Hopp til innhold

Historisk nederlag for ANC

ANC må slikke sine valgsår etter årets lokalvalg, hvor de mister makt og innflytelse i landets viktigste byer.

Sør-Afrikas visepresident Cyril Ramaphosa studerer valgresultater i lokalvalget 2016

Sør-Afrikas visepresident Cyril Ramaphosa ser nedslående valgresultater tikke inn etter onsdagens lokalvalg. For første gang siden 1994 er de under 60 prosents oppslutning og mister makten flere steder.

Foto: Herman Verwey / Ap

Storby etter storby glipper for ANC, mens opposisjonspartiet Demokratisk allianse står igjen som den store valgvinneren.

Regjeringspartiet klarte ikke å gjenerobre Cape Town, så kom beskjeden om at den viktige industri- og havnebyen Port Elizabeth inkludert det symbolske distriktet Nelson Mandela Bay – hvor flere av de store antiapartheidmotstanderne har sine røtter – var tapt og deretter erklærte valgkommisjonen at hovedstaden Pretoria med valgkretsen Tshwane også går til opposisjonen, selv om de trolig må dele på makten der.

Siste håp er Johannesburg, hvor det nå fintelles for å avgjøre hvem som skal styre byen og distriktet de neste årene. Sent lørdag kveld var resultatet ennå ikke avklart.

Plasteret på valgsåret er at ANC forblir landets største, med 53 prosent av velgernes stemmer mot DAs 26 prosent, og beholder styringen i vel to tredjedeler av landets valgdistrikter.

Partileder Mmusi Maimane og ordførerkandidat Athol Trollip fra Demokratisk allianse

Mmusi Maimane (t.v.) overtok ledelsen av Demokratisk Allianse i fjor og det gav partiet en bredere legitimitet blant svarte velgere som lette etter alternativ til ANC, selv om DA i sin tid ble stiftet av apartheidmotstandere. Athol Trollip (t.v.) blir nå ordfører i Port Elizabeth og det omliggende distriktet Nelson Mandela Bay. Han mener navnet på distriktet forplikter og har varslet et nært samarbeid med sine politiske motstandere.

Foto: STRINGER / Reuters

Årsak 1: Presidenten

Likevel ringer alarmklokkene i mange partiører.

– Dette er et valgresultat som ANC har fryktet, og som ANC vet kommer til å føre til interne diskusjoner. Det blir ny diskusjon om president og partileder Jacob Zuma. Presidentens korrupte adferd som er tydelig for alle – og han gjør ikke noe forsøk på å rydde opp etter seg heller – er en viktig forklaring til valgresultatet, sier NRKs mangeårige Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen

For første gang siden ANC overtok makten i landet i 1994, får de en oppslutning på under 60 prosent i et valg.

– Dette er også et varsel om at mange har mistet tilliten til lederskapet i ANC. Det er dem som mener at 53 prosent av stemmene er mer enn ANC fortjener og mer enn partiet kunne forvente.

ANC-tilhengere protester mot opposisjonspartiet Demokratisk allianse

ANC-tilhengere holdt protester mot opposisjonspartiet Demokratisk allianse og ordførerkandidat Athol Trollip under valgkampen. «Ned Trollip ned», «Bort med Trollip» og «De nordlige områdene tilhører ANC» var slagord som ble gjentatt. Innad i DA har det også vært stridigheter og beskyldninger om rasisme.

Foto: MICHAEL SHEEHAN / Afp

Årsak 2: Økonomien

Ved siden av den omstridte presidenten, er økonomien i landet ANCs svake punkt.

– Sør-Afrika har en økonomisk vekst på 0, mens andre land i Afrika har 6–10 prosents vekst. Det verste for folk er arbeidsledigheten på 27 prosent. Det betyr at alle løftene fra ANC ikke er innfridd, sier Kristiansen.

– Det er derfor flere som tenker at Demokratisk allianse, som de siste årene har styrt Cape Town-provinsen hvor de har klart å skape gode resultater, kan være et alternativ. Og at enkelte har startet å tenke over om ANC er svaret på alt.

Han tror likevel at ANC ikke vil miste makten i det nasjonale valget i 2019.

– Det er mange som stemmer på ANC, ikke for at de liker politikerne i partiet, men fordi ANC er deres historie, de føler at de eier ANC mer enn lederne. Men ytterligere ett valg frem, da kan Demokratisk allianse og venstrepartiet Økonomiske frihetskjempere få såpass stor oppslutning at ANC noen steder kan miste majoriteten, kanskje også i parlamentet. Både sørafrikanerne og ANC må forberede seg på dette, sier Kristiansen.

SISTE NYTT

Siste nytt