Historisk nederlag for Merkel

Etter nærmere 60 år ved makten mister partiet til Tysklands statsminister makten i landets rikeste delstat, Baden-Württemberg.

Angela Merkel

- Et smertelig nederlag, sier forbundskansler Angela Merkel etter tapet i nok et delstatsvalg.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Angela Merkels CDU gikk på en kraftig smell i delstatsvalget i Baden-Württemberg søndag. De ser dermed ut til å måtte gi fra seg presidentstolen etter over et halvt århundre.

– Vi tapte flertallet og det er smertefullt, sa den tyske forbundskansleren på en pressekonferanse mandag.

De konservative kristeligdemokratene har sittet ved makten i Baden-Wurttemberg uten avbrudd siden 1953, altså i 58 år. Merkel var dypt rystet over søndagens nederlag:

– Dette er et dypt sår i både delstatens og CDUs historie. Det vil ta lang tid før tapet og smerten leges igjen. Vi må jobbe hard fremover.

De Grønne feirer etter delstatsvalg

Tilhengere av partiet De grønne feirer i Stuttgart etter at den første valgdagsmålingen etter delstatsvalget i Baden-Württemberg gir partiet historiske 25 prosents oppslutning. Partiet kan få Tysklands første delstatspresident.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

De Grønne på frammarsj

Valget omtales som sensasjonelt fordi Merkels konservative parti mister en av sine politiske høyborger til miljøpartiet De grønne.

Etter å ha tapt ved delstatsvalgene i både Hamburg og Nordrhein-Westfalen, må kristendemokratene CDU gi fra seg sin tredje delstatspresident hittil i år.

Opposisjonspartiene De grønne og sosialdemokratene SPD fikk henholdsvis 24,2 og 23,1 prosent, ifølge foreløpige resultater.

De grønne kan dermed skilte med et byks på hele 12,5 prosentpoeng fra forrige delstatsvalg og blir nest største parti i delstatsforsamlingen.

Grønn president?

CDU og utenriksminister Guido Westerwelles liberale FDP falt omkring 5 prosentpoeng hver til henholdsvis 39,0 og 5,3 prosent.

Med en samlet oppslutning på 47,3 prosent får dermed opposisjonen et solid forsprang på Merkels parti CDU og regjeringspartneren FDP, som til sammen fikk 44,3 prosent av stemmene, ifølge målingen.

Valget åpner for at Baden-Württemberg sørvest i Tyskland kan få en grønn delstatspresident, noe som i så fall vil være første gang De grønne leder en tysk delstat.

– Det politiske landskap er grunnleggende endret i Tyskland etter disse valgene. Det er en fantastisk seier for De grønne, som har skrevet historie, sier partiets leder, Claudia Roth, i en fjernsynstale søndag kveld.

CDU-tilhengere etter delstatsvalg i Tyskland

Tilhengere av kristendemokratene CDU reagerer med skuffelse ved partiets hovedkvarter i Stuttgart etter at den første valgdagsmålingen konstaterer at partiet mister makten i delstaten Baden-Württemberg.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Rheinland-Pfalz

De grønne gjorde det også godt i valget i delstaten Rheinland-Pfalz, hvor partiet trolig vil inngå i en koalisjon med SPD.

Sosialdemokratene har inntil nå regjert alene, men gikk på et valgnederlag som innebærer at partiet vil måtte ta De grønne inn i varmen for å beholde makten.

Ifølge prognoser får SPD 36 prosent, mens De grønne får 16 prosent. CDU får 35 prosent av stemmene, mens regjeringspartner i Berlin FDP havnet under sperregrensen.

SISTE NYTT

Siste nytt