Hopp til innhold

Hillary Clintons holdt sin siste tale

Hillary Clinton holdt i dag sine siste taler som USAs utenriksminister. Hun oppfordrer de som følger etter henne i årene som kommer til å tenke nytt.

Hillary Rodham Clinton

Hillary Rodham Clinton under sin siste offentlige opptreden var i Council on Foreign Relations i Washington.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

– Skal man være utenriksminister fra USA må man utvide horisonten og tenke annerledes, sa Hillary Clinton i sine siste offentlige opptredener dag.

Den nest siste var en pressekonferanse i det amerikanske utenriksdepartementet, den siste en tale og samtale i Council on Foreign Relations.

Begge steder fortalte hun om sine hjertesaker; kvinners rettigheter, rentbrennende kjøkkenovner og kvinnelig entreprenørskap for å skape ren energi og økonomisk vekst, internettilgang til fattige samfunn og likestilling for homofile og lesbiske i verden.

«Smart power»

Sammen med private partnere har utenriksdepartementet lagt 86,5 millioner dollar på bordet til ulike prosjekter som skal videreføre Clintons arv.

Som utenriksminister har Clinton vært opptatt av å inngå partnerskap, både med andre nasjoner og private interesser i ulike land – for å fremme sakene utenriksministeren har kjempet for.

Ulike kvinne- og miljøorganisasjoner i afrikanske land er ett eksempel, blant dem Wangari Maathai Institute for Peace and Environmental Studies som den nå avdøde nobelprisvinner Wangari Maathai stiftet. Den globale alliansen for rentbrennende ovner, hvor Norge deltar, er en annen.

«Kjøkkenovndiplomatiet» har Clintons ovnprosjekt populært blitt betegnet som, som både skal bidra til å redde miljøet og kvinneliv.

Alliansene og hjertesakene har vært en del av den tidligere førstedamen og senatorens diplomatiske strategi som hun omtaler som «smart power», for å fremme og sikre amerikanske interesser gjennom «soft power» og «hard power».

Under talen i utenriksdepartementet var Norge ett av tre land hun spesielt takket i partnerskapsarbeidet. De to andre var Frankrike og Nederland.

Det er spesielt i kampen for kvinnenes rettigheter og homofiles rettigheter de fire har stått sammen. For homofile forfølges fortsatt i mange steder i verden.

– Kvinners rettigheter er «the unfinished businness» i det 21. århundret. De er altfor mange steder fortsatt annenrangs borgere. Derfor er det viktig at vi får gjort noe med det, Clinton til Council on Foreign Relations.

I mange av de 112 landene hun gjennom sine fire år som utenriksminister har besøkt, har hun tatt opp kvinnenes stilling - i håp om å flytte fortsatte barrier. Og for å sikre USA innflytelse i fremtiden.

– Gamle maktmidler holder ikke lengre. Man må bygge allianser og nettverk og sørge for at alle tar sin del og følger reglene i en globalisert verden, mener Clinton.

(Saken fortsetter under videoen.)

Hillary Clintons siste opptreden

Hillary Clintons siste opptreden

– God utenriksminister for Norge

Clinton har også engasjert seg sterkere i nordområdene og NATOs interesser enn sine to siste forgjengere.

– Hillary Clinton har også vært en god ambassadør for norske interesser, sier Norges ambassadør til USA, Wegger Christian Strømmen som representerte Norge under fremleggelsen av de nye prosjektene.

SISTE NYTT

Siste nytt