Når klimaadvarslene kommer, så nevnes det forskjellige grader av oppvarming. To til fire grader er det mest brukte.
Nå når vi altså en oppvarming på en grad celsius for første gang, ifølge den britiske meteorologiske tjenesten, Met Office.
Økningen måles mot den temperaturen det var på jorden før vi begynte å brenne kull og olje i stor skala. Altså tiden før vi begynte å slippe ut karbon som hadde ligget bevart i mange millioner år.
Og kanskje ikke
Den britiske meteorologiske tjenesten bruker temperaturdata fra januar til september i år.
De har brukt HadCRUT datasettet, og modellene er kjørt av Met Office og East Anglia universitetet.
Resultatet er en global gjennomsnittlig temperaturøkning på 1.02 grader celsius med en feilmargin på pluss/minus 0.11 grader celsius.
Så det er mulig at milpælen ikke blir nådd, men det er mer sannsynlig at den blir det.
Dette er tallene som tyder på at vi vil nå en grad oppvarming i år.
Foto: Met officeSkylder på naturen
Det er også høyst sannsynlig at rekorden blir nådd akkurat i år på grunn av noe naturlig, og ikke bare på grunn av den stadig økende konsentrasjonen av klimagassen CO₂ i atmosfæren.
Les også:
– I år ser vi en sterk utgave av værfenomenet El Niño, påpeker lederen for Hadleysenteret i Met Office, Stephen Belcher i en pressemelding.
– Det vil ha en påvirkning på årets temperatur, men vi har hatt slike El Niño år tidligere, og da har vi ikke nådd dit hvor det ser ut til at vi er nå, melder Belcher.
Prognosene tyder på at neste år vil bli like varm, men så kan det bli kaldere igjen.
– I år når vi en viktig milepæl, sier sjefen for klimaovervåking i Met Office, Peter Scott.
– Men det betyr ikke at vi hvert eneste år som kommer vil ha en temperatur som er over en grad av det var i førindustriell tid. Naturlig variasjon vil fortsatt spille en viktig rolle, opplyser Scott.
Kan gå passe bra likevel
Met Office skriver at det fortsatt ser ut til å være mulig å begrense oppvarmingen til to grader.
To grader oppvarming over nivået i førindustriell tid er det nåværende målet for den globale klimapolitikken.
Les også:
Met Office påpeker at målet baserer seg på at vi totalt gjennom historien og den nære fremtiden skal slippe ut 2.900 gigatonn CO₂. Til nå er utslippene 2.000 gigatonn, og utslippstakten øker.
– Desto senere vi når toppen av utslippskurven, desto raskere må kuttene etterpå bli for å nå to graders målet, skriver Met Office.
Les også: