NRK Meny
Normal

Hizbollah tar imot sine fanger

Israel og Hizbollah har startet utvekslingen av levende og døde fanger.

Israelske fangevoktere eskorterer den libanesiske fangen Samir Kuntar for at han skal løslates
Foto: HO / AFP

I Sør-Libanon og andre steder i landet har folk gjort seg klare til å ta i mot levende og døde soldater, noen vil kalle dem terrorister, fra Israel.

Hizbollah skal få tilbake fem personer i live og 199 levninger, og sier dette er en stor seier for Libanon.

Israel får tilbake to soldater som Hizbollah tok til fange for to år siden. Først da kistene ble vist på TV, fikk de pårørende til de israelske soldatene vite at de to var døde.

Skuddveksling

NRK har snakket med en kvinne som i 30 år har ventet på at datteren skal komme hjem, og i dag får hun endelig ønsket oppfylt.

- Jeg er glad og er lei meg samtidig. Jeg kan ikke beskrive hvordan jeg har det akkurat nå, sier moren til Dalal Mughrabi.

Dalal Mughrabi var bare 19 år da hun i 1978 sammen med andre PLO-medlemmer kapret en israelsk buss like ved Tel Aviv. Bussen ble stanset av den israelske hæren og det oppstod en skuddveksling.

Blomster på en grav

Resultatet ble dramatisk: 37 mennesker ble drept og 70 mennesker ble såret. Dalal og åtte andre fra PLO ble drept.

- Hun ba meg om lage en middag for hun skulle bare på en liten tur. Men etter tre dag fikk jeg vite at hun ble drept i Palestina, forteller moren til Dalal.

- Jeg kommer til å holde og kysse henne. Jeg kommer til å danse og synge for henne. Endelig får jeg begravd henne. Jeg får en grav som jeg kan besøke og legge blomster på, sier kvinnen.

- Stor seier

- Det kommer til å bli en stor fest over hele Libanon. Mange her venter på å få hjem krigsheltene som har vært i israelske fengsler i mange år, sier Gassan Drawis hos Hizbollah. Han har ansvar for å forbrede mottakelsen.

- Dette er en stor seier for Libanon. Krigsfangene er ikke bare fra Sør-Libanon, men fra hele landet, sier Darwish.

Krig i 2006

Men den tidligere presidenten i Libanon, Amin Jumaill, og andre politikere har kritisert avtalen. De mener at den libanesiske regjeringen ble til skjøvet til side og ikke fikk lov til å delta i forhandlingene.

- Folk her lurer på hvorfor Hizbollah alltid skal forhandle alene med Israel når det gjelder Sør-Libanon, sier Michel Toma som er redaktør i en franskspråklig avis i Beirut.

Sommeren 2006 brøt det ut krig mellom Hizbollah og Israel etter at Hizbollah tok to israelske soldater til fange. Målet for Hizbollahs aksjon var å utveksle israelske soldater med libanesere.

Sterkere Hizbollah

Her sitter palesitnske fanger og venter på løslatelse

Her sitter palestinske fanger og venter på løslatelse

Men krigen kostet 1200 libaneserne livet, de fleste var sivile. I Israel ble 160 mennesker drept, hvor de fleste var soldater.

Men etter to år har både Hizbollah og Israel blitt enige om en utvekslingsavtale. Mange i Libanon er bekymret over Hizbollahs økende innflytelse i landet.

Avisredaktøren Michel Toma er ikke i tvil. Han mener at Hizbollah opererer som en stat i staten. De har egen hær og de bygger seg opp for å bli den eneste politiske makten i Libanon.

Men med fangeutveksling neste uke kommer Hizbollah til å bli mer populær både blant sine egne og blant andre arabere i Midtøsten. Sannsynligvis kommer Hizbollah til å bli sterkere, og kommer til få et fastere grep over det politiske livet i Libanon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt