Hopp til innhold

Hever ikke handelsforbudet

Gamle allierte hyller Fidel Castro, og vestlige ledere håper hans avgang åpner for demokratiske reformer, men USA hever ikke handelsforbudet.

Fidel Castro

Går av etter nesten 50 år: Cubas president Fidel Castro

Foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS

George Bush

Krysser fingrende for fredelig overgang: USAs president George W. Bush

Foto: Lawrence Jackson / AP

USA har ingen planer om å fjerne forbudet mot handel med Cuba, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet.

Jeg kan ikke forestille meg at det vil skje i den nærmeste fremtid, sier USAs viseutenriksminister John Negroponte.

Amnesty International ba i dag Washington om å fjerne handelsblokaden. Organisasjonen mener sanksjonene mot Cuba krenker cubanernes menneskerettigheter.

USA innførte handelsblokaden mot Cuba i 1960, og konflikten mellom de to landene tilspisset seg under Cuba-krisen i 1962.

En full økonomisk blokade har vært i kraft siden da.

Går av etter 49 år

Det var i morges  meldingen kom om at revolusjonshelten og diktatoren Fidel Castro går av som Cubas president etter 49 år ved makten.

Les: Fidel Castro trekker seg

Castros yngre bror Raul har fungert som president siden sommeren 2006, men først nå som Castro formelt erklærer sin avgang, er det klart at kommunistikonet

Se i nett-tv: Bush: - Cubanerne har lidd

Les: Haakon Børde svarte leserne om Castro

Bush og Brown håper på demokrati

USAs president George Bush håper at Castros avgang vil være begynnelsen på en fredelig overgang til demokrati.

- Jeg ser dette som en overgangsperiode, som burde bli begynnelsen på en demokratisk overgang for folket på Cuba, sier Bush, som i dag var i Rwanda som del av sin Afrika-turné.

Bush sier det første steget for styresmaktene i Havana nå bør være å frigi politiske fanger, og han ba verdenssamfunnet hjelpe til å bygge demokratiske institusjoner på Cuba. 

- Etter hvert bør denne overgangen føre til frie og rettferdige valg. Jeg mener frie og jeg mener rettferdige, ikke den typen arrangerte valg Castro-brødrene har prøvd å framstille som virkelig demokrati.

Også Storbritannias statsminister Gordon Brown uttrykker også håp om at Castros avgang skal føre til endring.

- Dette er en mulighet til å gjøre framskritt mot en fredelig overgang til et pluralistisk demokrati, sier Browns offisielle talsmann i dag.

Frykter innstramming

En rekke andre europeiske ledere og toppolitikere uttrykker også håp om en myk overgang til demokrati på Cuba.

Fra EU-hold meldes det i dag at unionen er forberedt på å finne måter å gjenopprette bånd til Cuba, bånd som har ligget mer eller mindre på is under Castros nesten 50 år lange regjeringstid.

Simon Panek leder den tsjekkiske tenketanken "Folk i nød", som støtter kubanske dissidenter. Han advarer mot at Raul Castros overtakelse kan føre til en innskjerping av friheten på Cuba.

- Det er mulig at Raul Castro vil styrke makten sin og sette i verk kraftigere maktbruk for stabilisere landet. Denne fasen kan vare i flere år, advarer Panek.

- Styrte med jernhånd

Stortingspresident Thorbjørn Jagland sier til NTB at Fidel Castro sto for et undertrykkende regime, men at han fordelte godene bedre enn andre kommunistledere.

- Samme hvordan man ser på Castro og det systemet han sto bak, er han en av de mest markante lederne i hele etterkrigstiden, sier Jagland.

Tidligere statsminister og leder av fredssenteret i Oslo, Kjell Magne Bondevik, traff selv Castro under et WTO-møte i Geneve i 1999.

Bondevik opplevde Castro som en fargerik person det var morsomt å snakke med, men understreker at han ikke er noe demokratisk forbilde.

- Castro har styrt Cuba med jernhånd. Vi får håpe at skiftet vil medføre en økonomisk liberalisering som over tid også vil tvinge fram en politisk oppmykning, sier Bondevik NTB.

Hyllet av gamle allierte

Alliansen mellom kommunistregimene i Sovjetunionen og på Cuba brakte verden til randen av atomkrig under rakettkrisen i 1962.

Lederen for Russlands kommunistparti, Gennadij Zjuganov, hyllet i dag Castros avgjørelse om å trekke seg tilbake.

- Det er en modig avgjørelse, og jeg er sikker på at Fidel Castro tok den i samsvar med sitt lands interesser og sitt folk, sier Zjuganov til nyhetsbyrået Interfax. 

Kinesiske myndigheter omtalte kommunistlederen som en "gammel venn" da de i dag varslet at de vil opprettholde sine nære bånd til øystaten.

- Han er en gammel venn av det kinesiske folket. Kina ønsker ham rask bedring, står det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet.