Hilllary Clinton grillet i 11 timer

Hillary Clinton viste stor tålmodighet i kongressen i natt. I 11 timer ble hun grillet om epost-bruk og terrorangrepet i Libya i 2012 uten å miste besinnelsen.

VIL RENVASKE SEG

Hillary Clinton avviser at hun har noe å skjule når det gjelder håndteringen av angrepet mot USAs konsulat i Benghazi i 2012.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Spesialkomiteen som etterforsker angrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya i 2012, fikk sitt pass påskrevet da Hillary Clinton dukket opp for å forklare seg om det som skjedde før angrepet.

– Jeg er her for å vise dem vi mistet i dette angrepet at vi setter pris på dem. Min utfordring til dere komitémedlemmer, er den samme som jeg har gitt meg selv: La oss vise at vi er verdige den tilliten det amerikanske folket gir oss, sa Hillary Clinton, før hun forklarte hvilke sikkerhetsvurderinger hun gjorde som utenriksminister i forkant av angrepet.

Komiteen har hatt Clinton i vitneboksen før, men etter at det ble kjent at hun hadde brukt en privat e-postserver som utenriksminister, ønsket de å kalle henne inn igjen.

Maraton

Det var ventet at høringen kunne ta en hel dag, men ikke før elleve timer hadde gått, sa komiteleder Trey Gowdy (R) at det hele var over. Da gikk det et lettelsens sukk gjennom både poltiker og pressekorpset.

Clinton var det eneste vitnet i høringen, og hun satt stille i bolker på fire timer med korte pauser i mellom.

Brukte ikke e-post

Epost-bruken sin fikk Clinton naturlig nok flere spørsmål om i høringen.

Susan Brooks (R) hadde printet ut alle Clintons epost fra 2011 og 2012 som komiteen har fått tilsendt fra utenriksdepartementet.

Hun anklaget Clinton for ikke å ha oversendt all korrespondnanse om angrepet i Benghazi og fikk følgende svar fra Clinton:

– Jeg brukte ikke e-post i det hele tatt i en stor del av arbeidet mitt som utenriksminister. Jeg holdt møter og hadde sikre telefonsamtaler, sa Clinton.

Heksejakt

Republikaneren Trey Gowdy, som leder komiteen, har de siste ukene blitt anklaget for å ha startet en ren hekseprosess mot Clinton for å gjøre det vanskeligere for henne som presidentkandidat.

Han avviste i dag at høringen hadde kommet i stand uten at komiteen trengte opplysninger fra Hillary Clinton selv om hva som faktisk skjedde rundt angrepet i Benghazi.

– Jeg forstår at noen har foreslått at denne etterforskningen handler om deg. La meg forsikre deg om at det ikke stemmer, sa Gowdy i sin innledning, før han la skylda på Clinton for at kongressundersøkelsen nå har vart i halvannet år.

HISSIGE MOTSTANDERE

Trey Gowdy (R) og Elijah Cummings (D) krangler høylytt under høringen i kongressen.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

Åpen krangel

Under utspørringen begynte imidlertid Gowdy og den demokratiske nestlederen Elijah Cummings (D) å krangle høylytt om hvor mye av intervjuene komiteen har gjort bak lukkede dører som bør frigis.

Mens de kranglet lente Hillary Clinton seg smilende tilbake.

Lite troverdig

Hun har måttet tåle hard kritikk for å ha valgt å bruke en privat e-postserver mens hun var utenriksminister. Meningsmålinger har lenge vist at amerikanerne ser på Clinton som lite troverdig.

Høringen ville Clinton-kampanjen utvilsomt bruke til å forsøke å rette opp inntrykket. Spesielt etter at amerikanske medier gir Clinton skryt for å å ha beholdt roen og verdigheten gjennom alle timene.

Da ni og en halv time hadde passert nærmest ropte Clinton's partifelle Elijah Cummings:

- Å bruke skattebetalernes penger til å forsøke å ødelegge en kampanje. Det er ikke det USA står for.

Demokratene i salen klappet, og hovedpersonen kom med følgende hjertesukk:

- Jeg kom hit i dag fordi dere ba meg om det, og jeg har forsøkt å svare på spørsmålene deres så godt jeg har kunnet.

For Clinton var målet med det siste døgnets marathonøvelse å forsøke å rette opp det inntrykket for godt.

SISTE NYTT

Siste nytt