NRK Meny
Normal

Historisk miljøplan

Innen 2020 skal EU redusere kullutslippene med 20 prosent. De lover også at 20 prosent av all energi skal komme fra fornybare kilder.

Angela Merkel
Foto: VIRGINIA MAYO / AP

Det vedtok EU-landene på et toppmøte i Brussel i dag.

Avgjørelsen er ikke bare historisk i sitt ambisjonsnivå, men har en global rekkevidde, skiver Berlingste Tidende.

- Bytt lyspærer

Planen inneholder samtidig et løfte om at kullutslippene skal reduseres med hele 30 prosent dersom andre industriland følger opp.

Det er den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, som er arkitekten bak avtalen. Hun er svært tilfreds.

- Vi har vist at vi kan stå sammen for å unngå det som kunne blitt en menneskelig tragedie. Klokken er nå fem minutter over tolv når det gjelder kampen mot klimaendringene, sier Merkel.

Merkel sier at folk nå bør begynne å vurdere å skifte ut sine gamle lyspærer med nye, og energisparende lyspærer slik vi har hatt i Norge i noen år nå.

- Jeg sier ikke at folk skal kaste alle lyspærene i dag, mende kan jo begynne å se seg om i butikkene etter hva som finnes av alternativer, sier hun.

Atomkraft og utslipp

Australia har som første land i verden sagt at de vil forby den typen lyspærer som er vanlig i dag. Dette skal skje i løpet av en treårsperiode.

- Vi er imponert over vedtaket fra Australia, og før dette møtet var vi i kontakt med dem for å få vite mer om dette, sier Irlands statsminsiter Bertie Ahern.

Det største stridspunktet i avtalen var om målet med 20 prosent fornybar energi skulle være bindende. En rekke land som bruker atomkraft, med Frankrike og Finland i spissen, var skeptiske.

Men de fikk med som merknad at atomkraft ikke står for kullutslipp, og at EU-landene respekterer de enkelte landenes rett til å velge sine energikilder.

Også Danmark aksepterer dette:

- Vi ønsker at andre land skal akseptere at vi ikke tar i bruk atomkraft. Så da må også vi respektere at andre land har en annen oppfatning, sier statsminister Anders Fogh Rasmussen.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt