Clintons forsprang til Trump krymper

Hillary Clinton har fortsatt en klar ledelse, men forspranget på Donald Trump krymper, 71 dager før presidentvalget i USA, viser de siste meningsmålingene.

Hillary Clinton peker mot publikum på et valgkamparrangement i Charlotte, Nord-Karolina

LEDER: Hillary Clinton leder fortsatt på meningsmålingene før presidentvalget i USA, men må på flere målinger se at gapet til motstander Donald Trump har minket.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Demokratenes presidentkandidat hadde for noen uker siden et forsprang på opptil 10 prosentpoeng på Donald Trump på flere målinger.

Ser man på gjennomsnittet av sju store meningsmålinger, leder Hillary Clinton fortsatt klart, men det er store variasjoner mellom de enkelte målingene.

Meningsmålingen til storavisen Los Angeles Times har til tider hatt Trump foran Clinton, og gitt Clinton lavere oppslutning enn andre målinger. For to uker siden hadde imidlertid Clinton en ledelse på nesten fem prosentpoeng på avisens måling, men den ledelsen har nå krympet kraftig.

Nå har Clinton 44,2 prosent oppslutning, mot Trumps 43,6 prosent, og forspranget er dermed redusert til mindre enn ett prosentpoeng, viser en fersk måling USC har utført for Los Angeles Times.

Den største forskjellen ser man blant de yngste velgerne. I aldersgruppen 18–34 år sier 45,1 prosent at de vil stemme på Hillary Clinton, mens 38,5 prosent gir sin støtte til Donald Trump, ifølge Los Angeles Times' måling.

Frieri til svarte velgere uten særlig effekt

Da Trump talte på «Roast and Ride», et arrangement som avisen skriver kombinerer «motorsykler, mat og politikk», i byen Des Moines i Iowa lørdag, fridde Trump igjen til de afroamerikanske velgerne.

– Hver gang en afroamerikansk borger, eller enhver borger, mister jobben sin til en ulovlig innvandrer, er den borgerens rettigheter blitt fullstendig krenket, sa Trump.

Det er ikke første gang Trump den siste tiden har lagt seg på en mykere linje og bedt afroamerikanerne gi ham en sjanse.

Likevel ser ikke dette ut til å gi noe umiddelbart positivt utslag for ham på målingen til Los Angeles Times.

Bare 5,4 prosent av svarte velgere sier at de vil stemme på Trump, mens 85,5 prosent av dem gir sin oppslutning til Clinton.

Gapet mellom de to kandidatene har på målingen økt noe i denne velgergruppen den siste tiden.

Donald Trump taler på et valgkampmøte i Iowa

ANGREP CLINTON: – En stemme til Trump er en stemme til et land med lover. En stemme til Clinton er en stemme til åpne grenser, sa Donald Trump da han angrep motstanderen i en tale i Iowa lørdag.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Fra 10 til 3 prosentpoengs ledelse

Andre målinger gir imidlertid Hillary Clinton en større ledelse enn målingen hos Los Angeles Times. Den siste Ipsos-målingen som er utført for nyhetsbyrået Reuters gir henne 42 prosents oppslutning, mot 35 prosent for Trump.

Den siste Quinnipiac-målingen gir henne et forsprang på hele 10 prosentpoeng, 51 mot 41 prosent, mens den siste YouGov-målingen utført for The Economist viser at 47 prosent støtter Clinton, mens 44 prosent sier de vil stemme på Trump i presidentvalget 8. november.

Fortsatt klar ledelse

En sammenstilling av de sju ferskeste målingene, utført av nettstedet Real Clear Politics, gir også demokratenes presidentkandidat en klar ledelse med 48,4 prosentpoeng, mot 42,1 prosent for Trump.

For en måned siden hadde Trump en knapp ledelse på Clinton når Real Clear Politics så på gjennomsnittet av målingene. 27. juli hadde Trump 45,7 prosents oppslutning, mens Clinton hadde 44,6 prosent.

Siden gikk det bratt oppover for Clinton og tilsvarende nedover for Trump. 9. august ledet Clinton med 7,9 prosentpoeng på sin motstander, mens hun nå altså har et forsprang på 6,3 prosentpoeng.

Hillary Clinton taler i Reno i Nevada, foran henne henger et stort, amerikansk flagg

NESTE PRESIDENTEN? Hillary Clinton talte på et valgkamparrangement i Nevada før helgen. Hun har fortsatt en klar ledelse til Donald Trump når man ser på gjennomsnittet av meningsmålingene, med en ledelse på 6,3 prosentpoeng, men forspranget har krympet fra 7,9 prosentpoeng på knappe tre uker.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt