NRK Meny
Normal

Historisk romferd for Kina

I ettermiddag sendte Kina tre taikonauter ut i bane rundt Jorda, og for første gang skal en kineser foreta en romvandring.

Kina skyter opp tre kosmonauter
Foto: XINHUA / REUTERS

Oppskytingen fra oppskytingssenteret Jiuquan i provinsen Gansu vest i Kina ble sendt direkte på kinesisk fjernsyn.

Taikonaut er Kinas ord for astronaut.

Partipolitisk møte i bane

Kinesere tar bilde av oppskytingen

Oppskytingen ble fulgt på fjernsyn.

Foto: JIANAN YU / REUTERS

Romfartøyet Shenzhou 7 skal opp i en høyde på 343 kilometer, altså like høyt over bakken som Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Tre taikonauter deltar på det tre dager lange oppdraget. Den ene av dem, jagerpiloten Zhai Zhigang (42), er utpekt til å bli den første kineseren som skal ut av kapselen for å sveve ute i rommet. Dette skal etter planen skje lørdag kveld.

For første gang skal også det kinesiske kommunistiske partiet ha et møte i rommet. Møtet skal holdes mellom de tre romfarerne Zhai, Liu Boming og Jing Haipeng. Alle er 42 år og har samme jagerpilot-bakgrunn.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kinesiske kosmonauter

F.v: Jing Haipeng, Zhai Zhigang og Liu Boming

Foto: STRINGER SHANGHAI / REUTERS

Bygge romstasjon

De tre vil etter planen lande i ørkenen i Mongolia en gang søndag.

Blant tilskuerne til oppskytingen var president Hu Jintao.

- Jeg har kommet for å sende dere avgårde og for å ønske dere lykke til, sa han på et formelt møte med taikonautene.

Et av målene med å foreta en romvandring er at Kina skal få erfaring med å gjøre denne typen ekspedisjoner når de er utenfor Jordens gravitasjonsfelt.

Det umiddelbare målet i rommet er nemlig å lage en romstasjon slik NASA og ESA har i ISS.

  • I 2003 sendte de som tredje nasjon i historien en mann ut i rommet. Yang Liwei er en nasjonal helt og opptrer stadig vekk på tilstelninger og promoterer romferd og hjelper til med å vekke den nasjonale føelsen i folket.
  • I 2005 ble to kinesere skutt opp i en ferd som varte i 115 timer.

Til Saturn

Kinas videre ambisjoner i rommet er ikke til å kimse av. I 2004 igangsatte de måneprogrammet som er tredelt: å komme seg i bane rundt Månen, lande der og så få steinprøver tilbake til Jorden.

Deretter skal kineserne til Mars. Målet er starte den første ubemannede Mars-ferden mellom 2014 og 2033 og innen 2060 skal de sende mennesker til Mars.

Sjefsdesigneren av kinesiske romfartøyer, Qi Faren, sa i et intervju i 2006 at ”målet med det kinesiske romprogrammet er ikke å sende turister ut i rommet, men å forberede en bemannet ekspedisjon til Mars og Saturn”.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt