Hopp til innhold

Hit vil ikke UD at nordmenn skal reise

LAMU (NRK): UD fraråder nordmenn å reise til den kenyanske paradisøya Lamu. – Ren uvitenhet, sier lokalbefolkningen. Nå har turismen sunket med 90 prosent.

Kaptein Ali styrer dhowen med tærne på rorpinnen.
Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Dovne dønninger mot kritthvit korallsand. 12 kilometer med en av verdens beste strender. 28 grader, krystallklart, salt og asurblått hav, og nesten ikke en turist å se, bortsett fra en eldre kvinne som strever seg igjennom et omfattende yogaprogram.

På terrassen til hotell Peponi sitter det et eldre italiensk ektepar som ser ut til å tilhøre kontingenten av «rich and famous» som var så godt representert her før urolighetene.

– Vi måtte stenge, sier Gianna. Stilig som en aldrende diva, med langt grått hår. Hun og mannen var blant de første som åpnet et eksklusivt sted for rike og berømte på øya. Det var på 70-tallet, etter at hippier og backpackere hadde satt et slikt preg på Lamu, at byen ble kalt Afrikas Katmandu.

– Nå er det slutt, sier mannen hennes, Bruno Brighetti, en italiensk popstjerne fra 50- og 60 tallet. Han har laget melodier som jazz- og bossastjerner som Joao Gilberto og Chet Baker har tolket.

Nesten tomt på en av verdens beste strender på Lamu

Nesten tomt på en av verdens beste strender på Lamu.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Øya for the rich and famous

– Vi hadde jetsettet som gjester og serverte kun den dyreste champagnen. Nå har vi solgt det til noen som tør satse videre. Den aldrende popstjernen i hawaiiskjorta drar seg i det lange, tynne håret.

Lamu var stedet for artister, finanseliten, arabiske sjeiker og europeiske kongelige. Ernest Hemingway beskrev strendene i lyriske vendinger allerede i 1938.

Men etter 2011 har en Mick Jagger, Sting og et par generasjoner Rossellinier funnet seg andre lekeplasser. På øya Lamu var det portforbud inntil for et par uker siden.

Fraråder turister å dra til Lamu

Lamu-fylke grenser til Somalia. Da de voldelige ekstremistene i Al-Shabaab drepte en britisk mann på et strandhotell på fastlandet, og bortførte kona hans i 2011, gikk det kenyanske militæret etter dem inn i Somalia. Ellers er det lokalbefolkningen det har gått ut over. I juni i fjor ble 48 mennesker drept mens de så overføringen av på VM i fotball.

I dag kjemper 22.000 soldater fra Øst-Afrika mot Al-Shabaab under flagget til Den afrikanske union, selv om det er høyst usikkert hvor mye av faenskapet langs kysten som somaliske terrorister står bak.

Usikkert om al – Shabaab står bak

Konflikten om hvem som eier de verdifulle tomtene på fastlandet kan være god nok grunn. Innflyttere fra presidentens stamme beskyldes for å ta land fra folk som mener de har eid områdene i generasjoner, men som mangler de rette papirene.

Få mil herfra bygges Øst-Afrikas største havn og rørledninger skal legges helt opp til oljefeltene i Sør-Sudan, hvis og dersom. Milliarder av dollar står på spill og har lite med et forkvaklet syn på religion og idealsamfunn å gjøre. Uansett betaler Kenya en høy pris for jakten på Al-Shabaab.

Ifølge den største hotellkjeden i Øst-Afrika har Kenya 20 prosent færre safariturister, 50 prosent færre strandturister, og her på øya Lamu er nedgangen på hele 90 prosent, i forhold til før 2011.

: Lamu har verdens tetteste eselbestand i forhold til folketallet.

Lamu har verdens tetteste eselbestand i forhold til folketallet.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Byen Lamu er til å få vann i munnen av

I byen Lamu kalles gode muslimer inn til bønn. Moskeen ligger vegg i vegg med museet. Bygningen på den andre siden har kors på taket. Der var det stinn brakke da katolikkene feiret jesusbarnet for noen dager siden.

Religiøse motsetninger er vanskelig å få øye på.

– Her lever vi i fred med hverandre, sier Hajj Muhammed. Han har lang kjortel, et fast håndtrykk og viser oss rundt i øyas museum. Her er gamle spagettipresser, swahili-møbler, og den uvurderlige kjempe-luren laget av én støttann.

– Til Lamu kom indere og persere, portugisere, tyskere, briter og kinesere. sier Muhammed. Porselenet ligger igjen. Men det var araberne som dominerte området i århundrer. Resultatet av denne miksens møte med det afrikanske, ble Swahili, en farge- og smakssterk cocktail av folk og tradisjoner, en egen kultur, et eget språk.

Det er uvitenhet som gjør at folk ikke tør reise hit, sier Hajj Muhammed, kurator ved Lamu museum.

– Det er uvitenhet som gjør at folk ikke tør reise hit, sier Hajj Muhammed, kurator ved Lamu museum.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

– Det er denne byen som er den eldste og best bevarte i sitt slag, langs hele swahilikysten mellom Somalia og Mosambik, sier Muhammed.

Byen står på verdensarvlisten, og kjennere som kjeder seg i Stonetown på Zanzibar, får vann i munnen av denne steinbyen på Lamo. Øya er ikke lenger bilfri, en ambulanse ble nylig kjøpt inn. Det er vanskelig å forstå hvorfor. Gatene er for trange. Det er øyas tre tusen esler som står for hestekreftene når mangrove-stokker, korallsteiner og sandsekker fraktes gjennom smugene.

– Nå er det få turister her. Det er mediene og uvitenhet i ambassadene som har drevet dem bort, sier Muhammed.

– Grusomhetene har rammet fastlandet, men her på øya holder folk sammen. Her har ikke Al-Shabaab noen muligheter, naboene er de beste garantister for at ingen terrorister tør ta turister her, sier Muhammed.

Jeg viser til at en funksjonshemmet, fransk kvinne ble bortført og drept for en tid tilbake. Muhammed kjenner den historien godt.

– Hun bodde ganske isolert på en annen øy og var et lett bytte, sier han og ber meg forholde meg til fakta. Turistmyndighetene har sendt ut en pressemelding der den hevder at Lamu faktisk har en svært god statistikk med hensyn til sikkerhet. To personer drept på 30 år. Få andre turistdestinasjoner på samme størrelse kan vise til samme tall, ifølge pressemeldingen.

Hvorfor trygt

På flyplassen sitter øysamfunnets sjefsguide og venter på neste kunde. Jeg forteller at jeg er på vei hjem til Nairobi, med vakter og murer, og der biler på vei til kjøpesenteret blir speilet under på jakt etter bomber.

Sjefsguiden Siwa forklarer at det er tryggere her på Lamu

– Det er fordi vi bor på en øy og fordi vi er muslimer, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt