NRK Meny
Normal

Hillary tapte kampen om Michigan og Florida

Hillary Clinton led nok et nederlag da da regellkomiteen i det demokratiske pariet i natt bestemte hva som skal skje med delegatene fra de underkjente nominasjonsvalgene i delstatene Michican og Florida.

Clinton
Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Dermed har Clinton bare tatt inn 24 delegater på Barack Obamas ledelse, og hun har ingen mulighet til å ta igjen forspranget hans i nominasjonskampen.

Det var både pipekonsert og jubel da regelkomiteen i det demokratiske partiet stemte i natt.

Clintons tilhengere protesterte høylyd mens Barack Obamas klappet, og det viser med all tydelig hvor dyp splittelsen i partiet nå er.

Florida og Michigan får stemme

valg USA

Delegatene fra Michigan og Florida får stemme på demokratenes landsmøte i Denver i august.

Foto: MARK WILSON / AFP

Delegatene fra Michigan og Florida får stemme på demokratenes landsmøte i Denver i august, men de får bare en halv stemme hver.

Clinton og Obama må også dele disse delegatene.Clinton får med seg 105 delegater fra Florida og 69 fra Michigan.Obama får 67 delegater fra Florida og 59 delegater fra Michigan, men alle disse delegatene får altså bare en halv stemme hver. Barack Obama har dermed fortsatt en solid ledelse, med 176 delegater.

Sto ikke på stemmeseddelen

Florida og Michigan avholdt sine nominasjonsvalg i januar uten tillatelse fra det demokratiske partiet, og valgene ble derfor ikke godkjent.

Obama og Clinton drev ikke valgkamp i de to delstatene, og i Michigan sto ikke en gang Barack Obamas navn på stemmeseddelen.

Clintons folk mener derfor det er urettferdig at Obama likevel får delegatstemmer fra denne delstaten, men regelkomiteen i partiet mener det er rimelig at delegatene fordeles mellom kandidatene fordi også Hillary Clinton tidligere i vinter mente Michigan og Florida skulle straffes for å ha avholdt sine valg for tidlig.

Nominasjonsprosessen her i USA avsluttes med valg i Montana og Sør-Dakota førstkommende tirsdag.

Hillary Clinton er nå under knallhardt press for å trekke seg fra valgkampen, og det er ventet at hun vil gjøre det i løpet av kommende uke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt