NRK Meny
Normal

Hillarys usynlige hånd

Den som først så de røde lysene for Hillary Clintons valgkamp, var det taktiske geniet i amerikansk politikk - ektemannen Bill Clinton.

Hillary and Bill Clinton

Det finnes ingen amerikansk politiker som har Bill Clintons erfaring med valgkamp, og det kan bli en avgjørende faktor i nominasjonskampen.

Foto: FRANK FRANKLIN / AP

Change. Forandring. Det er plutselig blitt nøkkelordet på demokratisk side ved innledningen til det amerikanske nominasjonsvalget.

Ordet dukket opp da meningsmålinger i delstaten Iowa viste at velgerne ville foretrekke forandring fremfor vinnersjanser, og fornyelse fremfor erfaring hos sin kandidat.

Bill så faresignalene

Og ordet "change" ble fremfor alt knyttet til den karismatiske Barack Obama. Hans afro-amerikanske bakgrunn har praktisk talt ikke hatt noen betydning i en delstat med 97 prosent hvit befolkning.

Barack Obama

Barack Obama og Hillary Clinton er harde konkurrenter om å bli Demokratenes presidentkandidat.

Foto: Kevork Djansezian / AP

For Hillary Clinton begynte varsellampene å lyse, og den som så de røde lysene først var det taktiske geni i amerikansk politikk, ingen andre enn ektemannen Bill Clinton. Han skjønte at Hillarys kjør på erfaring og "electability" - vinnersjanser - kunne bli en fallgruve.

Tross alt finnes ingen annen kandidat, hverken på demokratisk eller republikansk side, som representerer innsiden av hovedstaden Washington DC så sterkt som Hillary Clinton.

Både som førstedame i Det Hvite Hus og som senator i Kongressen preges hun av den maktelite som mange amerikanere mener tjener big business og et forkrøblet politisk miljø.

Svever i bakgrunnen

Uten at han deltar i noen formelle møter har den tidligere president latt sine råd trenge gjennom i hustruens valgkampstab. Hillary Clinton har alltid stått for forandring i USA, lyder det nye budskapet. Ikke bare det, men hun er også den kandidat som har størst erfaring til å iverksette forandring. Bill Clintons usynlige, men lange hånd har dreid ordene i Hillary Clintons favør.

Hillary og Bill Clinton

I egen valgkamp for 15 år siden sa Bill Clinton: 'Hvis dere velger meg får dere to for en', med henvisning til kona Hillary. Det var ikke noe sjakktrekk.

Foto: M. Spencer Green / AP

Den tidligere presidenten virker ytterst varsom med å profilere seg personlig i hustruens valgkamp. Han vet at problemstillingen raskt vil reise seg: Hvem er det egentlig vi velger - en tidligere president eller kandidaten selv?

For 15 år siden brente Bill Clinton fingertuppene da han under valgkampen nærmest gjorde Hillary til co-president med ordene: "Hvis dere velger meg får dere to for en". Det var en av de få tabbene han gjorde i den valgkampen.

Bortsett fra endel foredrag, taler og opptredender på god avstand fra hustruens egne arrangementer, svever derfor Bill Clinton som en ånd i bakgrunnen.

Irak-tabbe

Det forhindrer ikke at også ånden kan falle pladask til jorden, noe den tidligere presidenten gjorde da han for kort tid siden erklærte at han hele tiden hadde vært mot Irak-krigen.

Ettersom Hillary Clinton hadde stemt for krigen, oppsto en pinlig situasjon, som Bill forsøkte å ro seg ut av med at han var feilsitert. Men skaden var gjort, og det har tatt uker å legge oppstusset til ro.

Mens Barack Obama nå reiser rundt med Oprah Winfrey som stjerneadvokat, kan ikke Bill Clinton holde samme høye sigarføring i sitt arbeid for å fremme Hillary Clintons kandidatur.

Men det finnes ingen amerikansk politiker i dag som er i besittelse av hans erfaring med valgkamp, og det kan bli en avgjørende faktor i nominasjonskampen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt