Obama på Cuba: – En historisk mulighet

Barack Obama landet søndag på Cuba som første sittende amerikanske president siden 1928. – Dette er et historisk besøk, og en historisk mulighet, sier han.

USA-CUBA/ U.S. President Barack Obama and his wife Michelle exit Air Force One at Havana's airport
Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

– Hva skjer 'a, Cuba? Har akkurat landet og ser fram til å møte og høre direkte fra det cubanske folk, skrev presidenten på Twitter idet Air Force One landet i regnværet på Jose Marti internasjonale lufthavn i Havanna.

TV-bildene av presidentflyet på cubansk jord ville vært utenkelige for få år siden, men er blitt en realitet etter en diplomatisk oppmykningsprosess mellom de to landene som startet i 2014.

– Tok meg bare tre timer

Sist gang en amerikansk president besøkte Cuba var for 88 år siden.

– Tilbake i 1928 kom president Coolidge på et slagskip, det tok ham tre dager å komme hit. Det tok meg bare tre timer.

– Dette er et historisk besøk, og en historisk mulighet, sa Obama da han besøkte de ansatte på den nylig gjenåpnede amerikanske ambassaden i landet.

– Det å ha en ambassade her betyr at vi mer effektivt kan fremme våre verdier, våre interesser og forstå mer effektivt. Alt skjer på grunn av dere. Hver dag bringer dere USA og Cuba nærmere hverandre, sa presidenten.

USA-CUBA/ U.S. President Barack Obama and his wife Michelle tour Old Havana

USAs president Barack Obama vinker til fremmøtte i gamlebyen i Havanna. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Etter besøket på ambassaden dro presidentens følge til gamlebyen, hvor de fikk omvisning i fullt regnvær og møtte kardinal Jaime Ortega i Havannas katedral. Flere hundre mennesker hadde møtt fram og applauderte og ropte til den amerikanske presidenten, som også tok seg tid til å hilse på noen av de frammøtte.

Tirsdag skal Obama tale til cubanerne på Gran Teatro.

Møter ikke Fidel

President Raul Castro var ikke selv til stede da Obama landet søndag kveld, slik han ifølge AP ofte er når landet får statsbesøk. I stedet var det utenriksminister Bruno Rodriguez Parrilla som tok imot Obama, hans kone Michelle og døtrene Malia og Sasha.

Dette var noe som ikke gikk helt upåaktet hen i USA.

– Wow, president Obama landet nettopp på Cuba, en stor greie, og Raul Castro var ikke engang der for å ta ham imot. Han tok imot paven og andre. Ingen respekt, skrev den republikanske presidentkandidaten Donald Trump på Twitter.

Obama skal imidlertid ha møter med den cubanske presidenten mandag. Det er ikke planlagt noe møte mellom Obama og Cubas tidligere president Fidel Castro.

I desember 2014 kunngjorde Obama og Raul Castro at de to landene ville starte arbeidet med å etablere diplomatisk kontakt igjen. Siden da har USA åpnet ambassade på øya og lempet på en rekke økonomiske sanksjoner.

Også USAs utenriksminister John Kerry besøker Cuba de neste dagene. Han skal møte representanter fra den colombianske FARC-geriljaen i Havanna. Geriljaen står oppført på USAs terrorliste, ifølge en kilde nær fredsforhandlingene i Colombia.

SISTE NYTT

Siste nytt