Hjem igjen etter en vanskelig tur

Fergen Discovery har vært på en uvanlig kort tur i rommet. Den startet sent fra Florida, og under oppholdet ved den internasjonale romstasjonen gikk ikke alt etter planen.

Discovery
Foto: Nasa Tv / REUTERS

Discovery sto lenge og ventet på rampen ved Kennedy romsenter før motorene til slutt startet 15. mars.

Utskytningen ble utsatt flere ganger på grunn av problemer med en hydrogenventil. NASA-ledelsen besluttet å gjøre turen kortere enn planlagt i stedet for å vente til neste oppskytningsmulighet.

Problemer

Discovery måtte koble seg fra den internasjonale romstasjonen innen 25. mars slik at det var plass til et russisk romfartøy som skulle opp til stasjonen med nytt mannskap og en turist.

Les: Romturist for andre gang

I løpet av den 13 dager lange ferden har besetningen på Discovery installert de siste solcellepanelene på stasjonen. Nå er stasjonen forsynt med nok strøm til å ha et mannskap på seks personer.

Det som ikke gikk bra, var installeringen av en lastepall på utsiden av stasjonen. En av astronautene plasserte en låsepinn opp ned, og selv etter mye arbeid, fikk de ikke lasterampen til å fungere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Discovery
Foto: Nasa / REUTERS

Fra urin til drikkevann

Toalettet om bord i stasjonen skulle også få en overhaling. Det er ikke et helt normalt toalett astronautene bruker. Det er et komplisert gjenvinningssystem som blant annet skal gjøre urin om til drikkevann. Det har ikke fungert godt siden det ble installert, og arbeidet astronautene utførte på turen, førte ikke til noen bedring.

Under oppholdet i rommet har også besetningen inspisert fergen grundig. Etter tragedien med Columbia der sju astronauter omkom på grunn av et hull i den ene vingen, inspiseres nå hver ferge med digitale kameraer og lasere.

Ingen feil ble funnet, og fergen fikk friskmelding til å kunne gjennomføre den voldsomme tilbakevendingen.

Siste ferd

Neste romfergetur skal være den siste ferden til romteleskopet Hubble. Da skal en ferge sendes opp, og en annen stå klar på rampen i tilfelle astronautene trenger redning.

Dette blir den første romfergferden etter Columbia der astronautene ikke har mulighet til å søke nødhavn ved romstasjonen.

Snart er det slutt på romfergeturene og hele programmet som har vært i drift siden 80-tallet. Fergene skal i pensjon i 2010.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt