Hevder Russland bearbeidet Trump i mange år

I sin bok «Sammensvergelse» skriver journalist og forfatter Luke Harding at russisk etterretning bevisst og i hemmelighet arbeidet for å få et nært forhold til Donald Trump gjennom mange år. Ifølge Harding var arbeidet så vellykket at det «overgikk Moskvas villeste fantasier.» Nupi-forsker Julie Wilhelmsen er skeptisk.

Donald Trump

NEKTER: President Donald Trump har en rekke ganger benektet at det har vært noen form for samarbeid mellom Russland og hans stab før eller etter valget.

Foto: Evan Vucci / AP

Luke Harding

Ifølge journalist og forfatter Luke Harding beviser ikke opplysningene at Trump var en russisk lagspiller, men antyder at Russlands ledende spionbyrå brukte mye tid og krefter på å komme innpå Trump.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Harding baserer mye av sin nye bok på intervjuer med den tidligere britiske spionen Christopher Steele, som skal ha et stort nettverk etter å ha arbeidet for M16 i Moskva i ni år.

Steele fikk i oppdrag å granske Donald Trump av Hillary Clintons valgkampanje i april 2016, da han var aktuell som republikanernes presidentkandidat.

Den ferske boka «Sammensvergelse. Hvordan Russland hjalp Donald Trump inn i Det hvite hus» lanseres 16. november digitalt i USA, England, Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Nederland, Sverige, Finland og Norge.

I boka fremkommer et notat fra Steele i juni 2016 der mannen, som da var privatetterforsker, skriver at det russiske regimet har «bearbeidet, støttet og assistert» Trump i minst fem år.

Denne operasjonen hadde vært mer vellykket enn russerne kunne ha drømt om i sine villeste fantasier. Ikke nok med at Trump hadde snudd opp ned på den politiske diskusjonen i USA ved å spre kaos og forvirring overalt og vinne nominasjonsvalget, det kunne faktisk også tenkes at han ville bli landets neste president. Noe som innebar at en rekke interessante muligheter åpnet seg for Putin.

Lucas Hardings bok «Sammensvergelse»

Målet, som ifølge Steels anonyme kilder skal ha vært støttet av den russiske presidenten Vladimir Putin, var å skape «splid og uenighet i Vestenblokken».

Skal ha tilbudt eiendomsavtaler

Ifølge Harding fant Steele ut at russiske agenter skal ha tilbudt Trump flere attraktive nærings- og eiendomsavtaler, spesielt i forbindelse med fotball-VM 2018, der Russland er vertsnasjon. Hensikten skal ha vært å styrke forholdet mellom Russland og Trump.

Trump skal derimot ha avslått bestikkelsene, men hans indre krets skal imidlertid ha takket ja til opplysninger fra Kreml om politiske rivaler.

Hittil har TRUMP avslått ymse bestikkelser i form av eiendomsavtaler har er blitt tilbudt i Russland som et ledd i Kremls bearbeidelse av ham. Imidlertid har han og hans indre krets tatt imot en jevn strøm av etterretning fra Kreml, blant annet om politiske motstandere i og utenfor demokratene.

Harding siterer et sammendrag fra Christopher Steele

Ifølge Harding beviser ikke dette at Trump var en russisk lagspiller, men antyder at Russlands ledende spionbyrå hadde brukt mye tid og krefter på å komme innpå Trump.

En tidligere russisk etterretningskilde skal også ha hevdet overfor Steel at russisk etterretning FSB sitter på kompromitterende materiale fra Trumps besøk i Moskva, som de kan bruke til å presse ham.

Blånekter for sammensvergelse

I et lengre utdrag av boka i avisa The Guardian, skriver Harding at hvis man skal tro Steeles rapporter, var det en sammensvergelse mellom Trump og Russland der begge sider «dro fordel av denne ordningen», skriver han.

Steele innrømmer selv i Hardings bok at ingen etterretningsrapport er hundre prosent pålitelig, men hevder FBI reagerte med «sjokk og forferdelse» da han informerte dem i september 2016.

USAs president Donald Trump har en rekke ganger benektet at det har vært noen form for samarbeid mellom Russland og hans stab før eller etter valget.

Påstandene granskes av fire kongresskomiteer og FBI.

Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort for hans forretningspartner Rick Gates er siktet for sammensvergelse mot USA og hvitvasking av penger.

Presidenten har påpekt at dette var forhold langt tilbake i tid før Manafort ble en del av hans valgkampanje.

– Insinuasjoner

Julie Wilhelmsen.

– Med forbehold om at jeg ikke har lest boka, synes jeg dette høres ut som veldig sterke beskyldninger og insinuasjoner som ikke er så lette å bevise, noe han heller ikke ser ut til å gjøre, sier Nupi-forsker Julie Wilhelmsen.

Foto: Christopher Olssøn / Nupi

Seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) er skeptisk til beskyldningene.

– Med forbehold om at jeg ikke har lest boka, synes jeg dette høres ut som veldig sterke beskyldninger og insinuasjoner som ikke er så lette å bevise, noe han heller ikke ser ut til å gjøre, sier hun til NTB.

Hun advarer mot «ensidig» Russland-dekning i vestlig presse. I boka trekker Harding fram at Trump har kritisert en rekke statsledere verden over, men ikke Russlands president Vladimir Putin.

– Det må kunne gå an for en amerikansk politiker å ønske å dempe konflikten med Russland, som er en betydelig aktør på den internasjonale arena. Trump trenger ikke å være kjøpt og betalt av russiske etterretningsmyndigheter for å mene det, sier Wilhelmsen.

Forfatteren av boka, Luke Harding, var sjef for den britiske avisa The Guardians Moskva-kontor før han ble kastet ut av landet i 2011. Selv mener Harding det hang sammen med at han har skrevet flere artikler som er kritiske til Russlands regime.

SISTE NYTT

Siste nytt