NRK Meny
Normal

Historisk valg i Sierra Leone

I dag velger Sierra Leones innbyggere en ny regjering, etter mange turbulente år dominert av kampen om landets diamantressurser.

Valg i Sierra Leone
Foto: REBECCA BLACKWELL / AP

I år er de unge i flertall i befolkningen, og de krever en regjering som kan stabilisere freden og skape arbeidsplasser.

Rundt 2,6 millioner registrerte velgere av i alt 5,5 millioner innbyggere skal i dag velge en ny president, seks år etter den brutale borgerkrigen i landet tok slutt. Over 6000 stemmelokaler er åpne, og mange innbyggere sto i kø i opptil to timer før de åpnet.

Presidenten stiller ikke

Valgkampen endte torsdag, men store nedbørsmengder har hindret en del materiale i å nå frem til stemmelokalene.

President Ahmad Tejan Kabbah, som ledet landet i to femårsperioder, stiller ikke. Han støtter i stedet sin visepresident Solomon Berewa i valget.

Berewa møter sterk motstand fra Ernest Koroma, leder av opposisjonspartiet All People's Congress (APC). Hvis ingen av kandidatene høster minst 55 prosent av stemmene, blir det gjenvalg innen to uker.

Det er i alt syv presidentkandidater, men Berewa og Koroma forventes å være de største utfordrerne. I tillegg skal over 500 kandidater kjempe om rundt 100 plasser i parlamentet.

Blodig borgerkrig

50.000 mennesker mistet livet i borgerkrigen i Sierra Leone, som varte i ti år, fra 1991 til 2001. Rebellene i landet var finansiert av landets diamantressurser, som har fått tilnavnet "blood diamonds".

Til tross for enorme mineralressurser, spesielt diamanter, er Sierra Leone rangert av FN som det nest fattigste landet i verden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt