Hjelpearbeidere angrepet i Sierra Leone

Det er totalt portforbud i Sierra Leone gjennom hele helga mens helsearbeidere jobber med å stagge ebolautbruddet. Likevel har flere av dem blitt angrepet mens de begraver døde.

Helsearbeidere i Sierra Leone

Helsearbeidere går fra dør til dør i Freetown i Sierra Leone for å opplyse om ebolautbruddet. Mens det er portforbud skal syke isoleres og døde begraves.

Foto: Michael Duff / Ap

Sierra Leone er hardt rammet av ebolautbruddet i Vest-Afrika, og det tre dager lange totale portforbudet er et av de mest ekstreme tiltakene siden utbruddet startet.

Hele befolkningen på seks millioner mennesker har fått beskjed om å holde seg innendørs mens helsearbeidere og frivillige jobber med å isolere syke, fjerne de døde og drive informasjonsarbeid.

Lørdag måtte imidlertid politiet rykke ut for å jage bort en gruppe innbyggere i Freetown som hadde brutt portforbudet, melder Reuters.

Den lokale politisjefen Mustapha Kamara opplyser at gruppa gikk til angrep på hjelpearbeidere som var i ferd med å begrave elleve døde i Matainkay-distriktet i utkanten av hovedstaden.

Minst 562 mennesker er så langt bekreftet døde som følge av ebolaviruset i Sierra Leone, men myndighetene har mistanker om store mørketall. De har tidligere anslått at dødstallene vil stige med mellom 15 og 20 prosent etter at portforbudet er opphevet.

Les: Eit heilt land innestengt i helga
Les: Ebola kan bli Afrikas svartedauden

Folketomme gater i Freetown

Tomme gater i Freetown etter at portforbudet ble innført fredag.

Foto: STAFF / Reuters

– Flere hundre ber om hjelp

Ifølge frivillige i Sierra Leone har de fått flere hundre henvendelser på en nyopprettet varslingstelefon de siste to dagene. De etterlyser nå flere frivillige og mer utstyr.

Portforbudet i Sierra Leone har også fått kritikk, blant annet fordi det kan føre til matmangel og at det kan få enkelte til å gjemme smittefarlige lik.

Fredag ble åtte helsearbeidere steinet til døde i Guinea fordi befolkningen trodde de forsøkte å spre viruset.

I nabolandet Liberia har det også vært innført midlertidige portforbud og karantener, men disse ble avbrutt etter store protester i gatene.

Liberias forsvarsminister Brownie Samukai uttalte tidligere denne måneden at ebolaviruset utgjør en «reell trussel mot landets eksistens».

– Sykdommen sprer seg som ild i tørt gress, og ødelegger alt den kommer over, sa Samukai.

Les: Tryggingsrådet: – Ebola ein global trugsel

Helsearbeider i verneutstyr kjemper mot ebola i Sierra Leone

En helsearbeider i verneutstyr besøker innbyggere i Sierra Leone.

Foto: HANDOUT / Reuters

Stenger grensene

Over 5000 mennesker er bekreftet smittet av ebola i Vest-Afrika hittil i år, og nesten halvparten av tilfellene har dukket opp de siste tre ukene.

Utbruddet er det verste siden viruset ble identifisert i 1976.

Guineas president Alpha Conde har kalt ebolautbruddet «en krig han er nødt til å vinne», og kritiserer nabolandene Elfenbenskysten og Senegal for å stenge grensene sine.

Gambia har også stengt grensene for alle som kommer fra Guinea, Liberia, Nigeria og Sierra Leone.

Ifølge AFP har myndighetene i Gambia også advart sine egne statsborgere mot å reise til ebolarammede land, og truer med å ikke slippe dem inn igjen når de kommer tilbake.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt