Historisk dom i Haag – dømt for å bruke voldtekt som våpen

Krigsherren Jean-Pierre Bemba ble i dag den første som er dømt i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for å ha brukt voldtekt som våpen i krig.

Jean-Pierre Bemba

Jean-Pierre Bemba i retten i Haag mandag mens dommen mot ham ble lest opp.

Foto: POOL

Aktor Fatou Bensouda

Aktor i saken mot Jean-Pierre Bemba, Fatou Bensouda fra Gambia, sier det er en svært viktig dag for internasjonal strafferett.

Foto: POOL / Reuters

Bemba (53) ble i domstolen i Haag i dag dømt som var ansvarlig for voldtekt, plyndring og drap begått av hans egen private hær.

Saken er den første der ICC tar utgangspunkt i seksuell vold som et våpen i krig, og den første hvor ansvaret legges på en militær leder for troppenes forbrytelser – selv om Bemba ikke beordret dem.

Voldtektene og de andre forbrytelsene Bemba ble dømt for, skjedde i Den sentralafrikanske republikk fra oktober 2002 til mars 2003.

Både kvinner, menn og barn ble voldtatt, og domstolen mener Bemba gjorde seg skyldig i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Voldtektene og drapene ble begått av soldater i Den kongolesiske frigjøringsbevegelse (MLC), som besto av 1.500 mann.

Domstolen mener Bemba var klar over hva soldatene hans gjorde i nabolandet, og at han unnlot å stanse dem.

– Bemba fungerte i praksis som militær sjef og hadde i praksis kommando og kontroll over MLC-styrken, sa dommer Sylvia Steiner i kjennelsen.

Dommerne i Haag

Dommerne i Haag (bak) under opplesningen av dommen mot Jean-Pierre Bemba. I midten hoveddommer Sylvia Steiner, flankert av dommer Joyce Aluoch (t.v.) og dommer Kuniko Ozaki (t.h.).

Foto: Jerry Lampen / Ap

Rettet mot sivilbefolkningen

Voldtektene beskrives som krigshandlinger som med overlegg var rettet mot sivilbefolkningen.

– Dette er en svært viktig dag for internasjonal strafferett, særlig i forhold til seksuelle og kjønnsrelaterte forbrytelser, sier ICCs sjefanklager for krigsforbrytelser Fatou Bensouda.

Straffeutmålingen i saken vil skje senere, og Bemba risikerer livsvarig fengsel. Det er ventet at han kommer til å anke kjennelsen.

Tilhengere av Jean-Pierre Bemba

Tilhengere av Jean-Pierre Bemba i Kongos hovedstad Kinshasa holdt opp en plakat av ham den gang han fortsatt var på frifot, i juli 2006.

Foto: ANTONY NJUGUNA / REUTERS

– Krever flere rettssaker

En av dem som har engasjert seg for voldtektsofrene etter krigene i Kongo og nabolandene er filmstjernen Angelina Jolie.

 Jean-Pierre Bemba

Jean-Pierre Bemba under et valgmøte i Kongos hovedstad Kinshasa 27. juli 2006, snaut to år før han ble arrestert i Belgia.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Hun er en av grunnleggerne av Initiativet for å forhindre seksuell vold i konflikter (PSVI), som ble startet opp for tre år siden.

Hun sier at hennes tanker og beundring går til de overlevende og vitnene som viste mot og vitnet i saken, skriver Guardian.

– Det er sjokkerende at denne dommen er den første i sitt slag. Det er en påminnelse om hvor lenge det har tatt oss å nå dette punktet og hvor mange ofre som aldri har opplevd rettferdighet, sier Angelina Jolie.

Også Geraldine Mattioli-Zeltner, som er ansvarlig for internasjonal rett i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch mener at det bør komme flere rettssaker.

– Det er fortsatt er et grunnleggende behov for et oppgjør med de ansvarlige for slike forbrytelser i Den sentralafrikanske republikk og i Kongo. Flere av dem som har ansvaret for de groveste forbrytelsene i disse landene bør stilles for ICC, sier Mattioli-Zeltner.

SISTE NYTT

Siste nytt

Gikk sammen for første gang etter skandaleintervjuet

Da prinsene Harry og William ankom begravelsen til bestefaren, gikk fetter Peter Phillips mellom dem. Da de kom ut gikk de side om side. Det er første gang siden prins Harry og Meghan gjorde sitt intervju med Oprah Winfrey.