Kinesiske myndigheter gjør nå alt for å gi Barack Obama, Vladimir Putin og andre stats- og regjeringssjefer et glimt av blå himmel under APEC-toppmøtet i Beijing.
APEC-toppmøtet omtales som det største arrangementet i Beijing siden Sommer-OL i 2008, og forberedelsene har vært merkbare overalt i den kinesiske hovedstaden den siste uken.
Borte er de vanlige stampende, stillestående bilkøene som gjør at det kan ta timer å krysse sentrum i rushtrafikken.
Sikkerheten er kraftig skjerpet, og grønnkledde soldater og politi står på nesten hvert gatehjørne.
Et stort område rundt den gamle OL-parken er fullstendig sperret av.
Det er også den nye motorveien konferansestedet ved Yanqi-sjøen 5 mil utenfor byen, der 21 APEC-ledere skal være samlet de neste to dagene.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Himmelen over Beijing er blåere og luften klarere før APEC-møtet enn den har vært på mange år.
Foto: Peter Svaar / NRKSvekket Obama – sterk Xi
Det var sol fra skyfri himmel da Barack Obama landet i Beijing i dag tidlig.
Foto: MANDEL NGAN / AfpNår Barack Obama går ned flytrappen i Beijing mandag, er det første gang på fem år han besøker Kina.
Mens Obama er svekket etter å ha mistet flertallet i både Senatet og Representantenes hus i mellomvalget før helgen, har Kinas president Xi konsolidert sitt grep om makten: han regnes nå som den mektigste kinesiske leder siden Deng Xiaoping.
Forholdet har langt fra vært rosenrødt siden de to traff hverandre for et år siden.
Amerikanske beskyldninger om dataspionasje har kastet lange skygger, og Obamas forsikringer på vårparten om at øygruppen Diaoyu (som Japanerne kaller Senkaku) er omfattet av den kollektive sikkerhetsavtalen mellom USA og Japan ble svært dårlig mottatt av Beijing.
For uansett hvor mye Kina og USA er avhengig av hverandre, er forholdet også preget av gjensidig konkurranse og mistenksomhet.
Forurenset: Denne montasjen viser sikten i Beijing for hver dag i Oktober. Den kinesiske hovedstaden har vært rammet av flere perioder med svært dårlig luft.
Foto: FaksimileUSAs alliansebygging i stillehavsområdet – med land som Japan, Filippinene, og selv den gamle erkefienden Vietnam, er noe kineserne nå ser på med uro.
Strid om handelsavtale
Forholdet mellom USA og Kina gjenspeiler seg også i agendaen til APEC-toppmøtet, der Kina har ønsket å bruke toppmøtet til å fremme sitt eget initiativ til en ny asiatisk frihandelsavtale – FTAAP.
Men etter kraftig amerikansk motstand virker det kinesiske initiativet å bli kraftig vannet ut, og det er ventet at APEC kun vil forplikte seg til en «strategisk studie» av mulighetene for en slik avtale, ifølge kilder Hongkong-avisen South China Morning Post har snakket med.
USA fremmer nemlig sitt eget forslag til frihandelsavtale, Trans-Pacific Partnership (TPP) – og forhandler med land som Japan, Sør-Korea, Canada, Mexico – og Vietnam.
Kina er utelatt fra TPP, og det demonstrerer hvordan Kina og USA ikke alltid har hverandres beste for øye.
– Klimaforhandlinger viktigst
President Vladimir Putin deltar også på toppmøtet og kom til Beijing søndag.
Foto: RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service / Ap– Det viktigste ved dette toppmøtet blir om det kommer noen signaler om fremdrift mellom Kina og USA i klimaforhandlingene foran den neste forhandlingsrunden i Paris neste år, sier professor i internasjonal politikk ved Renmin-universitetet i Beijing, Wang Yiwei, til NRK.
– Uten samarbeid mellom USA og Kina blir det ingen klimaavtale, og fordi dette spørsmålet er så vanskelig er det også en god indikator på hvordan Kina og USA evner å løse felles problemer, sier han.
Møtes Xi og Abe?
Mange er også spent på om Kinas president Xi Jinping og Japans statsminister Shinzo Abe vil finne tid til et kort «korridormøte» ved Yanqi-sjøen.
De to har aldri tidligere truffet hverandre i sine nåværende roller, og selv om forholdet mellom Japan og Kina aldri har vært godt, er det nå i en historisk bølgedal:
Øy-stridene i Øst-Kinahavet har spisset seg kraftig til siden Abe kom til makten, som også har satt sinnene i kok i Beijing gjennom sine besøk ved Yasukuni-minnesmerket for Japans falne soldater under 2. verdenskrig.
I år unnlot Abe å besøke Yasukuni-tempelet, trolig for å øke sjansene for et møte med sin Kinesiske motpart en av de neste dagene.
– Handler om respekt
– Selv om det koster oss dyrt, viser vi våre gjester respekt, sier professor Wang Yiwei til NRK.
Foto: Peter Svaar / NRKMange av innbyggerne her nord i Kina ser nok frem til at verdenslederne reiser igjen, for det koster å holde himmelen blå i denne delen av verden.
I byen Tianjin har myndighetene nektet å sette på sentralfyren før APEC-toppmøtet er over, mens gradestokken allerede har begynt å flørte med nullpunktet.
– Dette (miljøtiltakene, red.anm.) er kinesisk kultur. Vi viser venner som kommer langveisfra det beste vi har. Selv om det koster oss dyrt, viser vi våre gjester respekt, sier professor Wang Yiwei til NRK.
Før han legger til:
– Dessuten er dette en god anledning til å teste hva som forårsaker all denne dårlige luften.....og nå vet vi jo det! Det er bilene og fabrikkene som er problemet, sier han og peker ut mot en i hvert fall delvis blå Beijing-himmel.