NRK Meny
Normal

Historisk dårlig luft i Beijing – se bildene

Reiseselskapene i Beijing har unormal høy pågang om dagen. Det er kanskje ikke så overraskende, om man ser disse bildene.

Laster innhold, vennligst vent..

Med et svevestøvnivå i luften på over 40 ganger det Verdens helseorganisasjon (WHO) sier er trygt, sendte Beijing for første gang ut rødt smogvarsel mandag. Det betyr at skoler og offentlige kontoer holder stengt frem til torsdag.

Dette skjedde etter at befolkningen presset myndighetene til å ta varslingssystemet i bruk. Forrige uke, da disse smog-bildene ble tatt, var det nemlig enda verre. Og det velger flere kinesere å rømme fra.

Det internettbaserte reisebyrået Ctrip.com melder om 20 prosent økning i solgte reiser ut fra Beijing. Turene blir markedsført under slagordet «Dropp smogen».

– Normalt er vinteren veldig rolig for oss, men nå vil plutselig mange reise, sier talsmann Shi Kaifeng til Ap.

Som du kan se på bildene, kan det være stor variasjon i partikkelmengden i lufta fra dag til dag. Nå er luften tett og helseskadelig igjen, etter at det klarnet 2. desember.

Laster innhold, vennligst vent..

Beijing kan bli stengt ofte fremover

Smog i Kina på er langt fra noe nytt, selv om det er første gang Beijing tar i bruk varslingssystemet.

– Om de skal bruke det fremover, vil Beijing være stengt halvparten av tiden i vintermånedene, sier NRKs korrespondent Peter Svaar.

Partikkeltettheten i luften må være på 200 mikrogram per kubikkmeter før rødt varsel blir sendt ut. Nå ligger nivået på 350, mens det forrige uke var det oppe i 680.

WHO har en maksgrense på 25.

– Det føles litt som å være i et røykfullt diskotek. Det river i halsen og svir i øynene, sier Svaar, som bruker munnbind når han beveger seg ute.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt