NRK Meny
Normal

Sprøytemiddelgigant dømt for å ha forgiftet bonde

Den franske kornbonden mistet hukommelsen, fikk alvorlig hodepine og begynte å stamme etter å ha pustet inn dampen fra et ugressmiddel.

Paul Francois

VANT OVER MONSANTO: Bonden Paul Francois sammen med sin kone og datter under rettssaken er fornøyd over at den franske domstolen dømte den amerikanske landbruksgiganten til å kompensere for hans helseproblemer.

Foto: ROBERT PRATTA / Reuters

For første gang slår en fransk domstol fast at den amerikanske landbruksproduktgiganten Monsato er direkte ansvarlig for at en bonde ble forgiftet og fikk alvorlige helseskader for å ha brukt sprøytemiddelet deres.

– Monsanto er ansvarlig for Paul François lidelser etter at han pustet inn selskapets landbruksprodukt, heter det i den ferske dommen fra domstolen i Lyon.

I tida som fulgte etter at 47-åringen ved et uhell innhallerte gassen fra ugressmiddelet Lasso, skal bonden ha blitt så svimmel og hatt så sterke muskelsmerter at han ikke kunne arbeide på ett år.

– Historisk dom

Ifølge bondens advokat, François Lafforgue, vil dommen få konsekvenser for bønder over hele verden.

– Det er en historisk dom fordi det er første gang at en sprøytemiddelprodusent er dømt for forgiftning, sier Lafforgue.

Monsantos advokat, Jean-Philippe Delsart, hevdet i retten at det ikke var noe bevis for at bondens helseproblemer hadde sammenheng med ugressmiddelet siden symptomene først oppstod en stund etter inhaleringen.

Francois Lafforgue

– Det er en historisk dom fordi det er første gang at en sprøytemiddelprodusent er dømt for forgiftning, sier Lafforgue.

Foto: EBU
Jean-Philippe Delsart

– Jeg er personlig skuffet over dommen, sier Monsantos advokat Jean-Philippe Delsart.

Foto: EBU

– Jeg er personlig skuffet over dommen. Jeg vil gjerne minne om at det ikke er noe bevis for at det er en direkte sammenheng mellom symptomene til François og inhaleringen av ugressmiddelet, sier Delsart til Reuters.

Hylles av miljøaktivister

Dommen hylles av miljøaktivister, som arbeider mot den utstrakte bruken av sprøytemidler i landbruket.

– Anerkjennelsen av at Monsanto har ansvar i denne saken er viktig. Fra nå av kan plantemiddelprodusenteneikke lenger lure seg unna sitt ansvar, sier talsmann François Veillerette i miljøorganisasjonen Generation Futures til AFP.

Han sier dommen er et stort og viktig skritt i riktig retning for alle bønder og ofre for sprøytemidler.

– De kan endelig se at firmaene blir nødt til å ta ansvar for smertefulle sykdommer som er påført dem, og at de får kompensasjon for all lidelsen, sier Veillerette.

– Godkjenningssystemet må endres

Ifølge franske myndigheter mottar de rundt 200 meldinger hvert år fra bønder som trolig har blitt syke etter bruk av sprøytemidler, men kun i 47 tilfeller de ti siste åra har man konkludert med at det har vært en sammenheng mellom de nevrologiske problemene og sprøytemidlene.

Kritiske røster beskylder Monsanto for å beholde det farlige produktet i butikkhyllene i Frankrike til tross for at det ble forbudt i Canada, Storbritannia og Belgia.

Medlem av Europa-parlamentet og miljøaktivist, Jose Bove, uttaler at dommen viser at det er på tide å endre Frankrikes system for godkjenning av sprøytemidler.

– Lasso ble stemplet som farlig på 1980-tallet, men det ble ikke trukket fra markedet i 2007. Det viser at vi trenger en grundig, ny gjennomgang av regelverket, sier Bove til AFP.

Monsanto

Monsanto vurderer å anke dommen mot dem.

Foto: Seth Perlman / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt