Hopp til innhold

Røde Kors: Det er rystende bilder som har møtt hjelpearbeiderne

I mer enn 600 dager har innbyggerne i gamlebyen i Homs vært avskåret fra omverden. I dag fikk 2500 mennesker for første gang mat og medisiner.

Sivile i Homs

Sivile bar sine eiendeler i poser mens de ventet på å bli evakuert fra Homs fredag.

Foto: Yazan Homsy / Reuters

– Det er rystende bilder som har møtt hjelpearbeiderne. De ble møtt av utsultede og syke mennesker som er i desperat behov for vann, mat og helsehjelp og som er sterkt traumatisert etter å ha vært utsatt for krigens redsler i så lang tid, forteller president i Norges Røde Kors Sven Mollekleiv til NRK.

Sultet

Sivil i Homs

En eldre mann sitter på et fortau i Homs med de eiendeler han håper på å få med seg ut av den sønderskutte byen.

Foto: Yazan Homsy / Reuters

I dag kom det for første gang på over 600 dager nødhjelp inn til de 2500 som siden borgerkrigen i Syria startet har vært avskåret fra all hjelp inn den opprørskontrollerte gamlebyen i Homs.

Mens krigen har herjet rundt dem har blant annet rundet 1200 kvinner, barn og eldre overlevd på det de hadde før krigen startet.

Ifølge aktivister har innbyggerne knapt hatt noe annet enn oliven å spise de siste ukene.

– Situasjonen har vart så lenge at de har sultet og vært i en desperat situasjon for rent vann og når de har blitt syke har de hatt akutt behov for medisiner som de ikke har fått. Så de har tatt til seg det de har funnet å spise, sier Mollekleiv.

Syria Røde halvmåne har vært i Homs hele tiden, men ikke fått mulighet til å bevege seg inn i den opprørskontrollerte enklaven i gamlebyen. Nå etter at avtalen mellom myndighetene og opprørene ble inngått i går får de for først gang hjelpe de trengende.

I dag sendte Røde Halvmåne i Syria seks ambulanser med inn i operasjonen.
De skal hente ut eldre og syke som i lang tid ikke har fått medisiner på grunn av beleiringen, så vel som dem som er blitt såret i krigen.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Damaskus

NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen er på vei inn til Damaskus.

Inn i flyktningleir

Men også mennesker i den palestinske flyktningleiren Jarmuk like utenfor Damaskus får hjelp i dag.

– Jeg kan også bekrefte at hjelpen inn i Jarmuk er i gang. Der har Syrias Røde Halvmåne sammen med Palestinsk Røde Halvmåne kommet inn og hjelper, evakuerer og transporterer syke og eldre som er i desperat behov for medisinsk hjelp. Mange av dem må fraktes direkte til sykehus, sier Mollekleiv.

Sivile i Homs

Køer av sivile ventet på å bli evakuert fra Homs fredag.

Foto: Yazan Homsy / Reuters

Der befinner det seg rundt 18.000 mennesker i denne flyktningleiren, som også har vært totalt avskåret fra hjelp. Fortsatt er det usikkert hvor mange som ønsker å evakuere, men trolig vil mange benytte anledning å forlate området.

– Til nå har vi fått beskjed om at 698 personer er fraktet til sykehus i Damaskus. Dette er et stort antall for et sykehusapparat som er sprengt i utgangspunktet, sier han.

Skritt i riktig retning

Situasjonen i de rammende områdene er nesten ubeskrivelig, og dagens avtale gir den hardt prøvde befolkningen et lite lys i en eller bekmørk hverdag.

– For dem det gjelder er det livsviktig, og det er sterkt og viktig signal om hvordan det bør være og det er definitivt et skritt i riktig retning.

Mange frykter at dagens humanitære innsatts bare er en pause og at områdene igjen vil bli hermetisk lukket i løpet av kort tid. Den faren ser også Røde Kors.

– Vi jobber hardt hver eneste dag og overfor alle parter i denne konflikten, om at de har forpliktelser om å påse at sivile beskyttes og ikke minst får hjelp. Dette er en situasjon som de må åpne opp for og vi ser at det internasjonale samfunnet må legge press på for at dette skal skje. Så vi er håpefulle, men realistiske og ser at denne konflikten vi vare lenge, sier Mollekleiv.

SISTE NYTT

Siste nytt