Hjembyen i sjokk etter Campos' dramatiske bortgang

RECIFE/OSLO (NRK): Innbyggerne i presidentkandidatens hjemby i Brasil er i sjokk og byen står nærmest stille etter den dramatiske flystyrten.

I sjokk

STILLE: Byen Recife står nærmest stille etter presidentkandidatens dramatiske bortgang i ettermiddag. Her, og ved en rekke puber i byen følger innbyggerne ivrig med på nyhetssendingene.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Sosialistlederen og presidentkandidat i Brasil Eduardo Campos (49) omkom da privatflyet hans styrtet i et boligområde i byen Santos i ettermiddag.

Flere skal være omkommet i ulykken, og det brenner nå kraftig i området.

Juliana de Luna (30)

I SJOKK: Juliana de Luna (30) sier hun er satt ut av Campos sin dramatiske bortgang, og sier hun virkelig hadde troen på han som president.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Juliana de Luna (30), bor i sentrum av Recife, Campos sin hjemby og hvor han tidligere var guvernør.

Hun er satt ut av nyheten om hans dramatiske bortgang.

– Vi er i fullstendig sjokk. Senest i går ga Eduardo Campos et intervju hvor han snakket om hva han skulle gjøre for Brasil og staten Pernambuco dersom han vant valget, sier hun.

I stuen til de Luna står TV-en på for fullt, hvor den nasjonale nyhetskanalen O Globo viser bilder fra krasjstedet.

– Han var utrolig populær i hjembyen

Brazil Presidential Candidate Dies Eduardo Campos

PÅ VALGKAMP: Her er Campos omringet avtilhengere på presidentvalgkamp i Osasco i São Paulo tidligere i juli. Campos var leder i det sosialistiske partiet og skulle stille til presidentvalget i høst.

Foto: AP

49-åringen var leder i Partido Socialista Brasileiro (PSB), og var kandidat til presidentvalget 5. oktober. Han skulle stille sammen med visepresidentkandidat Marina Silva.

Pedro Vicente (65) fra Recife visste ikke om nyheten før han gikk forbi TV-en i den lille gatekiosken i nabolaget.

Sammen med seks andre står han i stillhet og følger nyhetssendingene. Han rister på hodet når NRK.no spør hvordan han reagerte på nyheten.

Pedro Vicente (65)

TRIST DAG FOR BRASIL: Pedro Vicente (65) fra Recife sier det er en utrolig trist dag for Brasil. Campos var svært populær i hjembyen.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

– Jeg er sjokkert. Her i Recife var han svært kjent og populær. Det er veldig synd, han var en ung kandidat, sier Vicente og rister på hodet.

– Hva vil skje nå? Livet må gå videre, men dette er en utrolig trist dag for Brasil og for staten Pernambuco spesielt.

Mener Silva må inn

Konsulenten Alvano Santiago (55), som står og diskuterer nyheten med naboene i gata, håper visepresidentkandidaten Marina Silva vil ta Campos sin plass.

– Det er en tragedie, det som nettopp har skjedd. Men nå håper jeg Marina Silva rykker opp og tar over. Men jeg vet ikke om det er mulig.

Alvaro Santiago (55)

TRAGEDIE: Alvano Santiago (55) sier det er en tragedie, og han håper nå at Silva tar over valgkampen etter Campos.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Landets sittende president Dilma Rousseff har nå erklært landesorg og avlyser valgkampen de neste tre dagene, melder nyhetsbyrået Reuters.

Juliana de Luna (30) mener Campos kunne blitt en veldig god president.

– Det er utrolig trist og noe man virkelig ikke kunne ha tenkt seg ville skje. Eduardo Campos' bestefar døde på samme dag for ni år siden, også han var guvernør for Pernambuco. Det er ikke til å tro. Eduardo Campos kunne blitt en god president.

Usikkert hva som skjer videre

Det er foreløpig uklart hva slags konsekvenser dødsulykken vil få for høstens presidentvalg.

– Nå vet jeg ikke hva som vil skje. Vi føler et ekstra stort tap her i Pernambuco. Campos representerte den nordøstlige delen av Brasil, og har gitt mye til denne delen av landet. Det er en stor skam at han er borte, forteller Juliana de Luna til NRK.no.

FBL-WC2014-CONFED-BRA-JPN-BLATTER-ROUSSEFF

BUET UT: Til tross for massiv kritikk blant annet for kostnadene i fotball-VM, har sittende president Dilma Rousseff (66) fått bedre oppslutning på ferske meningsmålinger. Her under prøve-VM i fjor da publikum buet så kraftig at ingen hørte hva hun sa under åpningstalen.

Foto: EVARISTO SA / Afp

Ifølge de siste ferske målingene lå Campos på tredjeplass med om lag ti prosent oppslutning, et godt stykke bak president Rousseff fra det brasilianske arbeiderpartiet (PT), som stiller til gjenvalg.

Rousseff og Aécio Neves (det sosialdemokratiske partiet, PSDB) har lenge vært blant favorittene til å gå videre til andre valgomgang.

Tidligere har Rousseff tapt oppslutning på grunn av treg vekt i økonomien, flere politiske skandaler og raseriet mot de store kostnadene til fotball-VM og sommer-OL i 2016.

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent.

En av kandidatene i presidentvalget i Brasil, Eduardo Campos, var om bord da et privat jetfly styrtet i byen Santos.

ETTERFORSKER: Svart tykk røyk stiger opp fra krasjstedet i boligområdet, viser bilder fra den brasilianske tv-stasjonen. Etterforskere er på plass for å undersøke hva som er årsaken til ulykken.

SISTE NYTT

Siste nytt