Historisk dag i verdensrommet

Fredag skrev Christina Koch og Jessica Meir historie på Den internasjonale romstasjonen, da de la ut på den første romvandringen som gjennomføres av kun kvinner.

NASA astronautene Christina Koch and Jessica Meir skal utenfor den internasjonale romstasjonen

KLARE: NASA astronautene Christina Koch and Jessica Meir skal utenfor den internasjonale romstasjonen i den første romvandringen bare gjennomført av kvinner.

– Christina, du kan utløse luftlåsen, lød beskjeden fra romfartøyskommunikator Stephanie Wilson kl. 13.38 norsk tid.

Kort tid etter hadde Christina Koch og Jessica Meir skrevet historie, da de kunne flyte ut av luken i Den internasjonale romstasjonen og starte vandringen.

NASA-administrator Jim Bridenstine påpekte tidligere i dag den symbolske betydningen av dagens hendelse.

– Vi vil sørge for at verdensrommet er tilgjengelig for alle mennesker, og dette er nok en milepæl i den evolusjonen, sa Jim Bridenstine til pressen.

– Jeg har en 11 år gammel datter. Jeg vil at hun skal oppleve å ha de samme mulighetene som jeg hadde da jeg vokste opp, la han til.

Astronautene Christina Koch og Jessica Meir

FOR FØRSTE GANG: Nasa har planlagt det lenge, og nå skjer det. Christina Koch til venstre og Jessica Meir til høyre.

Foto: Nasa

Måtte avlyses

PR-maskinen i den amerikanske romfartsorganisasjonen gjorde mye ut av denne hendelsen første gang den var planlagt tidligere i år. Da skulle Christina Koch ha Anne McClain som makker.

Men det gikk ikke helt som planlagt for Nasa. Det viste seg at romdrakten McClain skulle bruke ikke passet. Hun ble derfor erstattet av en mann.

– Typisk for mannlige ingeniører. Å lande på månen greier de, men å finne klær som passer kvinner er de ikke i stand til, var en av mange kommentarer på sosiale medier da byttet ble kjent.

I dag var en ny, kvinnelig makker på plass i stasjonen, og romvandringen som begynte i ettermiddag skal etter planen vare i fem og en halv time.

Anne McClain utenfor Den internasjonale romstasjonen

FIKK TUR PÅ UTSIDEN: Astronaut Anne McClain gjennomførte til slutt en romvandring. Da hadde hun tilgang til en drakt som passet, og oppdraget ble gjennomført sammen med en mann.

Foto: NASA

Hasteoppdrag

Jobben Koch og Meir har fått, er forbundet med mer risiko enn det som er vanlig under slike romvandringer. De skal på utsiden av romstasjonen for å bytte ut en kontrollenhet som sviktet sist helg.

Det betyr at de to astronautene må gjennomføre noe som de ikke har trent på i detalj. Det blir regnet som vanskeligere og farligere enn det som er normalt.

Kock og Meir skulle egentlig ut for bytte ut batterier mandag 21. oktober, men Nasa vurderer det som så viktig å gjennomføre reparasjonen at de har fremskyndet romvandringen.

Laster Twitter-innhold

Krever mye av deg

Romvandringer er beskrevet som en komplisert dans. Du må være smidig, utholdende og sterk. Du sloss mot den stive drakten hele tiden, og spesielt musklene som gir styrke til fingrene kan bli utmattet.

Både Koch og Meir har fått grundig trening i et stort basseng i Texas. Innkapslet i romdrakter har de under vann gjennomført en rekke simulerte oppdrag. I bassenget ligger det en kopi av romstasjonen.

Svevende i vannet får astronautene en følelse av hvordan det er å være vektløs. De får også grundig trykt inn i hukommelsen hvor de livsnødvendige festepunktene er.

Den internasjonale romstasjonen

UTPOST I ROMMET: Den internasjonale romstasjonen svever rundt jorden 16 og en halv gang hvert døgn. Det er en stor investering som USA, Russland, Japan, Canada og Europa har ansvaret for.

Foto: NASA

Skal være sikkert

Mister de grepet på stasjonen, og har glemt å sikre seg, så kan de flyte bort og forsvinne i rommet. I teorien kan de bruke små dyser drevet av komprimert nitrogen til å komme seg tilbake, men dette utstyret, Safer, er aldri blitt brukt under en ekte situasjon.

Bare én gang har det vært nære på for en astronaut i amerikansk utstyr under oppdrag utenfor stasjonen. Italieneren Luca Parmitano holdt på å drukne i 2013 da hjelmen hans begynte å bli fylt med vann.

Russerne på skal ha hatt en hendelse der en kosmonaut løsnet fra stasjonen, men det er ikke bekreftet.

Romhjelmen til Luca Parmitano

DRUKNET NESTEN: Hjelmen til Luca Parmitano etter han ble berget inn i stasjonene igjen.

Foto: Nasa

SISTE NYTT

Siste nytt