Hopp til innhold

Hizbollah vil hevne drap med angrep på amerikanske militære

BEIRUT (NRK): Flere tusen mennesker sitter i en sal utenfor Libanons hovedstad og venter på ordre fra Hizbollah-militsens leder.

Mohammed Younes holder plakat av Soleimani under minnemarkering i Beirut

Mediestudenten Mohammed Younes (18) venter på ordre fra Hizbollahs leder. – Drapene skal hevnes, sier Younes til NRK.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Mohammed Younes har kommet til minnemarkeringen i Beiruts forstad av én grunn. Han vil fortsette veien den drepte iranske generalen og den irakiske militslederen gikk på.

– Jeg elsker martyrene Soleimani og al-Mohandes. Drapene skal hevnes og jeg er klar, sier den 18 år gamle mediestudenten til NRK.

– Hva burde svaret på drapene være?

– Israel bør utslettes og USA må ut av regionen, svarer Mohammed Younes, som holder en plakat med bilder av de to som ble likvidert.

– Hva er du forberedt på å gjøre?

– Jeg er klar for hevn og kjempe for martyrenes blod. Det kommer til å bli problemer også i Libanon etter drapene, men vi lar våre ledere ta beslutningene.

Flere tusen mennesker deltar på Hizbollahs minnemarkering

Flere tusen mennesker deltok på Hizbollahs arrangement i Beiruts forstad Dahieh i Libanon. Talen til bevegelsens leder Hassan Nasrallah ble overført hit.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Droneangrep

Den høytstående iranske general Qasem Soleimani ble drept i et amerikansk angrep Irak natt til fredag. Også nestlederen i en irakiske milits, Abu Mahdi al-Mohandes, ble drept.

Begge hylles som martyrer av den libanesiske Hizbollah-militsen. Flere tusen mennesker deltok på minnemarkeringen i Dahieh, en av forstedene sør for Beirut som kontrolleres av Hizbollah.

En mann holder opp et bilde av et amerikans flagg i brann

Jaafar Qadaya (27) deltar på Hizbollahs minnestund for den drepte iranske generalen. Han mener USA startet en krig da de likviderte iraneren.

Foto: Kristin Solberg / NRK

Jaafar Qadaya (27), som også stilte opp på arrangementet, mener USAs president Donald Trump har startet en krig.

– General Qasem forsvarte de svake i regionen. Nå er han blitt en martyr og likvideringen var starten på krigen. Vi kommer ikke til å ta lett på dette, sier Qadaya til NRK.

Den sjiamuslimske Hizbollah-militsen har sluttet seg til Irans trussel om et «alvorlig hevnangrep».

Vil skåne sivile

I en fjernsynstale sier Hizbollah-leder Hassan Nasrallah at det vil være naturlig å angripe amerikanske militære mål i Midtøsten.

Han sier at sivile skal skånes, men at soldater og militære tjenestemenn på amerikanske baser og krigsskip kan tas.

– Sivile skal ikke røres. Det vil bare tjene Donald Trumps agenda, sier militslederen.

Nasrallahs kommentarer er de samme som kom fra Iran tidligere i dag. Det er ikke noe i talen som tyder på at Hizbollah vil slå til mot USA-allierte Israel.

Hassan Nasrallah holder tv-tale

Hizbollahs leder Hassan Nasrallah mener USAs likvidering av en iransk general markerer et tidsskille for hele Midtøsten.

Foto: ANWAR AMRO / AFP

«En terrorist i dress»

Hossein Dehghan, som er militærrådgiver for ayatolla Ali Khamenei, sier at Irans svar på likvideringen av Qasem Soleimani vil være å angripe militære mål.

– Responsen vil uten tvil være militær og rettet mot militære installasjoner, sier Dehghan i et intervju med CNN.

Han fastslår samtidig at Iran aldri har søkt etter krig og at de heller ikke kommer til å gjøre det.

Irans informasjonsminister Mohammad Javad Azari-Jahromi kalte USAs president Donald Trump tidligere i dag for «en terrorist i dress» på sosiale medier.

Laster Twitter-innhold

EU, Storbritannia og Oman forsøker å få USA og Iran til å dempe spenningen etter det amerikanske droneangrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt