Hopp til innhold

Donald Trump blir tiltalt i dokumentsaken

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. – Jeg er en uskyldig mann, hevder Trump selv.

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann.

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann.

Føderale myndigheter etterforsker Trump for håndteringen av hemmelige dokumenter etter han forlot Det hvite hus i 2021.

Etterforskningene ledes av spesialetterforskeren Jack Smith.

FBI-agenter tok seg i august 2022 inn i Trumps bolig Mar-a-Lago i Florida og fant rundt 13.000 dokumenter.

100 av dokumentene var merket som hemmelige. Dette til tross for at Trumps advokater tidligere hadde sagt at alle graderte dokumenter var overlevert til amerikanske myndigheter

For to uker siden ble det kjent at ansatte på Mar-a-Lago var bedt om å flytte på dokumenter kort tid før FBI kom dit.

Trump skal også, ifølge The Washington Post, ha latt graderte dokumenter ligge synlige på kontoret sitt og skal ha vist dem fram til besøkende.

Hemmelige dokumenter i hjemmet til Trump.

FBI fant rundt 13.000 dokumenter gjemt unna i Mar-a-Lago.

Foto: AFP

Kom raskere enn ventet

Justisdepartementet har ikke bekreftet at Trump vil bli tiltalt.

Men mange amerikanske medier, som The New York Times og CNN, melder at ekspresidenten har fått beskjed om at han vil bli tiltalt på sju punkter og at tiltalen vil bli kunngjort tirsdag.

Det er ikke kjent hva de enkelte tiltalepunktene er. Men ett eller flere punkter skal dreie seg om at Trump med overlegg tok med seg dokumenter som inneholdt forsvarshemmeligheter og nasjonal sikkerhetsspørsmål fra Det hvite hus selv om han visste dette var ulovlig, at han løy til FBI og at han gjennom en sammensvergelse har forsøkt å hindre etterforskningen.

Etterforskerne skal ha tilgang til et lydopptak der Trump forteller til to personer uten sikkerhetsklarering om et mulig angrep mot Iran og skryter av at han har de hemmeligstemplede dokumentene, men at han ikke kan vise dem frem.

Hvert av tiltalepunktene kan gi mellom 5 og 20 år i fengsel.

Trumps advokat Jim Trusty sier til CNN at noen av tiltalepunktene springer ut fra anklager om brudd på spionasjeloven, noe Trusty kaller« latterlig».

Nyheten om tiltalen kommer bare ett døgn etter at det ble kjent at Trump hadde mottatt et brev fra Justisdepartementet. Der ble det bekreftet at han er under føderal etterforskning.

Rettssak i Miami

Både New York Times og Trump selv skriver at han skal møte i retten i Miami tirsdag 13. juni for å få opplest tiltalen. Mange hadde ventet at Trump ville bli tiltalt i hovedstaden Washington D.C.

Men siden Trump er bosatt i Florida, har myndighetene bestemt at saken mot Trump skal føres for en jury i der.

Dette kan få politisk betydning, mener CNNs juridiske kommentator.

Årsaken er at Trump har sterkere støtte i Florida enn i Washington D.C. Under presidentvalget i 2020 vant han Florida, mens han bare fikk rundt fem prosent av stemmene i D.C.

Justisdepartementet kan ha ønsket å legge saken til Florida for å gjøre den mer politisk nøytral.

The Wilkie D. Ferguson Jr. United States Federal Courthouse i Miami.

Rettsbygningen i Miami hvor Trump sier han skal møte.

Foto: AFP

Kan fortsatt være presidentkandidat

Det kan ta tid før en rettssak kommer opp. Donald Trump vil også om han blir dømt ha rett til å anke. Dermed vil en rettsprosess i denne saken trolig ikke være avsluttet før presidentvalget til neste år.

Donald Trump er allerede tiltalt av myndighetene i New York for å ha betalt hysjpenger til en pornoskuespiller før valget i 2016.

Den tidligere presidenten har lenge hevdet at Justisdepartementet og FBI utsetter ham for en heksejakt.

Trump Classified Documents

Deler av FBI liste over beslagene som ble gjort på Mar-a-Lago.

Foto: Jon Elswick / AP

I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann og vil bevise at han er det så snart som mulig.

– Dette kalles valginnblanding. De prøver å ødelegge et rykte slik at de kan vinne et valg, sier Trump i videoen.

Han fortsatte videre skriftlig på sin egen plattform.

– Den korrupte Biden-administrasjonen har informert advokatene mine om at jeg er tiltalt.

– Jeg hadde aldri trodd at noe sånt kunne skje med en tidligere amerikansk president og gjentok med store bokstaver:

– JEG ER EN USKYLDIG MANN.

Donald Trump på golfbanen med caps

Donald Trump avbildet under en golfrunde i Skottland i slutten av mai.

Foto: AFP

Vil ledelsen øke enda mer?

Donald Trump har foreløpig en stor ledelse på de andre republikanske kandidatene som har meldt seg på i konkurransen om å bli Republikanernes presidentkandidat ved valget i 2024.

Ledelsen økte etter at han ble tiltalt i New York i april. Økte gjorde også pengedonasjonene.

Nyhetsbyrået AP skriver at mindre enn 20 minutter etter at Trump kunngjorde at han blir tiltalt i dokumentsaken, startet valgkampanjen hans å bruke den til å be om pengebidrag.

Ifølge CNN er det allerede kraftig økt sikkerhet rundt rettsbygningen i Miami, dit Donald Trump trolig vil komme tirsdag. Det samme skjedde i New York, da Trump møtte opp der.

I mai ble den tidligere president dømt i et sivil søksmål, også det i hans tidligere hjemby New York.

Forfatteren E. Jean Carroll anklaget Trump for seksuelt overgrep på 1990-tallet og fikk medhold av juryen, som dømte Trump til å betale henne 5 millioner dollar i oppreisning.

Trumps advokater har anket kjennelsen og krever ny rettsbehandling.

Les også Vil Trump tåle dette også?

Rettstegning av Donald Trump på storskjerm og E. Jean Carroll i retten i New York.

Går ut mot tiltalen

Tiltalebomben mot Trump kommer i samme uke som flere andre republikanere har bestemt seg for å utfordre ham om presidentkandidaturet.

En av dem er Trumps egen tidligere visepresident, Mike Pence.

Onsdag tok Pence et kraftig oppgjør med sin tidligere sjef. Han sa at Trump, etter stormingen av Kongressen, ba ham sette Donald Trump foran den amerikanske grunnloven.

Les også Pence: – En som setter seg over grunnloven bør ikke bli president

Trumps fremste utfordrer per nå er Ron DeSantis. Han er guvernør i nettopp Florida, der en føderal rettssak mot Trump nå trolig vil finne sted.

DeSantis kritiserer tiltalen mot Trump på Twitter:

– Denne «bevæpingen» av føderale justismyndighetene er en moralsk trussel mot et fritt samfunn.

DeSantis spør seg hvorfor Trump blir etterforsket av Justisdepartementet, mens president Joe Bidens sønn Hunter og tidligere utenriksminister, presidentkandidat og førstedame Hillary Clinton ikke blir utsatt for det samme.

DeSantis kaller Florida "dit woke kommer for å dø".

Ron DeSantis er guvernør i staten der dokumentsaken trolig går.

Foto: John Raoux / AP

Lederen av Representantens hus i Kongressen, Kevin McCarthy, sier at «alle amerikanere som tror på rettsreglene, står sammen med president Trump».

– I dag er virkelig en mørk dag for Amerika, hevdet han.

Videre sa McCarthy at det er «samvittighetsløst av en president å tiltale den fremste kandidaten som utfordrer ham» og pekte på sittende president Joe Biden, som vant klart over Trump i 2020.

Andre har hatt dokumenter

Donald Trump er ikke den eneste presidenten som har vært i besittelse av graderte dokumenter hjemme.

President Joe Biden og hans advokater kunngjorde at Biden har oppbevart dokumenter med hemmeligstempel i hans bolig i hjemstaten Delaware og på et kontor han disponerte i Washington D.C. etter at han gikk av som visepresident i 2016. Alle dokumentene skal ha vært fra tiden som visepresident.

Også Trumps visepresident Mike Pence fant dokumenter lagret hjemme hos seg. I forrige uke ble det klart at det ikke ville bli tatt ut siktelse mot Pence.

I likhet med Biden tok Pence selv initiativet til å sjekke om han hadde dokumenter som skulle vært levert tilbake og har samarbeidet med myndighetene, inkludert FBI som har gjennomsøkt boliger og kontorer tilhørende de to.

I kjølvannet av Trump-saken har Nasjonalarkivet bedt alle tidligere presidenter og visepresidenter fra 1980-tallet og frem til i dag undersøke om de har graderte dokumenter fra sine regjeringsperioder.

USA har et lovverk for behandlingen av regjeringsdokumenter kalt Presidential Records Act (PRA), som ble opprettet i 1978. Den sier at alle eposter, brev og andre arbeidsdokumenter skal overlates til nasjonalarkivet og kom på plass i kjølvannet av Watergate-skandalen.

SISTE NYTT

Siste nytt