Hopp til innhold

Hivsmittet gutt utstøtt fra landsbyen – får hjelp

En underskriftskampanje for å fordrive en hivsmittet åtteåring fra hjemstedet, har skapt sterke reaksjoner i Kina. Nå reagerer myndighetene i Beijing.

Den HIV-smittede gutten Kunkun får hjelp

Den hivsmittede åtteåringen har ingen å leke med og ingen skoler i området vil ha ham som elev.

Foto: STR / Afp

– De andre barna vil ikke leke med meg, sier åtteåringen Kunkun til Beijing News.

Verre enn det kan det nesten ikke bli for en liten gutt. Historien hans er likevel langt verre.

«Tidsinnstilt bombe»

Sist uke signerte 200 personer på en underskriftskampanje mot Kunkun. De vil at han skal forlate landsbyen vest i Sichuan-provinsen, før han smitter noen andre.

– Folk her har sympati for ham. Han er uskyldig, og er bare et lite barn, men hans sykdom skremmer oss veldig, sier Wang Yishu, som er partisjef i landsbyen Shufangya, ifølge nettsiden til Folkets Dagblad.

Den HIV-smittede gutten Kunkun får hjelp

Åtteåringen husker ikke lengre sine foreldre, men synes akkurat nå at det er verst at ingen vil leke med ham.

Foto: STR / Afp

En av signaturene tilhører hans egen bestefar, som til nå har hatt omsorgen for gutten.

– Vi blir eldre, og han blir mer og mer rampete ... Vi har ikke muligheten til å ivareta ham, sier Luo Wenhui.

Kunkun blir kalt en «tidsinnstilt bombe» av naboene, som ikke tør å komme i nærheten av ham, skriver AFP. Navnet hans er et pseudonym.

– Skremmer oss

Kunkun arvet hiv-viruset fra sin mor, og som liten ble han forlatt av sine to foreldre. De dro fra den fattige landsbyen for å tjene penger, og kom aldri tilbake. Moren brøt med familien i 2006. Faren forsvant da guttens diagnose ble kjent.

Han husker ikke lengre hvordan foreldrene ser ut. Heldigvis hadde Kunkun sine besteforeldre, som til nå har hatt omsorgen for gutten.

Nå har også de gitt ham opp. Luo sier til Beijing News at han er blitt 60 år og føler at han ikke har lenge igjen. Han håper at gutten kan få et bedre liv, utenfor landsbyen.

Nesten en halv million kinesere har fått diagnosen hiv eller aids etter det første tilfellet i 1985. Kunnskapen om viruset er spesielt lav på landsbygda, og diskrimeringen er sterk også på skoler og sykehus.

Kunkun har ikke vært velkommen på den lokale skolen.

Storm av reaksjoner

Det skal ha vært en lokal journalist som oppfordret til en underskriftskampanje. Hensikten var å få oppmerksomhet rundt guttens historie.

Det har også skjedd.

Guttens skjebne har ført til en storm av reaksjoner på sosiale medier i Kina.

– Det er forferdelig at folk på landsbygda er så dårlig utdannet. De burde bli sendt på skolebenken, var en av reaksjonen på mikrobloggsiden Sina Weibo.

Den HIV-smittede gutten Kunkun får hjelp

Det er usikkert om åtteåringen får bli i landsbyen etter alle reaksjonene på underskriftskampanjen mot ham.

Foto: STR / Afp

Flommen av oppmerksomhet har ført til at myndighetene i Beijing har lovet å sikre gutten skolegang. Helsedepartementet lover medisinsk hjelp og pengestøtte. Dessuten loves det å utføre stikkprøvekontroller rundt om i landet, for å avdekke andre brudd på lover som skal hindre diskriminering.

– Knusende konsekvenser

Kommunistpartiets provins-avdeling skal ettergå rapportene om underskriftskampanjen, skriver Global Times, som har nære bånd til myndighetene.

Til og med FN er kommet på banen og uttrykker dyp bekymring for saken.

– Stigma og diskriminering er vår største fiende i kampen mot hiv. Dessverre viser dette at åpenhet, uvitenhet og frykt fremdeles har knusende konsekvenser for dem som lever med hiv, sa FN i en uttalelse før helgen.

Bestefaren til Kunkun mener at han kan komme hjem igjen dersom han ikke får et bedre liv et annet sted.

Etter all oppmerksomheten rundt saken er det usikkert om gutten fremdeles blir tvunget fra hjemstedet.

 

SISTE NYTT

Siste nytt