Hevnaksjoner etter massedrap av politifolk i Tyrkia

Tirsdagens blodige angrep øst i Tyrkia, hvor 15 politifolk ble drept, har satt i gang en bølge av hevnreaksjoner i landet. Nasjonalister går løs på kurdiske interesser, etter at den kurdiske PKK-geriljaen tok på seg skylden for angrepet.

TURKEY-KURDS-CONFLICT-DEMO

Store demonstrasjoner preger Tyrkia etter terrorangrepene i Ankara mandag. 15 politifolk ble drept i et nytt angrep fra PKK.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Natt til onsdag var det urolig i flere tyrkiske byer, og dagen før tok nasjonalister til gatene for å markere motstand mot kurdere.

I Ankara ble det kastet steiner mot hovedkvarteret til det prokurdiske partiet HDP, som blir beskyldt for å være den politiske fløyen av PKK, og i Istanbul ble kontorene til avisa Hurriyet angrepet.

Statsminister Ahmet Davutoglu så seg nødt til å be befolkningen om å holde seg i ro, og rykket ut med følgende beskjed tirsdag kveld.

– Det er uakseptabelt å angripe medier, politiske partier og innbyggernes eiendommer. Jeg ber alle mine statsborgere, hvis hjerter er fulle av kjærlighet, om å forholde seg i ro, omfavne hverandre og å stole på staten.

Men situasjonen så ikke ut til å roe seg, og i løpet av natten ble det meldt om uro i seks byer.

MIDEAST-CRISIS/TURKEY-PKK Smashed glass is seen at the damaged entrance of the headquarters of the Hurriyet daily newspaper in Istanbul, Turkey

Inngangspartiet til hovedkontoret til avisa Hurriyet er totalsmadret etter at nasjonalistiske demonstranter gikk til angrep tirsdag. De mener avisen har feilsitert landets president Recep Tayyip Erdoğan.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

Angrep i Alanya

I den populære feriebyen Alanya ble hovedkvarteret til HDP satt i fyr, og andre bygninger knyttet til partiet ble vandalisert. Grethe Pettersen fra Tromsdalen befinner seg i en ferieleilighet i byen, og forteller om dramatiske scener.

– I går kjørte de tyrkiske nasjonalistene gjennom gatene her og skjøt med geværer opp i luften, og i dag skyter og knuser de restauranter og utesteder. De setter fyr på de kurdiske restaurantene og næringslivet fordi de mener at kurderne sympatiserer med PKK, sier Pettersen til iTromsø.

Hun beskriver stemningen i området som «ekkel».

– Nå er de ute etter hevn. Jeg har en kurdisk kompis som har restaurant her og de har bevæpnet seg og ligger klare for å redde restauranten sin. Folket her nede har temperament og nå har de oppviglet hverandre. Jeg er redd det kommer til å flyte blod her i natt, sier hun.

MIDEAST-CRISIS/TURKEY-PKK Demonstrators shout nationalist slogans during a protest in front of the headquarters of the Hurriyet daily newspaper in Istanbul, Turkey

Demonstranter roper slagord utenfor hovedkvarteret til avisen Hurriet i Istanbul.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

Bomber PKK-mål

Spenningene mellom etniske tyrkere og kurdere har økt kraftig etter at tyrkiske regjeringsstyrker gjenopptok sine angrep mot PKKs baser i Nord-Irak i juli, og la våpenhvilen fra 2013 i grus.

I ettertid har PKK gjennomført en rekke angrep mot tyrkiske mål. Tirsdagens bombeangrep kom to dager etter at PKK drepte 16 regjeringssoldater i byen Daglica.

Selv om myndighetene maner til ro og kjærlighet i befolkningen, er det blitt satt i gang massive hevnangrep militært mot PKK etter bombeangrepene.

Tyrkiske fly har sluppet en rekke bomber over PKK-mål i Nord-Irak de siste dagene.

Tirsdag morgen tok også 150 tyrkiske soldater seg inn i Irak for å jakte ned en gruppe geriljasoldater som rømte over grensa fra Tyrkia etter Daglica-angrepet.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømte tirsdag de siste dagers angrep mot tyrkiske tjenestemenn.

– Jeg kondolerer den tyrkiske regjeringen og familiene som er berørt av de siste dagenes angrep, sier Stoltenberg.

SISTE NYTT

Siste nytt