Historisk dom i Haag – dømt for å bruke voldtekt som våpen

Krigsherren Jean-Pierre Bemba ble i dag den første som er dømt i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for å ha brukt voldtekt som våpen i krig.

Jean-Pierre Bemba

Jean-Pierre Bemba i retten i Haag mandag mens dommen mot ham ble lest opp.

Foto: POOL

Aktor Fatou Bensouda

Aktor i saken mot Jean-Pierre Bemba, Fatou Bensouda fra Gambia, sier det er en svært viktig dag for internasjonal strafferett.

Foto: POOL / Reuters

Bemba (53) ble i domstolen i Haag i dag dømt som var ansvarlig for voldtekt, plyndring og drap begått av hans egen private hær.

Saken er den første der ICC tar utgangspunkt i seksuell vold som et våpen i krig, og den første hvor ansvaret legges på en militær leder for troppenes forbrytelser – selv om Bemba ikke beordret dem.

Voldtektene og de andre forbrytelsene Bemba ble dømt for, skjedde i Den sentralafrikanske republikk fra oktober 2002 til mars 2003.

Både kvinner, menn og barn ble voldtatt, og domstolen mener Bemba gjorde seg skyldig i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Voldtektene og drapene ble begått av soldater i Den kongolesiske frigjøringsbevegelse (MLC), som besto av 1.500 mann.

Domstolen mener Bemba var klar over hva soldatene hans gjorde i nabolandet, og at han unnlot å stanse dem.

– Bemba fungerte i praksis som militær sjef og hadde i praksis kommando og kontroll over MLC-styrken, sa dommer Sylvia Steiner i kjennelsen.

Dommerne i Haag

Dommerne i Haag (bak) under opplesningen av dommen mot Jean-Pierre Bemba. I midten hoveddommer Sylvia Steiner, flankert av dommer Joyce Aluoch (t.v.) og dommer Kuniko Ozaki (t.h.).

Foto: Jerry Lampen / Ap

Rettet mot sivilbefolkningen

Voldtektene beskrives som krigshandlinger som med overlegg var rettet mot sivilbefolkningen.

– Dette er en svært viktig dag for internasjonal strafferett, særlig i forhold til seksuelle og kjønnsrelaterte forbrytelser, sier ICCs sjefanklager for krigsforbrytelser Fatou Bensouda.

Straffeutmålingen i saken vil skje senere, og Bemba risikerer livsvarig fengsel. Det er ventet at han kommer til å anke kjennelsen.

Tilhengere av Jean-Pierre Bemba

Tilhengere av Jean-Pierre Bemba i Kongos hovedstad Kinshasa holdt opp en plakat av ham den gang han fortsatt var på frifot, i juli 2006.

Foto: ANTONY NJUGUNA / REUTERS

– Krever flere rettssaker

En av dem som har engasjert seg for voldtektsofrene etter krigene i Kongo og nabolandene er filmstjernen Angelina Jolie.

 Jean-Pierre Bemba

Jean-Pierre Bemba under et valgmøte i Kongos hovedstad Kinshasa 27. juli 2006, snaut to år før han ble arrestert i Belgia.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Hun er en av grunnleggerne av Initiativet for å forhindre seksuell vold i konflikter (PSVI), som ble startet opp for tre år siden.

Hun sier at hennes tanker og beundring går til de overlevende og vitnene som viste mot og vitnet i saken, skriver Guardian.

– Det er sjokkerende at denne dommen er den første i sitt slag. Det er en påminnelse om hvor lenge det har tatt oss å nå dette punktet og hvor mange ofre som aldri har opplevd rettferdighet, sier Angelina Jolie.

Også Geraldine Mattioli-Zeltner, som er ansvarlig for internasjonal rett i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch mener at det bør komme flere rettssaker.

– Det er fortsatt er et grunnleggende behov for et oppgjør med de ansvarlige for slike forbrytelser i Den sentralafrikanske republikk og i Kongo. Flere av dem som har ansvaret for de groveste forbrytelsene i disse landene bør stilles for ICC, sier Mattioli-Zeltner.

SISTE NYTT

Siste nytt