikke inn gjennom metalldetektoren for å ta en titt på rommet der hun bodde. Men 26. februar gikk Tatum og Relisha ut samme vei uten at noen reagerte. Han kunne vært både far og bestefar.

Ber om at hun er i live

Hun – en 8 år gammel vakker afroamerikansk jente med små kuler i rastaflettene, kledd i lilla Helly Hansen vinterjakke og rosa støvler, han en middelaldrende afroamerikansk mann som hadde som jobb å hjelpe de hjemløse.

– Hun likte å gå ut, hun hadde et veldig godt humør, forteller Anita Washington, som forteller at hun hadde et nært forhold til Relisha.

– Jeg var en slags gudmor for henne. Hun pleide å leke med min sønn, vi gikk på butikken sammen og jeg ga henne snacks, sier Anita. Hun vil ikke bli tatt bilde av forfra, selv om jeg sier at det bare vil bli offentliggjort på et norsk nettsted.

– Jeg ber hver natt om at hun er i live, sier alenemoren i 20-årene. Hun nekter i å spekulere i om Tatum kan ha drept den vesle jenta. Så tilbakeholdende er ikke 13 år gamle Cameron, som også bor på hospitset.

Jeg tror han drepte henne, at det var derfor han kjøpte store søppelposer, sier Cameron, som selv ikke hadde noen negative opplevelser med Tatum.

– Han kom aldri med noen forslag overfor meg.

Selv er han ute av stand til å forsvare seg. Tatum ble nemlig funnet død i en park i nærheten 31. mars. Selvmord, tror politiet, men først hadde han skutt sin kone. På det tidspunktet hadde politiet begynt letingen etter Relisha.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barn i Anacostia

Disse barna i Anacostia er for små til å følge med på Relishas forsvinning.

Foto: Gro Holm / NRK

Skolen reagerte, ikke moren

Ved Payne Elementary School leker barna bak tre meter høye gjerder den ettermiddagen jeg, uten hell, forsøker å komme i kontakt med lærerne.

Payne Elementary School

Barna ved Payne Elementary School er beskyttet av høye gjerder.

Foto: Gro Holm / NRK
Tiara og datteren Akaia

Tiara og datteren Akaia.

Foto: Gro Holm / NRK

Det var en sosialarbeider herfra som stusset over at den ganske så skoleinteresserte åtteåringen sluttet helt å komme.

Sosialarbeideren tok kontakt med hospitset, og fant da også ut at Tatum ikke var Relishas lege, som det stod i papirene, men en ufaglært medarbeider der Relisha bodde.

Moren hadde ikke tenkt på å melde henne savnet, ettersom hun var med Tatum. Utover det vet vi lite om hva hun tenker nå. Hun nekter å snakke med media, men jeg spør en av de andre hjemløse hvordan det er å bo på hospitset med en datter i småskolealder.

– Ikke bra, svarer Tiara.

– Vi vet ikke hvem som jobber her, vi stoler ikke på noen. Datteren Akaia på ni er kledd i sjokkrosa, lager kyssemunn og presser hoftene fram når jeg tar bilder.

Jeg våger ikke spørre hvem hun har lært det fra, men tror ikke det er fra moren. Hun virker ujålete og veldig oppegående og ikke rusa. Jeg spør jentungen hvordan hun trives på hospitset.

Jeg liker det ikke. Har bodd her i to år, sier hun og blir korrigert av moren som sier 18 måneder.

Hun mistet jobben med å dele ut smaksprøver i en av de store matvarekjedene, og etter det klarte hun ikke å betale husleien.

Passer på barna

Sari

Sari passer på som en ravn når datteren leker.

Foto: Gro Holm / NRK

Et par kilometer lenger øst, i bydelen Anacostia, står en gjeng afroamerikansk halvvoksne mannfolk med rastafletter.

Mange av dem er rusa, og det er vanskelig å få i gang en samtale. Midt i rushet var jeg den eneste hvite som gikk av på T-banestasjonen her.

Mange i det nordvestlige «hvite» Washington har aldri våget å besøke bydelene øst for elva. Men det er ikke lenger så mye voldskriminalitet som det var, og på den andre siden av gata leker et titalls barn med ball. De er ikke alene. Et par mødre følger med som ravner på leken, og alle har hørt om Relisha.

– Jeg holder henne nær meg hele tiden, sier Sari og peker på en ei livlig jente på fire-fem år som farer rundt på plenen mellom murblokkene med en ball.

Jeg holder handa hennes i butikken og passer alltid på at hun ikke snakker med fremmede.

– Er det så farlig her?

Ja veldig farlig, særlig for unge jenter. Mange menn følger med på det de gjør, sier Sari.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Enslige mødre.

En stor andel av beboerne på hospitset er enslige mødre.

Foto: Gro Holm / NRK

Politiet tviler på at Relisha lever

Det er vår i lufta, og ungene fryder seg. Men Relisha kommer neppe til å leke mer.

Sentralsykehuset for Washington DC

Hospitset holder til i det nedlagte sentralsykehuset for Washington DC.

Foto: Gro Holm / NRK

Politiet har utlovet 25.000 dollar, eller 150.000 kroner i belønning til dem som kan bidra til at hun blir funnet. Men det har også lekket ut at politiet tror hun er død.

De har lett «overalt» rundt der Tatum ble funnet, men Kisha på hospitset sier de fleste der nekter å tro det:

– Så lenge hun ikke er funnet, tror vi at hun lever.

Hvert år meldes flere hundre tusen barn under 18 år savnet. Men de aller fleste har stukket av hjemmefra, blir holdt skjult av en foreldre i forbindelse med konflikter rundt barnefordeling – eller har gått seg vill under lek.

Blant dem som bortfører barn med makt, er de aller fleste av dem voksne som barnet har tillit til, og det er heldigvis et unntak at det ender med drap.

Men det er altså stor sannsynlighet for at Relisha hører til unntakene.

SISTE NYTT

Siste nytt