NRK Meny
Normal

Hillary forbereder seg på å møte Donald

Hillary Clintons valgmedarbeidere har satt i gang arbeidet med hvordan hun skal slå Donald Trump i høstens presidentvalg, hvis de to blir partienes kandidater.

Hillary Clinton

Hillary Clinton på et valgmøte i Fairfax, Virginia, mandag. Nettopp å få frem at Trump ikke representerer «oss» blir viktig for henne i høstens valgkamp om de to blir motstanderne.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Bill Clinton

Bill Clinton svarer en Trump-supporter under et valgmøte i Florida i februar. Den tidligere presidenten skal være en av dem som har argumentert sterkest for å ta Donald Trump på alvor.

Foto: Richard Graulich / Ap

Allerede før kveldens primærvalg på den såkalte supertirsdagen, har Clinton startet forberedelsene til å møte Donald Trump til høsten, skriver nyhetsbyrået Ap .

Ifølge New York Times har det vært flere møter blant ledende demokrater om hvordan Trump skal beseires.

En del mente at Hillary Clinton ville vinne lett over Trump om de to møtes til høsten.

Andre, som eks-president Bill Clinton, mente at det var å fornekte virkeligheten og at Trump har truffet en nerve i det amerikanske folk og at det trengs en grundig planlagt innsats for å slå ham.

Han er imponerende, han skjønner velgernes engstelser og han kommer til å være uten skrupler mot Hillary Clinton. Jeg har gått fra fornektelse – «Jeg kan ikke tro at noen vil høre på denne fyren» – til beundring – i betydningen at han har funnet ut hvordan han skal utnytte alles angst – til bekymring.

Connecticut-guvernør Dannel Malloy (D) om Trump / New York Times

De viser til at Det republikanske partiet ventet for lenge med å ta trusselen Trump representerer på alvor, og vil unngå at Demokratene gjør samme feilen.

Resultatet av møtene er at allierte av Hillary Clinton, uavhengige valgkampeksperter fra Det demokratiske partiet og selve partiet har startet innsamlingen av informasjon om Trump.

De går gjennom de mange rettssakene som Trump har vært gjennom og ber om innsyn i offentlig informasjon om hans forretningsvirksomhet fra delstatsmyndigheter for å finne ting som kan brukes mot ham.

Kvinnelige Trump-tilhengere

Maree Miller fra Kairo i Georgia jubler for Donald Trump på et valgmøte mandag. Nettopp kvinnelige velgere tror Demokratene blir viktige i en valgkamp mot Trump til høsten.

Foto: MARK WALLHEISER / AFP

Tre mulige angrep

Samtidig blir mulige angrepsvinkler prøvd ut i meningsmålinger og fokusgrupper. Ap skisserer noen av de mest sannsynlige måtene å angripe Trump på:

  • Stille spørsmål ved om Trump har de rette kvalifikasjonene og det rette temperamentet til å være president.
  • Finne tvilsomme forhold i hans forretningsvirksomheter og særlig hans konkurser.
  • Trekke frem igjen hans provoserende uttalelser om kvinner og minoriteter; grupper som vil være sentrale mål i Demokratens valgkamp til høsten.
Donald Trump

Donald Trump på valgmøte i Georgia mandag. - Vil du stole på denne mannen med fingeren på atomknappen?, er et av spørsmålene som Demokratene planlegger å stille til høsten.

Foto: PHILIP SEARS / Reuters

– Er dette mannen du vil stole på med atomkodene? Er dette mannen du vil stole på med din sønn eller datter i militæret? Er dette mannen du vil stole på når det gjelder å holde styr på økonomien?, spør Clinton-tilhengeren, Connecticut-guvernør Dannel Malloy, og viser til sannsynlige argumenter fra Demokratene.

Hillary Clinton selv angrep Trump og hans budskap om å «Make America great again» - «Gjør Amerika stort igjen» – etter at hun lørdag vant primærvalget i Sør-Carolina.

– Til tross for hva du måtte ha hørt, vi trenger ikke å gjøre Amerika stort igjen. Amerika har aldri sluttet å være stort. Men vi trenger å gjøre Amerika helt igjen. I stedet for å bygge murer, må vi rive ned barrierer, sa hun til sine tilhengere.

Valgkampen hennes la også ut et bilde på Instagram der de prøver å koble Trump med uamerikanske verdier.

Laster Instagram-innhold

– Hat og kastrér

Selv om demokratiske strateger ser på Hillary Clinton som favoritt mot Trump, advarer de om hans evne til å mestre media og holde seg på offensiven gjennom hele den republikanske nominasjonskampen.

Enhver valgkamp han er med i, er uforutsigbar. Envher strategi vi kommer opp med i dag er nødt til å være veldig fleksibel fordi vi ikke vet hva vi kan vente oss fra fyren.

David Brock, Clinton-strateg / Ap

En ting synes demokratene å være sikre på, en valgkamp mot Trump blir en skitten valgkamp.

– Ikke så mye håp og forandring, sier David Plouffe, som ledet Barack Obamas vinnende presidentkampanje i 2008 og viser til slagordet den gangen. – Nå er det mer hat og kastrér.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt