Hopp til innhold

Historisk Clinton klar for duell mot Trump

Hillary Clinton innkasserte natt til onsdag seieren i Det demokratiske partiets nominasjonsvalg. – En milepæl, sa 68-åringen som kan bli USAs første kvinnelige president.

Hillary Clinton

Hillary Clinton er tidenes første kvinnelige presidentkandidat i USA.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

I tirsdagens valgrunde ser hun ut til å ta de siste stegene hun trenger for å sikre seg støtte fra nok delegater til partiets landsmøte.

– Takket være dere har vi nådd en milepæl. For første gang i nasjonens historie er en kvinne nominert av ett av de store partiene, sa Clinton til sine tilhengere i Brooklyn, New York.

Flere medier utpekte Clinton tidlig som vinner i New Jersey, mens hun også ligger an til å vinne i Montana, New Mexico og South Dakota.

Obama har gratulert

Bernie Sanders vinner North Dakota, men ligger an til å tape i California, som har hele 546 demokratiske delegater.

Allerede mandag utpekte AP og CBS Clinton som Det demokratiske partiets presidentkandidat, basert på landsmøtedelegatene hun har sikret seg i valget, samt superdelegater i partiet som har uttalt at de vil støtte den tidligere utenriksministeren.

Sanders har sverget å fortsette valgkampen fram til landsmøtet 25. juli, men det var tydelig at Clinton mener han nå kan gi opp.

– Jeg vil gratulere Bernie Sanders med en ekstraordinær valgkamp, sa hun.

President Barack Obama skal møte Sanders i Det hvite hus torsdag, og har ringt Clinton for å gratulere henne med nominasjonen.

Sanders har lenge sagt at han vil fortsette kampen for nominasjonen helt til Demokratenes landsmøte som begynner 25. juli.

Trump nådde målet

Donald Trump

Donald Trump har også sikret seg nok delegater til å bli valgt som presidentkandidat.

Foto: KENA BETANCUR / Afp

Donald Trump har også sikret nok forpliktede landsmøtedelegater til å bli utpekt som Det republikanske partiets presidentkandidat.

Han er av flere medier utpekt som vinner i både California, Montana, New Jersey, New Mexico og South Dakota.

Dermed har den kontroversielle eiendomsmogulen sikret seg støtte fra de 1.237 delegatene han trenger for å bli valgt som presidentkandidat ved Republikanernes landsmøte i juli.

– Vi har fått flere stemmer i nominasjonsvalgene enn noen andre kandidater i Det republikanske partiets historie, fastslo Trump da han inntok talerstolen under sin valgvake i Briarcliff Manor i New York – omtrent en time før det var endelig fastslått at han har sikret nominasjonen.

Trump fikk en pangstart på tirsdagens valgrunde, da New Jersey, South Dakota og New Mexico kom som perler på en snor. I Montana ligger han an til å få 73,1 prosent av stemmene, mens han hadde fått 77,5 prosents oppslutning i kronjuvelen California – med 172 delegater – da 5 prosent av stemmene var telt opp.

– Jeg vil takke menneskene i Montana, South Dakota, New Mexico, California og New Jersey. Sammen har vi oppnådd det ingen trodde vi kunne få til, sa Trump til sine tilhengere.

SISTE NYTT

Siste nytt