Hevder Tesla sparket ansatte som ville organisere seg

Fagforening krever at de oppsagte arbeiderne får jobben tilbake. Tesla avviser påstandene om at de sparker fagforenings-tilhengere.

Tesla-gründer Elon Musk med en model X i selskapets hovedkvarter i California i 2015

TILBAKEVISER PÅSTANDER: Tesla-gründer Elon Musk med en model X i selskapets hovedkvarter i California i 2015

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap

– Jeg har jobbet hardt for dette selskapet i fem år, noen ganger 72 timer i uken, og har aldri fått noen klager på arbeidet, sier Mike Williams i en uttalelse gjengitt av fagforeningen United Auto Workers (UAW).

Fagforeningen har siden starten av 2017 forsøkt å etablere seg blant arbeiderne i Tesla, men møter motstand.

De hevder arbeidere som ville organisere seg har fått sparken, skriver CNN.

Den amerikanske elbilprodusenten må møte til høring i arbeidstilsynet 14. november.

– Trakassering

– Jeg har hatt på meg en fagforeningstrøye, og jeg har hatt fagforeningsmerke på vannflaska. Jeg trodde fagforeningen ville gjøre oss tryggere, og selskapet mer organisert og effektivt, sier Williams i klagebrevet.

De ansatte skal ha fått sparken eller blitt trakassert de siste seks månedene, ifølge klagen.

Fagforeningen sier at hundrevis av ansatte har fått oppsigelser i denne perioden, men har ikke spesifisert hvor mange de mener mistet jobben på grunn av støtte til fagforeningen.

Det jobber om lag 33.000 mennesker i Tesla.

Musk avviser påstandene

Konsernsjef Elon Musk har vært i konflikt med UAW gjentatte ganger i løpet av det siste året, men Tesla påpeker at ingen ansatte er blitt sparket som følge av å ha støttet fagforeningen.

– Ingen i Tesla har fått eller vil få noen reaksjoner mot seg basert på deres forhold til fagforeningen, skriver en Tesla-representant på e-post til Business Insider.

Tesla vil ikke kommentere årsaken til at enkelte ansatte, inkludert Williams, har mistet jobben. Selskapet kaller klagen taktikk fra fagforeningen.

– Tesla bestreber seg på å være et rettferdig selskap. Resultatrapporter resulterer i forfremmelser og i enkelte tilfeller avskjedigelser, skriver selskapet i en uttalelse.

UAW har tidligere klaget på urettferdige arbeidsforhold i Tesla, men det er første gang de anklager selskapet for å sparke folk for deltagelse i fagforeningsarbeid.

Flere søksmål

I tillegg til striden om oppsigelsene, har Tesla fått fire søksmål mot seg de siste månedene. det dreier seg om diskriminering basert på rase, seksuell legning og kjønn på fabrikken i California.

Tesla sier til CNN at de tar alle klager på alvor, men at det i Teslas historie ikke har vært ett eneste tilfelle der diskriminering er blitt bevist.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt