Fransk by påla hjemløse å bære merke med gul trekant

Storbyen Marseille i Frankrike har fått så hard kritikk at de nye ID-kortene til hjemløse er trukket tilbake. Kritikerne har sammenlignet kortene med nazistenes merking av jøder.

Arnaud, hjemløs mann i Marseille, med ID-kort

Arnaud, som er hjemløs, viser fram 'sikkerhetsmerket' som kommunen ønsket at alle hjemløse skal pålegges å bære synlig. Rundt 100 hjemløse demonstrerte denne uka foran rådhuset i Marseille i Sør-Frankrike.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Afp

Foruten den gule trekanten inneholdt kortene, som måtte bæres synlig, også opplysninger om bærerens helsetilstand.

Rundt 100 hjemløse protesterte denne uka foran rådhuset i den sørfranske havnebyen Marseille, i protest mot forordningen.

De mener at det er diskriminerende at de pålegges å bære kortet, og at det også er i strid med personvernet siden kortet åpent inneholder opplysninger om bærerens helsetilstand.

Minner om davidstjerne

Protest mot id-merking av hjemløse i Marseille

Et hundretall hjemløse demonstrerte utenfor rådhuset i Marseille.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Afp

Kortet har et gult triangel på forsiden, og vekker assosiasjoner til nazistenes tvangsmerking av jøder med gule davidsstjerner under den annen verdenskrig.

Det er skandaløse og stigmatiserende, sier Christophe Louis som er president i hjelpeorganisasjonen for uteliggere, Collectif Morts de la Rue, til den franske avisen The Local.

Helseopplysningene på kortet var tenkt å være til hjelp for politi og helsepersonell
i akutte situasjoner.

– Å bli tvunget til å skilte med sine sykdommer slik at alle kan se det, er ikke bare diskriminerende, men også i strid med den medisinske taushetsplikten.
At hjemløse i tillegg skal identifiseres ved et triangel eller stjerne er slemt, sier Christophe Louis.

Sjokkert minister

Flere menneskerettsorganisasjoner har protestert til den franske regjeringen, som fredag grep inn og ba kommunen kaller tilbake kortene.

Marisol Touraine

Sosialminister Marison Touraine sa hun var sjokkert over pålegget til de hjemløse i Marseille, og ba kommunen avslutte ordningen umiddelbart.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

– Jeg er sjokkert. Å påtvinge hjemløse en gul trekant og bære synlige helseopplysninger er opprørende, sier sosialminister Marisol Touraine til Le Parisien.

Fredag innså kommunen nederlaget og avlyste hele prosjektet.

– Det blir ingen flere kort, sier René Giancarli, sjef for Marseilles sosialkontor, til The Local.

Han sier også at han forstår kritikken:

– Vi hadde gode hensikter, men det ble gjort feil.

Zara trakk gul stjerne

Kleskjede trekker plagg etter Holocaust-sammenligninger

Zara-genseren ble sammenlignet med Hitler-Tysklands fangedrakter for jøder.

Foto: Skjermdump Zara.com

I høst kom den spanske kleskjeden Zara med en genser med en gul stjerne på, som også vekket assosiasjoner til Hitler-Tysklands behandling av jødene.

Kleskjeden forsvarte seg først med at det bare var «design» med utgangspunkt i en sheriff-stjerne, men ble etter heftig kritikk og boikott-trusler tvunget til å trekke genserne tilbake fra markedet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt