Hissig mobb blokkerte buss med asylsøkere

BERLIN (NRK): En mobilvideo som viser en illsint mobb som blokkerer en buss med asylsøkere i Clausnitz i Sachsen skaper sinne i Tyskland. Den høyreekstreme volden i landet ble fordoblet fra 2014 til 2015.

– Vi er folket! Dra hjem! roper rundt 100 rasende mennesker mot en buss med asylsøkere i landsbyen Clausnitz, tre mil sør for Dresden.

Slagordet som opprinnelig ble brukt av østtyskere som var mot DDR regimet, har de siste årene blitt tatt opp igjen av innvandringsmotstanderne i PEGIDA.

Mobilvideoen av hendelsen viser hvordan asylsøkerne på bussen er livredde. To kvinner klamrer seg til hverandre mens en liten gutt i blå hettegenser begynner å gråte.

En annen mobilvideo viser at når asylsøkerne nekter å gå av bussen, går politiet til verks og drar personene ut med tvang, mens mobben brøler.

Laster Twitter-innhold

To av asylsøkerne på bussen var søstrene Shamila og Shiva fra Iran som begge er i 20-årene. Nå tør de ikke lenger å bevege seg utenfor asylmottaket.

– De sa de ikke ville ha hos her, fordi vi er flyktninger. Vi ble sittende i bussen i fire timer, forteller de til Spiegel Online.

– Umenneskelig

Hendelsen skjedde torsdag i forrige uke og mobilvideoene ble først lagt ut på en facebookside mot innvandring. Siden har de florert i sosiale medier og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

– De som har gjort dette, er ikke mennesker, sier delstatsleder i Sachsen, Stanislaw Tillich til Spiegel Online.

«Blokaden i Clausnitz er skammelig. De som roper «Vi er folket!» hører i virkeligheten til et radikalt mindretall» skriver justisminister Heiko Maas på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Politiets hardhendte behandling har også skapt reaksjoner, men verken det føderale eller det lokale politiet har ønsket å kommentere det.

Innenriksminister Markus Ulbig i Sachsen sier imidlertid at de skal gå igjennom videoen, skriver Deutsche Welle.

Økt høyreekstremisme

Tall fra innenriksdepartementet viser at høyreekstrem vold i Tyskland nesten fordoblet seg fra 2014 til 2015. Mens det i 2014 ble registrert 316 tilfeller ble det i 2015 registrert 612 angrep.

2016 ser ikke ut til å bli noe særlig bedre med 26 angrep registrert bare i januar. I tillegg kommer mørketallene, skriver Deutsche Welle.

I januar ble det også registrert 21 brannstiftelser på asylmottak. Natt til søndag brant nok et planlagt asylsenter brent ned til grunnen. Også det lå i Sachsen, i landsbyen Bautzen.

Vitner forteller til lokalavisa MOPO24 at det sto folk og jublet da mottaket brant ned. Flere av dem som jublet skal ha vært fulle og det skal også ha vært barn til stede.

SISTE NYTT

Siste nytt