Hillary vil hjelpe Obama

- Vinner Barack Obama nominasjonskampen, kommer jeg til å støtte ham i november, sa Hillary Clinton.

Hillary Clinton, ektemannen Bill og datteren Chelsea under takketalen i Indianapolis, Indiana
Foto: SCOTT OLSON / AFP

Da hadde hun allerede blitt gratulert for Indiana-seieren av Barack Obama i hans takketale - før den knappe seieren var klar.

Les: Clinton vant Indiana - Obama tok North Carolina

Clinton lover å fortsette kampen til alle nominasjonsvalgene er gjennomført.

– Vi kom bakfra, brøt grensen og takket være dere er vi på vei i full fart til Det hvite hus, sa Clinton og returnerte gratulasjonene - for Obamas seier i North Carolina.

Kampanje uten penger

Clinton dedikerte seieren til velgerne og tilhengerne, og bad i samme øyeblikk om støtte til å fortsette kampen - det vil si penger.

Ifølge hva nære rådgivere sier til Washington Post er kampanjen nærmest pengelens. Og med den knappe seieren i Indiana og tapet i North Carolina, tror de det vil bli vanskeligere å samle inn midler.

- Vi har fortsatt en konkurrent som utkonkurrerer oss. Jeg trenger deres hjelp til å fortsette, sa Clinton selv.

De fleste kommentatorene tror da uansett ikke at hun gir seg nå.

Men de mener at dørene til nominasjonen og Det hvite hus er i ferd med å stenges - og Clinton-kampanjen er i ferd med å se det selv.

- Vi trenger et mirakel. Uten det kommer det til å bli tøft. Vi tapte dette i februar. Vi gjør alt vi kan, men vi sliter i oppoverbakke, sier en av rådgiverne til Washington Post

- Uansett hvem av oss som vinner, vil jeg jobbe for den det blir i november. Jeg vet at senator Barack Obama føler det samme. Vi vet hvor desperat folk ønsker endring, sa Hillary Clinton selv.

Smilende og avslappet, men ikke fullt med den samme seiersgløden og selvsikkerheten som var å se etter valget i Pennsylvania. Det samme gjaldt resten av familien, ektemannen Bill og datteren Chelsea. Av de tre var det Hillary som smilte mest.

Nett-TV: NRKs utenriksredaktør om valget

"Oktober-bombe"

Den legendariske Washington Post-journalisten Carl Berstein, som har skrevet Hillary Clintons biografi, har snakket med velinformerte kilder i Clinton-kampanjen.

- Sjansen for Hillary å vinne nå, må være hvis det kommer ut noe ufordelaktige informasjon om Barack Obama som ikke er kjent. Det som Hillary frykter mest er at det kommer en "oktober-bombe" - etter at nominasjonsvalget er avgjort - og det blir lett match for Republikanernes John McCain, sier kilder ifølge Bernstein.

Rådgivernes sier også at situasjonen mer og mer ligner på at hun kan ikke vinne, og han klarer ikke å velges.

(Saken fortsetter under bildet.)

Bill Clinton gir kona Hillary en god klen etter takketalen i Indianapolis

Bill Clinton gav kona en god klem etter talen. - Jeg vet mange av velgerne var glad for å se min mann igjen, sa Clinton.

Foto: JEFF HAYNES / REUTERS

Likefullt erklærte presidentkandidaten selv at det bærer videre til Vest-Virginia (13. mai), Kentucky og Oregon (20. mai).

- Jeg vil at folk i de neste statene skal vite at vi skal jobbe hardt for dere. Jeg akter å vinne der, og jeg akter å vinne i november. Alle skal bli hørt, sa Clinton før hun la til:

- Derfor er det viktig at også Florida og Michigan teller med. Litt pussig at en nominert presidentkandidat skal være valgt av 48 stater, sa hun til almenn latter.

De utestengte statene Florida og Michigan, hvor Clinton vant begge steder, er nå trolig hennes største mulighet til å fortsatt henge med i nominasjonskampen. Men de er også fortsatt partiets store hodepine.

Det skal være møte blant partitoppene 31. mai, for å se om det er mulig å løse den kinkige valgfloken. Ett av de største problemene, var at Obamas navn ikke stod på stemmesedlene.

Trenger drømmen

I likhet med hva Obama har begynt å gjøre, spiller Hillary Clinton stort på den hardt arbeidende middelklassen - og snakker om å gjenreise de "gamle" amerikanske verdier.

- Da jeg var ung var fremtiden uten grenser. Alt lå til rette for å komme seg opp med hardt arbeide. Det er knusende å høre historier fra dagens Amerika. Vi trenger den amerikanske drømmen, og vi trenger den amerikanske middelklassen.

- Og USA trenger en champion i hjørnet som kan styre fra første dag, mente Clinton.

Før hun debatterte behovet for lavere bensinpriser - for å hjelpe det prøvede folket.

Demokratenes nominasjonsvalg i North Carolina

Navn

Prosent

Delegater

Barack Obama

56 prosent

67

Hillary Clinton

42 prosent

48

Delegater: 134

Superdelegater: 19

Valgte delegater: 115

North Carolina

Primærvalg

6.mai

Demokratenes nominasjonsvalg, Indiana

Navn

Prosent

Delegater

Hillary Clinton

51 prosent

38

Barack Obama

49 prosent

34

Delegater: 85

Superdelegater: 13

Valgte delegater: 72

Indiana

Primærvalg

6.mai

SISTE NYTT

Siste nytt