NRK Meny
Normal

Disse kan bli Clintons visepresidentkandidat

De siste dagene har Hillary Clinton tilbrakt hjemme i New York hvor hun har møtt flere aktuelle visepresidentkandidater. Nå ventes det en avgjørelse i løpet av helgen.

Hillary Clinton fra talerstolen

Det forventes at Hillary Clinton vil annonsere hvem hun velger som sin visepresidentkandidat før Demokratenes landsmøte som starter på mandag.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

To menn ligger, ifølge amerikanske medier, an til å bli Hillarys «running mate» i kampen om Det hvite hus.

Annonserer til helgen

De siste dagene har Clinton blitt sett sammen med flere av kandidatene til å bli hennes visepresidentkandidat, skriver den politiske nyhetsnettsiden Politico.

Flere amerikanske medier skriver at Clinton planlegger å annonsere valget av visepresidentkandidat i en melding til tilhengerne sine i løpet av svært kort tid.

Ifølge CNN skal Demokratenes presidentkandidat og hennes valg av visepresidentkandidat opptre sammen i Tampa på fredag eller Miami på lørdag.

Hjemme i New York skal Clinton ha fått råd av president Barack Obama og ektemannen og tidligere president Bill Clinton til å velge en visepresidentkandidat.

– Han får komme med sin mening, men han har ingen stemmerett, sier en bekjent av Clinton om ektemannens rolle til CNN.

Disse kjemper om å bli Clintons visepresidentkandidat:

  • Tim Kaine (58)

Clinton sammen med Senator Tim Kaine på scenen

Senator Tim Kaine blir av flere amerikanske medier spådd som favoritt til å bli Clintons høyre hånd.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Senator i Virginia Tim Kaine skal etter en lang og intens utvelgelsesprosess være favoritten til å bli Clintons visepresidentkandidat, skriver Politico. En meningsmåling nettsiden har gjort viser at Kaine er den beste visepresidentkandidaten for Hillary.

Senatoren fra Virginia har en omfattende bakgrunn fra offentlige verv. Fra 2006–2010 var han guvernør i Virginia, og før det ordfører i delstatens hovedstad Richmond.

Kaine har vært medlem av utenrikskomiteen, forsvarskomiteen og budsjettkomiteen i Senatet, skriver The Guardian.

New York Times skriver at Clinton ønsker at visepresidentkandidaten skal ha erfaring innenfor nasjonal sikkerhet. Med bakgrunn fra utenrikskomiteen og forsvarskomiteen i Senatet stiller Kaine sterkt.

Ifølge New York Times skal Bill Clinton ha gitt sin støtte til å velge Kaine som visepresidentkandidat.

Kaine var også en av kandidatene til å bli president Obamas visepresident tilbake i 2008, men den gang falt valget på Joe Biden.

  • Tom Vilsack (65)

Tom Vilsack fra talerstolen

USAs landbruksminister Tom Vilsack har kjent Clinton i flere tiår og er svært aktuell som hennes visepresidentkandidat.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

De siste dagene har flere amerikanske medier skrevet at muligheten for tidligere guvernør og nå landbruksminister Tom Vilsack til å bli Clintons «runningmate» er betraktelig større.

Vilsack var guvernør i Iowa fra 1999 til 2007 før han ble Obamas landbruksminister. Vilsack blir sett på som en kandidat som kan hjelpe demokratene å sikre Iowa, en viktig vippestat i presidentvalget.

Vilsack blir beskrevet som en lite profilert politiker blant den amerikanske befolkningen, ifølge Politico. De skriver at valget av Vilsack som «running mate» vil være et svært trygt valg av Clinton.

– Vilsack skiller seg ut i Washington ikke bare på grunn av hans disiplin, eller fordi han er svært smart og kompetent, men fordi han er et anstendig menneske, fortalte pressesekretær for Det hvite hus Josh Ernest til NBC.

Den tidligere guvernøren skal også være svært populær blant enkelte velgergrupper som minoriteter, og enslige kvinner, skriver The Guardian.

Vilsack har hatt et personlig forhold til Hillary Clinton i over fire tiår, og støttet hennes kandidatur i primærvalget i 2008. Hillary støttet Vilsack sitt kandidatur når han stilte som guvernør tilbake i 1999.

Ønsker sikkerhetserfaring

Admiral Investigation James Stavridis

Clinton skal visstnok ønske seg en visepresident med nasjonal sikkerhetserfaring. Den pensjonerte generalen Stavridis oppfyller disse kriteriene.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

Clinton ønsker visstnok erfaring innenfor nasjonal sikkerhet når hun skal velge sin visepresidentkandidat. New York Times trekker fram den pensjonerte firestjernersgeneralen James G. Stavridis som en aktuell kandidat.

Stavridis jobbet tett med Clinton under hennes periode som utenriksminister og har stor kunnskap om Nato, etter å ha vært Natos øverstkommanderende.

Når Stavridis ble spurt om han var aktuell for å bli Hillarys visepresidentkandidat svarte han:

– Stavridis er for langt og vanskelig å uttale, men tydeligvis er nasjonal og global sikkerhet viktig.

  • Andre kandidater

Etter de to favorittene har amerikanske og internasjonale medier nevnt flere kandidater Clinton kan velge som sin visepresidentkandidat.

Tre av kandidatene til å bli Clintons visepresidentkandidat

Skulle Clinton gå for noen andre enn Kaine og Vilsak blir Brown (t.v.), Booker (s.) og Warren (t.h.) nevnt som favorittene.

Foto: AFP-AP-AFP
  • Sherrod Brown (63)

En av favorittene hvis det ikke blir Kaine eller Vilsack er den populære senatoren fra Ohio Sherrod Brown. Senatoren vil kunne hjelpe Clinton til sikre den viktige delstaten Ohio.

Det som taler imot for at Brown skal bli Clintons visepresidentkandidat er at demokratene vil miste et viktig sete i Senatet hvis Brown blir valgt, skriver Los Angeles Times.

  • Elizabeth Warren (67)

Flere amerikanske medier har lansert Elizabeth Warren som en aktuell visepresidentkandidat for Clinton. Warren ble valgt som senator i delstaten Massachusetts for fire år siden, og blir sett på som en stjerne i Det demokratiske partiet.

En ulempe for Warren er at hun ved gjentatte anledninger har kritisert Clintons tilknytning til Wall Street, skriver The Guardian. Hun vil også bli erstattet av en republikaner hvis hun blir valgt.

  • Cory Booker (47)

Cory Booker er senator i delstaten New Jersey og har en prominent rolle i Det demokratiske partiet. Han var tidligere ordfører i Newark hvor han skaffet seg en solid supportergruppe gjennom sosiale medier.

Senatoren fra New Jersey har støttet reformer innenfor justissektoren, men vil bli erstattet av en republikaner i Senatet hvis han skulle ende opp som USAs neste visepresident, skriver Politico.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt