Her drikker han for å bevise at radioaktiviteten er borte

En ny rapport viser at utslippene fra Fukushima-kraftverket er mange ganger større enn det landets regjering har antydet. Nå går de langt for å demonstrere at vannet ved kraftverket er trygt.

Yasuhiro Sonoda drikker vann fra Fukushima-kraftverket

Statssekretær Yasuhiro Sonoda tar seg et glass vann fra dammer inne i Fukushima-kraftverket for å bevise regjeringens tro på Tepcos rensing etter katastrofen.

Foto: JIJI PRESS / Afp

Utslippene av det radioaktive grunnstoffet cesium skal ha vært 20 ganger størrelsen som ble antydet av eieren, Tokyo Electric Power Co. (Tepco), ifølge en rapport fra Det franske atomsikkerhetsinsituttet. Studien er finansiert av den franske regjeringen.

Rapporten er den andre på en uke som setter spørsmålstegn med estimatene som Japans egen regjering og Tepco har kommet med, skriver Bloomberg.

Dobbelt så store som antydet

Reaktor nummer 3 ved Fukushima Daiichi atomkraftverk

Bildet viser ødeleggelsene ved reaktor nummer 3 i Fukushima-kraftverket i Japan, 24. september i år.

Foto: HO / Reuters

Utslippene i atmosfæren kan ha vært dobbelt så store som selskapets egne beregninger, og forskning på havutslippene antyder at 27 000 tera becquerel av radioaktive cesium 137 skal ha lekket ut i sjøen fra Fukushima-kraftverket etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien i mars i år.

Tepco ønsker ikke å kommentere funnene, skriver Bloomberg.

Ødeleggelsene ved kraftverket, som inkluderer tre nedsmeltede reaktorer, kan ha sluppet 35 800 tera becquerel med cesium 137 i atmosfæren, ifølge Atmospheric Chemistry and Physics journal.

En tera becquerel er en million ganger en million becquerel.

Estimatet viser at disse utslippene er omlag 42 prosent av utslippene etter eksplosjonen i Chernobyl i 1986.

Les også: Tsunamien: Sju måneder er gått - opprydningen vil ta et tiår

Video Her drikker han for å bevise at radioaktiviteten er borte

VIDEO: Her drikker han for å bevise at radioaktiviteten er borte.

Drakk vann fra kraftverket for å bevise renhet

Regjeringen i Japan har gjort mye for å forsikre folket om at de jobber hardt med å rense radioaktiviteten i, og utenfor kraftverket.

I går løftet en tydelig nervøs Yasuhiro Sonoda, som er statssekretær i den japanske regjeringen, et glass vann som er hentet fra dammer inne i Fukushima-kraftverket opp til munnen foran et fullsatt pressekorps.

I det TV-sendte møtet drakk Sonoda glasset med vann for å bevise at vannet er renset, og at han har stor tiltro til kraftselskapet Tepco, som eier kraftverket.

Vannet, som er hentet fra under de to reaktor-bygningene, blir ifølge myndighetene renset før de blir brukt til blant annet å vanne planter. Dette har skapt stor kontrovers i media.

Før han tok den første slurken, leste Sonoda opp en rekke tall som viste til de lave stråleverdiene, og sa til reporterne at han drakk det som et tilsvar til alle forespørslene om å bevise sikkerheten ved områdene rundt kraftverket.

Kan gi kreft

En kvinne blir sjekket for stråling etter evakuering fra Fukushima

En kvinne blir sjekket for stråleverdier etter å ha blitt evakuert fra et område rundt Fukushima-kraftverket i mars.

Foto: STR / Reuters

Cesium 137 er av stor bekymring for folks helse fordi den radioaktive isotopen har en halveringstid på 30 år.

Langvarig eksponering av radioaktiv stråling kan ødelegge menneskeceller og DNA, og kan i lengden føre til kreft - blant annet leukemi, ifølge Verdens atomorganisasjon.

Lekker fortsatt

Jordskjelvet som rammet Japans nordøst-kyst målte 8,9 og ble fulgt av en 10 meter høy tsunamibølge.

Les mer: Frykter flere tusen døde i Japan

Det ble tidlig meldt om at atomkraftverket Fukushima hadde problemer med nedkjølingen av atombrenselet etter katastrofen.

Det lekker, ifølge rapporter, fortsatt radioaktivt vann fra atomanlegget, og mange av de 80 000 menneskene som ble evakuert fra områdene rundt, må fortsatt holde seg borte fra hjemstedet.

Ifølge myndighetene i landet kan områdene rundt anlegget i Fukushima være ubeboelige i 20 år fremover.

Rundt 20 000 personer er erklært døde, eller er fortsatt savnet etter jordskjelvet og flodbølgen som fulgte i mars.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt