Slår alarm om situasjonen i Pakistan

Flere enn ni millioner mennesker risikerer å bli underernærte og syke i sør-Pakistan fordi flomvannet fortsatt ikke har trukket seg tilbake. Nå advarer flere hjelpeorganisasjoner mot at nødhjelpen i landet kan stoppe opp dersom ikke flere penger kommer inn.

Underernærte barn i Pakistan

Redd Barna er svært bekymret for akutt underernærte barn i Pakistan. Her får noen av dem behandling ved en helsestasjon som Redd Barna driver i landsbyen Khumo Khaskheli i distriktet Badin.

Foto: Eduardo Diaz / Redd Barna

– Situasjonen i Sindh-regionen er prekær, fordi vannet ikke trekker seg tilbake slik at store områder fortsatt står under vann, mer enn to måneder etter at flommen herjet som verst, sier seniorrådgiver på nødhjelp Søren Pedersen i Redd Barna til NRK.

Normalt trekker vannet seg tilbake etter en flom i dette området som er flatt så langt øyet kan se. Men regnværet i år var det verste i Sindh-regionen på 300 år.

LES: Sju millioner mennesker er rammet av flomkatastrofen i Pakistan

LES: Flom tar flere liv i Thailand, Kambodsja og India

Sindh-provinsen i Pakistan

Sharmeno (5) og familien har søkt tilflukt på et sted hvor flommen ikke nådde etter det voldsomme regnværet for to måneder siden. De bor i landsbyen Jan Muhammad Junejo, i den sørlige Sindh-provinsen.

Sykdommer florerer

Han forklarer at situasjonen i dag er mye verre enn man forventet i august. På grunn av brakkvannet som ligger over åkrene får ikke bøndene dyrket markene, og vannbårne sykdommer, diaré, dengues-feber og luftveisinfeksjoner florerer, spesielt blant barn.

– Vi hadde håpet at situasjonen skulle stabilisere seg, men den går nå fra vondt til verre. For hver dag som går blir flere barn utsatt for sykdom. Underernæringen blant barn under fem er noe av det verste vi har sett. Barnas motstandskraft er svak, og vi frykter at vinteren vil gjøre situasjonen helt forferdelig dersom ikke hjelpen trappes opp nå, sier Pedersen.

Han forteller NRK om fryktelige bilder de har fått inn fra søsterorganisasjonen i Pakistan. Bilder som er for sterke å legge ut på nettet.

– Men de viser at dette er en stor katastrofe, og at, som alltid i katastrofer, er barne de som er hardest rammet, sier han.

LES: Kritiserer FN for treghet i Pakistan

LES: FN: Én milliard rammet av sult

– Fra vondt til verre

FN melder om at lagrene med mat og andre artikler i Pakistan går tomme i løpet av få uker dersom de ikke får inn mer penger umiddelbart. Redd Barna, Oxfam er blant organisasjonene som strever med å få inn nok midler til hjelpearbeidet, og pakistanske myndigheter klarer ikke å møte behovene alene.

Pengene uteblir for Redd Barna. Ifølge organisasjonen har de kun fått inn 35 prosent av det som må til for å hjelpe én million mennesker.

– Vi har appellert om 160 millioner norske kroner, men strever med å få inn midler, sier Pedersen.

– Hvorfor tror du det er slik?

– Det er klart at det er andre kriser som også trenger penger. for eksempel på Afrikas horn. Dessuten er det andre store saker som er i mediebildet som den økonomiske krisen i Europa. Men vi mener det er viktig at storsamfunnet får høre om situasjonen i Pakistan, svarer han.

Også FN-organisasjonenes programmer rammes av sviktende finansiering. FN har bedt om 357 millioner dollar, men så langt har under 100 millioner kommet inn.

– Mangelen på finansiering er alarmerende. Vi mangler 73 prosent av midlene, og lagrene våre vil gå tomme i løpet av få uker dersom vi ikke får inn mer penger raskt. Dette hindrer oss i å tilby livreddende hjelp som rent vann, mat, husly og helsetilbud, sier FNs talsperson Stacey Winston.

Pakistan sliter også med de samme finansielle problemene. Det går kraftig utover myndighetenes eget hjelpearbeid.

Pakistan flom

Folk må bruke båt eller vasse gjennom skittent flomvann når de henter forsyninger og tar dem med hjem til landsbyen. Ni millioner mennesker er rammet av flommen, og hjelpearbeidet forhindres dersom pengene ikke kommer inn, advarer hjelpeorganisasjoner.

Foto: Eduardo Diaz / Redd Barna

– Mange må bo ute i kulda

Flere enn ni millioner mennesker ble berørt av flommen som rammet det sørlige Pakistan i august

– To måneder etter katastrofen lever fortsatt millioner av mennesker uten det mest grunnleggende de trenger for å overleve. Det er en akutt matmangel og mangel på rent drikkevann. Vinteren nærmer seg, og millioner må bo ute i kulda uten tak over hodet. Verden må vise den samme sjenerøsiteten som vi så under fjorårets flom, sier Oxfams landdirektør i Pakistan, Neva Kahn.

De siste beregningene viser at tre millioner mennesker trenger akutt matassistanse. Og stadig flere blir syke av å leve under elendige forhold. To millioner voksne og tre millioner barn står i fare for å få livstruende sykdommer.

Søren Pedersen i Redd Barna sier at folk i de rammede områdene er fattige til vanlig og at denne situasjonen gjør det enda vanskeligere for folk i tiden som kommer.

– Mange leier jorda de bor på, og når avlingene uteblir, får de ikke betalt eieren, og gjelda stiger til det overkommelige, sier han.

LES: – Vi har begrenset befolknings- veksten med 400 millioner

LES: – Norge best - Afghanistan verst for mor og barn

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt